Μια ακόμη χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr την αποχαιρετά συνοψίζοντας τα καλύτερα έργα του 2023 σε μια σειρά επιμέρους κατηγοριών. Το Best of Ιnteriors 2023 παρουσιάζει παρουσιάζει έργα σχεδιασμού ή ανασχεδιασμού εσωτερικών χώρων, που σχεδιάστηκαν με σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών και επιθυμιών της χρήσης τους. Τα έργα αυτά που βρίσκονται στην Ελλάδα, διακρίνονται για την αισθητική και την πρωτοτυπία τους όσον αφορά τους ευρηματικούς χειρισμούς και τον λεπτομερή σχεδιασμό.

– Επιλέγει η Ελπίδα Ροΐδου

‘A flat, a room and a rooftop’, Ανακαίνιση διαμερίσματος από τον Θοδωρή Πουλάκο και τον Μάνο Μπότσαρη

Κάπου ανάμεσα στο λόφο του Στρέφη, του Λυκαβηττού και τον βράχο Ακρόπολης, ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Πουλάκος και ο πολιτικός μηχανικός Μάνος Μπότσαρης διαβάζουν την πόλη «αφ’ υψηλού» επανασχεδιάζοντας ένα διαμέρισμα, ένα δωμάτιο και μια ταράτσα στον 6ο και 7ο όροφο τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας. Λειτουργώντας ως ενιαίο, οργανικό σύνολο αλλά διατηρώντας, καταρχήν, την αυτονομία τους, το διαμέρισμα, το δωμάτιο και η ταράτσα επανασχεδιάζονται για να φιλοξενήσουν τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής στη μητρόπολη.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ανακαίνιση του διαμερίσματος Paraschou studio από την αρχιτέκτονα Federica Scalise

Με εργαλεία έναν καμπύλο λευκό τοίχο σαν αγκαλιά, μια αιθέρια μπλε κουρτίνα ως κινητό όριο, μια γραμμική κόκκινη κουζίνα στο ρόλο του πυκνωτή και ένα χυτό γαλάζιο πάτωμα στη θέση του σκηνικού καμβά, η αρχιτέκτονας Federica Scalise μετέτρεψε έναν πρώην γραφειακό χώρο στο Γκύζη σ’ ένα φωτεινό ρετιρέ, 42 τ.μ., που υπόσχεται μια ανοιχτή και ευφάνταστη εμπειρία κατοίκησης, ικανή να φιλοξενήσει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης ζωή.

Δείτε περισσότερα εδώ

Κατοικία στα προάστια, από την ομάδα του Loopo Studio

Το γραφείο Loopo studio επιμελήθηκε το έργο που αφορά στον σχεδιασμό εσωτερικού χώρου μίας μονοκατοικίας της δεκαετίας του 1990 σε συγκρότημα κατοικιών στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. To σενάριο κατοίκησης αφορά σε μια τετραμελή οικογένεια. Η διώροφη κατοικία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκεται το καθιστικό ενώ, στον ίδιο όροφο αλλά σε υπερυψωμένο επίπεδο, η τραπεζαρία, η κουζίνα, το WC και οι ενδιάμεσοι χώροι μετάβασης. Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, τα δύο λουτρά καθώς και το επίπεδο εσωτερικού εξώστη, όπου αξιοποιείται το ελεύθερο ύψος της στέγης.

Δείτε περισσότερα εδώ

MJA, Ανακαίνιση διαμερίσματος από το γραφείο threshold

Το έργο που σχεδιάστηκε από το γραφείο threshold architecture studio αφορά την ανακαίνιση ενός εσωτερικού διαμερίσματος 90 τ.μ. στον πρώτο όροφο μίας πολυκατοικίας του 1956 στην Κυψέλη. Βασικός στόχος της πρότασης είναι η διαχείριση του φυσικού φωτισμού και η δημιουργία μιας σειράς ευέλικτων και παράλληλα οργανωμένων χώρων.

Δείτε περισσότερα εδώ

‘The Italian Job’, ανακαίνιση διαμερίσματος στο Παγκράτι από το γραφείο Nefelia studio

Μια μεταμοντέρνα ανάγνωση του ύστερου αθηναϊκού μοντερνισμού, με μπόλικη δόση ιταλικού ταπεραμέντου, γέννησε το The Italian Job από την αρχιτέκτονα Νεφέλη Παπαναγιώτου, ιδρύτρια του Nefelia studio. Ένα τυπικό ρετιρέ 5ου ορόφου, αρχικής κατασκευής της δεκαετίας του ’70, σε μεσοαστική πολυκατοικία του Παγκρατίου γίνεται το ορμητήριο ενός ζεύγους από την Ιταλία με βασικό πρόταγμα την ανάγκη για αυθεντικότητα και εκσυγχρονισμό. Η αρχική διαμερισματοποίηση του χώρου διαφοροποιείται σημαντικά, εσωτερικές τοιχοποιίες καταργούνται και οι επιμέρους λειτουργίες του κατοικείν αναδιανέμονται σε επίπεδο κάτοψης.

Δείτε περισσότερα εδώ

Memories apartment, Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Κολωνάκι από τους Αmalgama Architects 

Ένα διαμέρισμα 117 τ.μ. στο Κολωνάκι μετατράπηκε από τις Amalgama Architects στο σπίτι της Έφης και του Θέμου σύμφωνα με μια ψυχογεωγραφική προσέγγιση. Ακολουθώντας την ανάσα των ιδιοκτητών, οι αρχιτέκτονες επιχείρησαν ένα ριψοκίνδυνο μα εντέλει επιτυχές αρχιτεκτονικό μπρικολάζ (bricolage) συνθέτοντας ένα τοπίο καθημερινής ζωής σαν ψυχογράφημα που αντανακλά αναμνήσεις και προδιαθέτει όνειρα.

Δείτε περισσότερα εδώ

‘Mωσαϊκό’, ανακαίνιση διαμερίσματος στην Κυψέλη από το γραφείο space is around us

Custom-made έπιπλα, διαχρονικά μωσαϊκά και ξύλινα δάπεδα, μια ενδιαφέρουσα επιλογή από εκλεπτυσμένες και συνάμα σύγχρονες χρωματικές αποχρώσεις, μίνιμαλ λευκά πλακάκια και η δυνατή επιθυμία για ανάδειξη της παραδοασιακής μαεστρίας των μαστόρων της εποχής, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση της γοητείας του παλιού και της έντασης του νέου, συνθέτουν την ανακαίνιση αυτού του αστικού διαμερίσματος 95 τ.μ., αρχικής κατασκευής της δεκαετίας του ’70, στη Κυψέλη από την αρχιτέκτονα Έλλη Αθανασιάδου, ιδρύτρια του στούντιο αρχιτεκτονικής Space is around us.

Multiple frame, ανακαίνιση διαμερίσματος από τον Παναγιώτη Παπανικολάου

Ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Παπανικολάου σχεδιάζει εκ νέου ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία του ’60 στο κέντρο της Αθήνας. Βασικό μέλημα του σχεδιασμού είναι η ανάδειξη της κτιριακής ταυτότητας εκείνης της εποχής σε συνδυασμό με τον βέλτιστο σύγχρονο σχεδιασμό που επιχειρείται. Στόχοι της παρέμβασης ήταν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διαμερισματοποιημένης κάτοψης και του ελλιπούς φωτισμού στους χώρους εισόδου και κίνησης και παράλληλα το διαμέρισμα να αποκτήσει μια δέυτερη ζωή, χωρίς όμως να να χάσει την ταυτότητα του και τη σύνδεση με την εποχή που χτίστηκε.

Δείτε περισσότερα εδώ

HEV,  Αναδιαμόρφωση δωματίων σε ξενοδοχείο της Αθήνας από το γραφείο Fluo

Μετά την ανακαίνιση της αίθουσας πρωινού το 2016, το γραφείο Fluo, ολοκλήρωσε πρόσφατα την ανα-διαμόρφωση 17 δωματίων του ξενοδοχείου Ευριπίδης, στο κέντρο της Αθήνας. Η μελέτη αφορούσε τον 5ο και 6ο όροφο του κτιρίου, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται τη δεκαετία του 70. Η σημαντικότερη παρέμβαση έγινε στον 5ο όροφο, με την καθαίρεση μεγάλου τμήματος της τοιχοποιίας για να δοθεί χώρος στον προθάλαμο και τα λουτρά των δωματίων.  Η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε για το εσωτερικό, εμπνέεται από αυτή της αίθουσας πρωινού και το μπαρ που είχαν προηγηθεί, καθώς και η χρήση μεταλλικών στοιχείων, μωσαϊκών και άλλων υλικών που ορίζουν τις διαφορετικές λειτουργίες.

Δείτε περισσότερα εδώ

‘Theorist’ βιβλιοπωλείο-καφέ στο Ρέθυμνο, από την Ελευθερία Πυρούδη

Στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, απέναντι από το Δημαρχείο, στην οδό Καζαντζάκη 01, βρίσκεται το Theorist, μια επιχείρηση εστίασης με διττό χαρακτήρα, σχεδιασμένο από την Ελευθερία Πυρούδη. Οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται ο σχεδιασμός είναι αυτός της εστίασης και αυτός της βιβλιοθήκης. Έπειτα από έρευνα και ανάλυση τόσο των αναγκών της πόλης όσο και του χαρακτήρα της περιοχής, προέκυψε πως η καλύτερη μορφή επιχείρησης θα ήταν αυτή που θα συνδύαζε τους γρήγορους ρυθμούς του αστικού κέντρου παράλληλα με τις αναγκές των φοιτητών, των μαθητών ή των εργαζομένων.

Δείτε περισσότερα εδώ

‘Monogram’, Μπαρ στα Χανιά από το γραφείο ΙnDetail Architecture

Η στιλπνότητα της λαμαρίνας συναντά την αδρότητα της πέτρας και τη ζεστασιά του ξύλου στο επίμηκες, μικροσκοπικό κόκτειλ μπαρ Monogram, που σχεδίασε το γραφείο InDetail Architecture στο ιστορικό κέντρο των Χανίων, το οποίο κάτω από την χαρακτηριστική λίθινη οροφή του μοιάζει να στεγάζει τη σοφία χρόνων. Η βασική συνθετική ιδέα συνοψίζεται στην αντίστιξη 3 βασικών γεωμετριών με διαφορετικές υλικότητες οι οποίες αρθρώνονται βάσει των λειτουργικών απαιτήσεων και με στόχο την οπτική μεγέθυνση του χώρου μέσω των αντανακλάσεων και της διαφάνειας.

Δείτε περισσότερα εδώ

Digital Dental Center στα Χανιά, από τον Νίκο Κουκλάκη

Το Studio Νίκος Κουκλάκης ανακατασκεύασε ένα οδοντιατρικό εργαστήριο στην Παλιά Πόλη των Χανίων, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα, τη λειτουργικότητα και την ευελιξία του χώρου, ενώ ενσωματώνει στο σχεδιασμό και το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ της Κρήτης. Η ανακαίνιση περιλάμβανε την αφαίρεση του μεσοπατώματος και του WC, την αντικατάσταση της πόρτας του γκαράζ με ξύλινη-γυαλιστερή πρόσοψη, και την εισαγωγή επιπλέον παραθύρων για τη βελτίωση του φυσικού φωτός και αερισμού.

Δείτε περισσότερα εδώ

Χώροι γραφείων KIKxxl, από την ομάδα του KN Group

Η ομάδα του KN Group ανακαίνισε τον 1ο όροφο του κτιρίου γραφείων “IXI” στο Μοσχάτο Αττικής, όπου στεγάζεται ο χώρος γραφείων της εταιρείας KIKxxl. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός λειτουργικά «έξυπνου», περιβαλλοντικά «φιλικού» και αισθητικά σύγχρονου γραφειακού χώρου, όπου διοίκηση, κοινόχρηστοι χώροι και αίθουσες συνεδριάσεων συνυπάρχουν στο ίδιο επίπεδο. Ο νέος χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιεί τεχνολογίες υψηλών επιδόσεων και φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση σε θέματα κατανάλωσης νερού και ενέργειας. Η αισθητική του εσωτερικού διαμορφώνεται από αντιθέσεις τόσο στα υλικά όσο και στα χρώματα.

Δείτε περισσότερα εδώ

Οι ΚARN studio σχεδίασαν το νέο τους γραφείο στο Παλαιό Φάληρο

H ομάδα του KARN Studio μετέτρεψε ένα παλιό γραφείο στοιχημάτων και κατόπιν e-shop ενδυμάτων στο νέο τους γραφείο στο Παλαιό Φάληρο. Οι αρχιτέκτονες διαχειρίστηκαν την κάτοψη ως “open plan” για να μπορεί ο χώρος να είναι ευέλικτος στις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν. Στο χώρο κυριαρχεί το λευκό και το κίτρινο και φυσικά υλικά όπως το ξύλο, αλλά και πολλά φυτά εσωτερικού χώρου.

Δείτε περισσότερα εδώ

‘Dear Μanouka’, Εστιατόριο από τους Studio Materiality

Το Dear Manouka, ένα ατμοσφαιρικό wine bar restaurant σχεδιασμένο από τους studiomateriality προσκαλεί τους επισκέπτες να ζήσουν μια χωρική εμπειρία ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν, μεταξύ σύγχρονου και διαχρονικού.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ένα πρώην μαγειρείο μετατρέπεται σε κατάστημα παιδικών ρούχων από τους Engineering Studio 28

Η ομάδα του Engineering Studio 28, ανέλαβε τη μετατροπή ενός πρώην μαγειρείου σε κατάστημα παιδικών ρούχων, στην πόλη των Τρικάλων, Θεσσαλίας. Το κατάστημα των 40 τ.μ. οργανώνεται σε δύο υψομετρικά επίπεδα που διαφοροποιούνται έντονα σε χρώματα και υλικότητες. Οι αρχιτέκτονες διαμόρφωσαν το χώρο χρησιμοποιώντας χρώματα, υφές και σχήματα, με στόχο τη διέγερση της παιδικής φαντασίας και την πρόκληση της επιθυμίας εξερεύνησης του χώρου. Όλες οι κατασκευές και τα έπιπλα είναι ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο έργο. 

Δείτε περισσότερα εδώ


RELATED ARTICLES