Μια ακόμη χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr την αποχαιρετά συνοψίζοντας τα καλύτερα έργα του 2023 σε μια σειρά επιμέρους κατηγοριών. Το Best of Student Works 2023 παρουσιάζει ακαδημαϊκές εργασίες που ξεχώρισαν για την εννοιολογική τους προσέγγιση, τον κοινωνικό ή οικολογικό προβληματισμό που παρουσιάζουν ή τις αναπαραστάσεις τους. 

– Επιλέγει η Μαρία Δημητρίου-Τσακνάκη

Νεο-Συναισθήματα: Μια υπερκαταναλωτική ιστορία σε ένα δυστοπικό Μιλάνο | Μεταπτυχιακή εργασία του Σταύρου Σγουρού

Στη μεταπτυχιακή διατριβή «Νεο-Συναισθήματα: Μια υπερκαταναλωτική ιστορία σε ένα δυστοπικό Μιλάνο, ο Σταύρος Σγουρός προτείνει τη δημιουργία προσωρινών χώρων πώλησης συγκεκριμένων συναισθημάτων. Στην καρδιά του Μιλάνου, στην Galleria Vittorio Emanuele II, σχεδιάζονται 5 διαφορετικά περίπτερα, βασισμένα στα πέντε συναισθήματα του Paul Ekman «Απόλαυση, Φόβος, Θυμός, Αηδία, Θλίψη». Σε αυτό το σενάριο «τα συναισθήματα αντιμετωπίζονται ως καταναλωτικό προϊόν», δίνοντας στους χρήστες την ευκαιρία να τα συλλέξουν, να τα πουλήσουν ή να τα αγοράσουν.

Περισσότερα για το έργο εδώ

#makepublictrendyagain _ στα Λουτρά της Κύθνου ”_Διπλωματική Εργασία | από τους Ευάγγελο Αγάτσα & Νάνσυ Καραγιάννη

Στην διπλωματική εργασία τους #makepublictrendyagain στα Λουτρά της Κύθνου οι φοιτητές Ευάγγελος Αγάτσας και Νάνσυ Καραγιάννη, προτείνουν ένα λειτουργικό υδροθεραπευτικό συγκρότημα, με λουτρικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και κινούνται γύρω από την ανάπτυξη ενός οικονομικού και ενεργειακού οικοσυστήματος.

Περισσότερα για το έργο εδώ

Ασύμβατες γειτνιάσεις_Σημειολογικοί δεσμοί. Κολυμβητήριο στα Καλάβρυτα | Διπλωματική Εργασία από τον Νίκο Γκρίντζο

Στην διπλωματική του εργασία, ο Νίκος Γκρίντζος προτείνει το σχεδιασμό ενός κολυμβητηρίου στα Καλάβρυτα άμεσα συνδεδεμένο με τη παράμετρο της μνήμης και τη μυθολογική σημασία του στοιχείου του νερού. Σημαντικό σημείο της πρότασης είναι ο τόπος που χωροθετείται το κολυμβητήριο και οι άμεσες και “ασύμβατες” γειτνιάσεις του.

Περισσότερα για το έργο εδώ

Δενδρόσπιτα | Διπλωματική εργασία από τον Αντώνη Ελεφάντη

Η παρούσα Διπλωματική Εργασία, θέτει τα δενδρόσπιτα στο κέντρο του ερευνητικού ερωτήματος, που μεταξύ άλλων προσπαθεί να υποστηρίξει ότι η κατοίκηση πάνω σε ένα δένδρο είναι η λύση. Μια λύση που τυχαίνει να απαντά ταυτόχρονα σε διαφορετικές ανησυχίες τόσο σε προσωπικό όσο και σε αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό ή κοινωνικό επίπεδο.

Περισσότερα για το έργο εδώ

Ονειρικές εικόνες, δυνητικοί χώροι και μηχανές επιθυμίας | Ερευνητική εργασία της Θεώνη Γκέσιου

Η ερευνητική εργασία με τίτλο ‘ονειρικές εικόνες, δυνητικοί χώροι και μηχανές επιθυμίας’ έχει ως στόχο να αποδείξει οι διαφορετικές μέθοδοι αναπαράστασης του χώρου – διερευνώντας το άυλο, το δυνητικό, το μη υπαρκτό, σχετίζονται με αναπάντεχο τρόπο με την χωρική πραγματικότητα επιτυγχάνοντας την ανατροπή της και προσεγγίζοντας έτσι την συνθήκη του ονείρου.

Περισσότερα για το έργο εδώ

“SYMVIOSIS”_Children Cemetery | Διπλωματική εργασία της Ελένης Γιαπουτζίδη Καρρά

Σε αυτή τη διπλωματική εργασία, η Ελένη Γιαπουτζίδη Καρρά επανεισάγει στα παιδιά την ιδέα της απώλειας. Επηρεασμένη από το Radical Design και το Memphis, παρενέβη σε ένα υπάρχον νεκροταφείο και το μεταμόρφωσε σε ένα θεματικό πολυλειτουργικό πάρκο.

Περισσότερα για το έργο εδώ

“Παιδιά και σχεδιασμός, ένα πείραμα συμμετοχής” | Ερευνητική εργασία από την Ζωή Κυριακοπούλου

Η παρούσα εργασία, επιχειρεί να τονίσει ότι ένας δημόσιος χώρος που απευθύνεται στην κοινωνία, θα ήταν πρόσφορο να μπορεί να σχεδιαστεί συμπεριλαμβάνοντας την άποψή της, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την αξία της συμμετοχής μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, αυτής των παιδιών.

Η έρευνα αποτελεί μια αναζήτηση γύρω από την αξία του συμμετοχικού σχεδιασμού με τα παιδιά, και την ίδια στιγμή μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης γύρω από τον ανθρωποκεντρικό και κοινωνικό χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει η αρχιτεκτονική. Ταυτόχρονα, αναζητούνται στην διάρκεια της εργασίας, τα οφέλη του συμμετοχικού σχεδιασμού τόσο για τα παιδιά, όσο και για την ίδια την σχεδιαστική διαδικασία.

Περισσότερα για το έργο εδώ

Αρχιτεκτονικές Αφηγήσεις στην Ανθρωπόκαινο Εποχή: Η σύγχρονη οικολογική συνθήκη ως σχεδιαστική πρακτική. | Ερευνητική Εργασία από τον Ευάγγελο Κατσανεβάκη

Στην ερευνητική εργασία με τίτλος «Αρχιτεκτονικές Αφηγήσεις στην Ανθρωπόκαινο Εποχή: Η σύγχρονη οικολογική συνθήκη ως σχεδιαστική πρακτική» ο Ευάγγελος Κατσανεβάκης εξετάζει το ρόλο της αρχιτεκτονικής στο σύγχρονο οικολογικό συγκείμενο με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης γεωλογικής υποβάθμισης και παράλληλα το συσχετισμό της με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Περισσότερα για το έργο εδώ

Συμβιώνοντας με το τείχος: Επεμβάσεις σε γειτονιά των καστρόπληκτων | Διπλωματική εργασία από τις Θεοδωρίδη Ελίνα και Γεώργα Ειρήνη

«Συμβιώνοντας με το τείχος: Επεμβάσεις σε γειτονιά των καστρόπληκτων». Διπλωματική εργασία από τη Θεοδωρίδη Ελίνα και τη Γεώργα Ειρήνη. Η πόλη της Θεσσαλονίκης, αποτελούσε από πάντα, μια από τις χαρακτηριστικότερες πόλεις πολυπολιτισμικότητας. Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς για την ιστορία της, είναι η έλευση των προσφύγων, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής και της ανταλλαγής πληθυσμών.

Περισσότερα για το έργο εδώ

Μια γέφυρα, συνεύρεση πολιτισμών | Ακαδημαϊκή εργασία των Δανάη Ελένη Παυλίδου, Μυρτώ Παυλοπούλου

Οι φοιτήτριες Δανάη Ελένη Παυλίδου και Μυρτώ Παυλοπούλου μελετούν και συνθέτουν μια γέφυρα-φωλιά για τους ανθρώπους της πόλης Mandalay της Myanmar, για μια πολυπολιτισμική κοινότητα, για έναν τόπο-πεδίο διαρκούς διαμάχης, με σεβασμό για τις ζωές, τις συνήθειες, το τοπίο, τα παραδοσιακά υλικά και τις τεχνικές.

Περισσότερα για το έργο εδώ

Live your (myth) death in Greece | Διπλωματική εργασία του Ευάγγελου Ευαγγέλου

Το Live your (myth) death in Greece αποτελεί ένα κατασκευασμένο σενάριο, τη μετάφραση μιας έρευνας που διεξάγη πάνω σε μια σύνθετη κοινωνικοπολιτική κατάσταση που παρατηρείται στο Αιγαίο. Έτος 2030 και οι συρροές προσφύγων στο Αιγαίο πέλαγος δεν έχουν παύσει. Τα κέντρα κράτησης μεταναστών αδυνατούν να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και η χώρα δέχεται συνεχείς πιέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, το άλλοτε ειδυλλιακό τοπίο της Ελλάδας, πλέον μια προβλέψιμη σκηνογραφία, έχει ξεκινήσει να φθίνει στο ενδιαφέρον των τουριστών, οι οποίοι πλέον αποζητούν κάτι νέο και ασυνήθιστο, κάτι απρόβλεπτο που θα τους εξάψει την περιέργεια και θα κάνει τις διακοπές τους όσο το δυνατό πιο αξέχαστες.

Περισσότερα για το έργο εδώ

Not Alone: Δομή ανοιχτής φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών | Διπλωματική εργασία από τη Μαρία Παυλάκη

Εστιάζοντας σε σχεδιαστικά ζητήματα EDI (Equality, Diversity and Inclusion), η φοιτήτρια Μαρία Παυλάκη, στη διπλωματική της εργασία με τίτλο ‘Not Alone’, προτείνει τη δημιουργία ανοιχτής δομής φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στη περιοχή των Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας.

Προχωρώντας σε ενδελεχή χαρτογράφηση και ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των Εξαρχείων, από τη σκοπιά του περιπατητή, η Παυλάκη προχώρησε στο σχεδιασμό ενός κτηρίου, με πολλαπλά επίπεδα λειτουργίας, θέτοντας ως βασικό σκοπό, της αρχιτεκτονικής επίλυσης, την ενσωμάτωση της δομής στον αστικό ιστό της γειτονιάς, προωθώντας, έτσι, την ευαισθητοποίηση του κοινού, στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και την ενδυνάμωση και ομαλή επανένταξη των γυναικών στο κοινωνικό σύνολο.

Σχεδιαστικά, οι λειτουργίες οργανώνονται, κλιμακωτά, από τις δημόσιες χρήσεις, που τοποθετούνται στο επίπεδο του ισογείου γύρω από μια υπαίθρια αλλά εσωστρεφή αυλή, προς τις ιδιωτικές χρήσεις των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων των ενοίκων, που τοποθετούνται σε όροφο, κάνοντας χρήση της αρχιτεκτονικής τυπολογίας της γέφυρας, που συνδέει τα δύο επιμέρους οικόπεδα στα οποία αναπτύσσεται ο κτηριακός όγκος. Σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής επίλυσης είναι ο ενιαίος και, συνάμα, μεταβαλλόμενος χαρακτήρας των όψεων που επιτρέπει, αφενός, την ένταξη του κτηρίου στο περιβάλλον του, μέσα από τη δημιουργία συνεχούς μετώπου, και, αφετέρου, δίνει στις κατοίκους την ευελιξία να διαχειριστούν οι ίδιες την διάδραση και οπτική επαφή τους με τον έξω κόσμο – τον περιβάλλοντα αστικό ιστό της γειτονιάς.

Περισσότερα για το έργο εδώ

Αναβιώνοντας τη Σαρίστρα: εφήμερες και μεταβαλλόμενες επεμβάσεις σε ερειπιώνα της Κεφαλονιάς | Διπλωματική εργασία από την Καλυψώ Θεοδωροπούλου

Η παρούσα διπλωματική εργασία από την Καλυψώ Θεοδωροπούλου πραγματεύεται την αναβίωση ενός εγκαταλελειμμένου οικισμού της Κεφαλονιάς, τα Παλιά Βλαχάτα. Ο οικισμός από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση. Ο σεισμός κατέστρεψε το 91% των κτηρίων του νησιού αφήνοντας πίσω του περίπου 14.500 ερείπια. Η εργασία εστιάζει στην περιοχή γύρω από την κεντρική πλατεία του χωριού, τη Σαρίστρα, η οποία κάποτε αποτελούσε το σημείο αναφοράς στην τοπική κοινωνία ενώ σήμερα, κάθε Αύγουστο φιλοξενεί ένα τριήμερο μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ, το «φεστιβάλ Σαρίστρα».

Περισσότερα για το έργο εδώ

Λάθος ή Λανθάνον; Ένα κρυφό συστατικό της δημιουργικής διαδικασίας του σχεδιασμού | Eρευνητική εργασία από τη Χριστίνα Μαύρου

Η παρούσα έρευνα, βασιζόμενη σε γραπτά έργα των Τάσση Παπαϊωάννου, Richard Sennett, Michel Serres και James Gleick, έχει ως στόχο τη διερεύνηση της έννοιας του λάθους, την καταγραφή των πιθανών εκφάνσεών του και την προσέγγιση του ρόλου του κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας του σχεδιασμού. Η έρευνα αυτή είναι επίσης μια διαρκής παλινδρόμηση ανάμεσα στα ποικίλα λάθη που πιθανότατα εντοπίζονται ή δεν γίνονται φανερά κατά την διάρκεια του σχεδιασμού.

Περισσότερα για το έργο εδώ


Δείτε ακόμα τις Top10 Student works 2022 | by Archisearch.gr, εδώ!


RELATED ARTICLES