Η στιλπνότητα της λαμαρίνας συναντά την αδρότητα της πέτρας και τη ζεστασιά του ξύλου στο επίμηκες, μικροσκοπικό κόκτειλ μπαρ Monogram, που σχεδίασε το γραφείο InDetail Architecture στο ιστορικό κέντρο των Χανίων, το οποίο κάτω από την χαρακτηριστική λίθινη οροφή του μοιάζει να στεγάζει τη σοφία χρόνων.

-κείμενο από τους αρχιτέκτονες

Το ιδιαίτερα επίμηκες σχήμα του χώρου σε συνδυασμό με το μικρό πλάτος και τη μορφολογικά κυρίαρχη θολωτή οροφή επεσήμαναν την ανάγκη για απλές, καθαρές χαράξεις στο σχεδιασμό που θα ικανοποιούσαν στο μέγιστο τις απαιτήσεις των χρηστών σε εργονομία και λειτουργικότητα.

Η βασική συνθετική ιδέα συνοψίζεται στην αντίστιξη 3 βασικών γεωμετριών με διαφορετικές υλικότητες οι οποίες αρθρώνονται βάσει των λειτουργικών απαιτήσεων και με στόχο την οπτική μεγέθυνση του χώρου μέσω των αντανακλάσεων και της διαφάνειας.

Γραμμικός πυρήνας

Ο επιμήκης πάγκος εργασίας τοποθετείται σε επαφή με την πρόσοψη, στο μέσο του πλάτους, χωρίζοντας διμερώς τη λειτουργία του χώρου και εντείνοντας την οπτική φυγή προς το βάθος. Σε επίπεδο τομής, πραγματοποιείται σταδιακή μείωση του συνολικού πλάτους καθ’ ύψος ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χώρος για την τοποθέτηση σκαμπό. Αποτελεί έναν γραμμικό πυρήνα που συγκεντρώνει όλη τη λειτουργική διαδικασία του μπαρ, και παράλληλα ενσωματώνει όλες τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις αφήνοντας αναλλοίωτο το πέτρινο κέλυφος και το δάπεδο.

Βασικό υλικό κατασκευής είναι η ανοξείδωτη λαμαρίνα η οποία λόγω της πλαστικότητας  και της ανθεκτικότητας προσφέρει τη δυνατότητα custom-made κατασκευών, ενώ παράλληλα, λόγω της ανακλαστικής επιφάνειας προσφέρει το επιθυμητό οπτικό τέχνασμα. Συμπληρωματικό υλικό κατασκευής είναι το κόντρα πλακέ θαλάσσης σε φυσικό χρώμα του οποίου η αδρότητα και «ειλικρίνεια» έρχεται σε αντίστιξη με τη στιλπνότητα της λαμαρίνας.  H σχεδιαστική διαδικασία περιελάβανε τη διαρκή τροφοδότηση με πληροφορίες από τον υπεύθυνο του καταστήματος για την ακριβή διαδικασία παραγωγής και λειτουργίας.

Τεθλασμένη επιφάνεια

Το ξεδίπλωμα και η κίνηση της στο βάθος του επίμηκες χώρου εξασφαλίζει τη δημιουργία αποθηκευτικού χώρου και χώρου WC  σε ένα μικρό τμήμα χωρίς να επιβαρύνονται χωρικά οι υπόλοιπες λειτουργίες. Το σύνολο της επιφάνειας επενδύεται με καθρέφτη «εξαφανίζοντας» το χωρικό της αποτύπωμα και εντείνοντας το βάθος του χώρου.

Καμπύλη επιφάνεια

Σε συνέχεια της γραμμικότητας του πάγκου, η καμπύλη γραμμή εξασφαλίζει το απαραίτητο πλάτος για την κίνηση προς το wc αλλά και το απαραίτητο μήκος πάγκου για αποθηκευτικούς χώρους. Η διάτρητη λαμαρίνα αποτυπώνει χωρικά την καμπύλη επιφάνεια διαχωρίζει τις λειτουργίες, φιλτράρει το βλέμμα  χωρίς να δημιουργεί συμπαγές όριο και οπτικά εμπόδια σε έναν τόσο μικρό χώρο.

Η σύνθεση και η λειτουργία του χώρου ολοκληρώνεται από το γραμμικό χειροποίητο φωτιστικό πάνω από τον πάγκο εργασίας, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και εξαερισμό του WC.  Ξεκινά από την τεθλασμένη επιφάνεια, διατρέχει το συνολικό μήκος του καταστήματος και καταλήγει στην πρόσοψη του καταστήματος, ενώ κατά μήκος ενσωματώνει κατασκευές που εξυπηρετούν τη λειτουργία του μπαρ.

Το εσωτερικό κέλυφος του κτιρίου παραμένει ανέπαφο από οποιαδήποτε επέμβαση αφορά τη λειτουργία του καταστήματος. Οι εργασίες που γίνανε αφορούν την ανάδειξη της θολωτής οροφής στα σημεία όπου το αρμολόγημα της πέτρας το επέτρεψε και την επικάλυψή της με ποζολανικά κονιάματα στα σημεία που υπήρχε αργολιθοδομή.  

Η πρόσοψη μεταφέρει την εσωτερική οργάνωση με ένα ταμπλαδωτό χειροποίητο κούφωμα, που περιλαμβάνει την κεντρική είσοδο και ένα αναδιπλούμενο, προς τον κατακόρυφο άξονα, άνοιγμα για τον φυσικό αερισμό του χώρου.  Σχεδιάστηκε ως συνέχεια της όψης του καφέ που βρίσκεται στο διπλανό κτίριο, παλαιότερο έργο της ομάδας μας, σε μία λογική ενιαίας όψης δρόμου.

Σχέδια

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Monogram-The bar
Τυπολογία  Interiors, Μπαρ, Χώρος εστίασης
Τοποθεσία  Χανιά, Κρήτη
Εμβαδόν
 20 m²
Κατάσταση  Ολοκληρωμένο, 2023
Ιδιοκτήτης  Γιώργος Ανδρουλάκης
Αρχιτεκτονική μελέτη  InDetail Architecture
Υπεύθυνοι μελέτης  Αντώνης Δυσσεάκης, Νίκος Φουρνάρης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη  InDetail Architecture
Κατασκευή  InDetail Architecture & Ήβη Ευλογημένου
Επίβλεψη, Εσωτερική διακόσμηση, μελέτη φωτισμού & τρισδιάστατες απεικονίσεις  InDetail Architecture
Artist and bar station consultant  Χρήστος Ρέτσης
Μεταλλικές ανοξείδωτες κατασκευές  Γκάτζιας Δημήτρης
Ξυλουργικές εργασίες  Μανιαδάκης Δ. – Μπακούση Χ. Ο.Ε.Β.Ε.
Ηλεκτρολογικές εργασίες  Κιμινουλάκης Μανούσος
Υδραυλικές εργασίες  Μαλανδράκης Αντρέας
Τοποθέτηση πέτρινων πλακιδίων  Τσιχλάκης Νεκταρίος
Φωτογραφία  Νίκος ΚουκλάκηςΔείτε, ακόμα, το ξενοδοχείο The Authentic Village στα Σφακιά από το γραφείο InDetail Architecture, εδώ!


RELATED ARTICLES