Μια ακόμη χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr την αποχαιρετά συνοψίζοντας τα καλύτερα έργα του 2023 σε μια σειρά επιμέρους κατηγοριών. Το Best Architecture 2023 παρουσιάζει επιλεγμένες κατοικίες στην Ελλάδα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους προσέγγιση, την ενσωμάτωση στο περιβάλλον τοπίο ή την ικανότητά τους να ενδυθούν ενα υπάρχον κέλυφος.

– Επιλέγει η Πέννυ Χωραφά

Σπίτι με κήπο στη Σίφνο, από τους OFFICE MUTO

Το γραφείο Muto που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Παυλίδη και εδρεύει στο Παρίσι, ανέλαβε το σχεδιασμό της κατοικίας “House with a garden”, στη Σίφνο. Κύριο στοιχείο του σχεδιασμού είναι μια αυλή, γύρω από την οποία τοποθετούνται οι κτιριακοί όγκοι. Οι πέτρες που εξορύχθηκαν από το έδαφος κατά την εκσκαφή των θεμελίων, χρησιμοποιήθηκαν ως το κύριο υλικό κατασκευής, σε συνδυασμό με στοιχεία σκυροδέματος όπου χρειαζόταν.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY SIMONE BOSSI & ALEXANDRE PAVLIDIS

Metaxa Liknon sτη Σάμο, από τους K-Studio

Οι K-Studio ανέλαβαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Metaxa Liknon. Στοχεύοντας στην επανασύνδεση του Metaxa brand με τις ρίζες του, το Liknon βρίσκεται σε έναν αμπελώνα 100 χρόνων στη Σάμο, όπου φύεται και καλλιεργείται το ουσιαστικό και μυστικό συστατικό του, το γλυκό σταφύλι muskat.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY BREBA

Κατοικία Viglostasi στη Σύρο, από τους Block722

Η κατοικία Viglostasi, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Block722 στο κυκλαδίτικο νησί της Σύρου, συνδυάζει τη γοητεία των παραδοσιακών οικισμών του Αιγαίου με τη σύγχρονη πολυτέλεια. Εκτεινόμενη σε 500 τ.μ., η κατοικία αποτελείται από διασυνδεδεμένους χαμηλού ύψους όγκους, διανεμημένους σε διαφορετικά επίπεδα του οικοπέδου. Προσφέρει μια αδιάλειπτη διαβίωση στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της κατοικίας, διαμορφωμένους με πισίνα, φυσικούς κήπους και πράσινες οροφές, ενώ η χρήση φυσικών υλικών όπως η πέτρα, το ξύλο και το μάρμαρο προσθέτουν μια ήπια πολυτέλεια, δημιουργώντας ένα οικογενειακό ησυχαστήριο που ενσωματώνεται αρμονικά με το ελληνικό φυσικό τοπίο.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY GEORGE PAPPAS

KA-MA-RA στη Μάνη, από τους Z-Level

Το έργο KA-MA-RA από τους Z-Level αφορά στην αποκατάσταση ενός κτιρίου καφέ-μπακάλικου, ως μέρος μιας προσπάθειας εγκαθίδρυσης σωστών πρακτικών αντιμετώπισης των κτιρίων στην ανατολική Μάνη, όπου το απόθεμα κατεστραμμένων κτιρίων είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Το ήδη υπάρχον κτιριακό υλικό θα πρέπει να αναθεωρηθεί, όχι ως απολίθωμα ή μουσειακό ερείπιο, αλλά ως ένα αξιόλογο στοιχείο που δύναται να ενσωματωθεί στη σύγχρονη ζωή, συστήνοντας βιώσιμες κατασκευεές και κοινότητες.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY MARIANNA BISTI

The Fold στην Αθήνα, από τους JC Architects

Το γραφείο JC Architects ανέλαβε το σχεδιασμό του The Fold στο Μεταξουργείο, με έμφαση στην αναδιάμορφωση της τυπολογίας της πολυκατοικίας μέσω μιας μεταλλικής επένδυσης που βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Ο σχεδιασμός αναδεικνύει την αρχιτεκτονική ταυτότητα της περιοχής του Μεταξουργείου και χρησιμοποιεί αντιθετικές τεχνικές όπως το μπετόν και οι μεταλλικές επενδύσεις για να δημιουργήσει οπτική ποικιλία και ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Το κτίριο διατηρεί την ογκοπλαστική ενότητα, ενώ εσωτερικά εφαρμόζει μια πρωτότυπη διάταξη δωματίων και κοινόχρηστων χώρων με έμφαση στην αναδίπλωση της όψης και την εισαγωγή καμπυλωτών στοιχείων, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό πρότζεκτ.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY CHRISTOS DRAZOS

Monochord στην Αγριά Βόλου, από τον Ζήση Κοτιώνη

Ο Ζήσης Κοτιώνης ανέλαβε το σχεδιασμό μίας κατοικίας στην Αγριά, κοντά στο Βόλο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που εκτείνεται κατακόρυφα σε τέσσερα οριζόντια επίπεδα, σχηματίζοντας έναν ενιαίο χώρο κατανεμημένο σε τρία μέρη και έναν υπαίθριο χώρο. Η αρχιτεκτονική ακολουθεί την τυπολογία της τρίκλιτης βασιλικής, με ένθετο ξύλινο κουτί που αναπτύσσεται σαν το ηχείο ενός μονόχορδου οργάνου, εκφράζοντας γεωμετρικές αναλογίες και σχέσεις κατοίκησης στο ξύλινο σπίτι.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY VASILIS MAKRIS

Ξενοδοχείο στο Καμάρι Σαντορίνης, από τους Kapsimalis Architects

Το ξενοδοχείο σχεδιασμένο από τους Kapsimalis Architects δίπλα στην παραλία του Καμαρίου, αποτελείται από μια διώροφη κατασκευή με βοηθητικές υπόγειες χρήσεις και φιλοξενεί το γραφείο υποδοχής, ένα εστιατόριο-μπαρ και δωμάτια σε ισόγειο και όροφο. Το κεντρικό στοιχείο σχεδιασμού είναι ένα αίθριο νερού που εξελίσσεται σταδιακά στην κεντρική πισίνα, δημιουργώντας ένα σημείο εστίασης, γύρω από το οποίο αναπτύσσονται οι λειτουργίες του κτιρίου σε μια ασύμμετρη μροφή U. Ο εσωτερικός σχεδιασμός συνδυάζει παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία, ενσωματώνοντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού και το ύφος των μεσογειακών καταλυμάτων φιλοξενίας μέσα από γήινους τόνους, υλικά και κλασικά σχεδιαστικά στοιχεία. 

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY YIORGOS KORDAKIS

Συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών στην Πάρο, από τους Mirella Gianna Architects σε συνεργασία με τους Μαρία Αργυρίου και Κυριάκο Γιαννακίδη

Τέσσερις διαφορετικές κατοικίες για τέσσερις διαφορετικούς τύπους οικογενειών, κλήθηκαν να σχεδιάσουν οι αρχιτέκτονες Μιρέλλα Γιάννα, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Μαρία Αργυρίου και Κυριάκο Γιαννακίδη, στο νησί της Πάρου. Σκοπός του σχεδιασμού ήταν να ακολουθήσει τα χαρακτηριστικά της κυκλαδίτικης παράδοσης, με τέσσερις ασύμμετρους κυβικούς όγκους διατεταγμένους με τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται ένας προστατευμένος καλοκαιρινός χώρος διαβίωσης. 

Περισσότερα για το έργο εδώ

Σχεδιασμός υπαρχόντων κατοικιών στη Σέριφο, από τους Fotis Zapantiotis Associated Architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Fotis Zapantiotis Associated Architects ανέλαβε την ολοκλήρωση ενός έργου κατοικιών στη Σέριφο. Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής τριών διακριτών εξοχικών κατοικιών σε υφιστάμενο συγκρότημα που βρίσκεται στην παραλία της Βαγιάς. Η μεγαλύτερη πρόκληση του έργου ήταν η τοπογραφία και η βελτιστοποίηση της ένταξης των κατοικιών στο φυσικό τοπίο, προκειμένου να βελτιωθεί η σύνδεση μεταξύ κτισμένου και φυσικού περιβάλλοντος και η θέα προς τη θάλασσα.  Οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν επίσης ενδιάμεσους χώρους, εσωτερικά αίθρια, που θεωρούνται απαραίτητα για τις θερινές κατοικίες, λειτουργώντας ως μεταβατικοί χώροι και δίνοντας την απαιτούμενη ιδιωτικότητα στους κατοίκους.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY GIORGOS SFAKIANAKIS

Floating Cubes στην Κάρπαθο, από τους UMBRAL Architecture

Το αρχιτεκτονικό γραφείο UMBRÀL σχεδίασε πέντε εξοχικές κατοικίες μέσα σε πέντε διακριτούς όγκους στο νησί της Καρπάθου. Με σεβασμό στην ιδιωτικότητα του κάθε κατοίκου ξεχωριστά, ο κοινόχρηστος χώρος δε σχεδιάστηκε ως «κενό» αλλά ως «πλήρες». Γεγονός το οποίο αναδεικνύεται παράλληλα και μέσα από τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να διαχωρίζονται οι ζώνες δημόσιου-ιδιωτικού.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY GIORGOS KANAKIS

Κατοικία Piperi στην Κύθνο, από τον Sigurd Larsen

Η κατοικία Piperi, σχεδιασμένη από τον Sigurd Larsen, βρίσκεται σε μια πλαγιά μιας μικρής χερσονήσου που προβάλλει από το νησί της Κύθνου προς το Αιγαίο, προσφέροντας πανοραμική θέα στο Κυκλαδικό αρχιπέλαγος. Η κατοικία αντλεί την έμπνευσή της από τα κυκλαδικά χωριά, που χαρακτηρίζονται από λευκούς όγκους συνδεόμενους με λευκές πεζούλες και σοκάκια. Σαν ένα γλυπτό που ξεπροβάλλει από έναν ενιαίο όγκο λευκής πέτρας, οι μονολιθικοί όγκοι έρχονται σε αντίθεση με το ξηρό τοπίο των χάλκινων καφέ και πράσινων αποχρώσεων της γης.  

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY KKROM

Σπίτι διακοπών στο Ναύπλιο, από τους Plaini and Karahalios Architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Plaini and Karahalios Architects ανέλαβε το σχεδιασμό μιας κατοικίας, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 στο Ναύπλιο με χαρακτηριστικά του λαϊκού μοντερνισμού, και τη μετατροπή της σε κατοικία διακοπών. Η διάταξη διαχωρίζεται σε τρεις ζώνες – δημόσια, διάδρομο κίνησης και ιδιωτικούς χώρους – ενώ το σπίτι υιοθετεί ένα σύστημα τριών ζωνών με χρήση ροζ, λευκού και μπλε χρώματος για τη διακόσμηση των δωματίων και των εξωτερικών όψεων. Έτσι, το σπίτι αναδεικνύει την αρχιτεκτονική ιστορία του, ενώ προσθέτει σύγχρονα στοιχεία που δημιουργούν νέες χωρικές καταστάσεις, προσδίδοντας στο παρελθόν μια σύγχρονη παρουσία.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY NIKOS PAPAGEORGIOU

Αποκατάσταση παλιάς κατοικίας στην Παροικιά Πάρου, από τους Odos Kykladon

Σε ένα παραδοσιακό οικισμό, στο νησί της Πάρου, ο αρχιτέκτονας Ορέστης Σακελλαρίου από το αρχιτεκτονικό γραφείο “Οδός Κυκλάδων”, ανέλαβε την αναπαλαίωση και ανακαίνιση ενός παλιού παραδοσιακού σπιτιού. Η προσέγγιση του σχεδιασμού ήταν να διατηρήσει τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα αρχιτεκτονικά στοιχεία δημιουργώντας παράλληλα μια σύγχρονη κατοικία.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY ALINA KEKI

Mocha Rooms στην Πρέβεζα, από τους Tatiana Dimou Architects

Το έργο Mocha Rooms, αφορά δύο διώροφες βίλες με κοινόχρηστο κήπο, σχεδιασμένες από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tatiana Dimou Architects στην Πρέβεζα. Όπως αποκαλύπτει και το όνομά τους, το κύριο χαρακτηριστικό του έργου είναι οι γήινοι τόνοι που κυριαρχούν στον εσωτερικό χώρο, σε συνδυασμό με μαύρα μεταλλικά στοιχεία και μοντέρνα έπιπλα.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY THOMAS ZIKOS

Παραθεριστική κατοικία στη Σκιάθο, από τους 3H Architects

Μια παραθεριστική κατοικία στις Λυγαριές Σκιάθου από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3H Architects. Σε ένα αυστηρό τετράγωνο 20*20 που αναπτύσσεται σε δύο ορόφους, οργανώνονται οι χώροι της οικίας. Δημιουργείται ένας λευκός κύβος, προσανατολισμένος προς τη θάλασσα, από τον οποίο αφαιρούνται τμήματα για τη δημιουργία των υπαίθριων χώρων.

Περισσότερα για το έργο εδώ

PHOTO BY VAGGELIS PATERAKIS

House with a big window στη Φιλοθέη, από τους Nysa Architects

Το παρόν έργο, από το γραφείο Nysa Αrchitects, αφορά στη μετασχηματιστική ανακαίνιση μιας κατοικίας στην Φιλοθέη, όπου η εσωτερική διαρρύθμιση αλλάζει για να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική της και να δημιουργήσει γεωμετρικά ενδιαφέροντες χώρους που συνδέονται με τον κήπο. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την διαμόρφωση ενός γεωμετρικού στερεού στο επίπεδο του εδάφους, τον κορμό με τις καθημερινές λειτουργίες, και την κορυφή με τα δωμάτια του ύπνου και τους υπαίθριους χώρους.

Περισσότερα για το έργο εδώ


RELATED ARTICLES