Οι πούδρες Interpon D2525 της AkzoNobel στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο στην Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αεροπορικούς κόμβους στον κόσμο λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Διαθέτει ήδη δύο υπερσύγχρονα αεροδρόμια, στην Ασιατική πλευρά και στην Ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν την ζήτηση των πτήσεων. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε το τρίτο αεροδρόμιο της, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, στην κατασκευή του οποίου επιλέχθηκαν πούδρες βαφής Interpon D2525 της AkzoNobel!

Θα εξυπηρετεί αρχικά 90 κι έπειτα 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως μετά την ολοκλήρωσή του το 2028, με έξι αεροδιαδρόμους, οκτώ πύργους ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, 165 γέφυρες επιβίβασης επιβατών, δυναμικότητα εξυπηρέτησης 500 αεροσκαφών και σταθμούς επιβατών συνδεδεμένους με εσωτερικά τραίνα που θα απλώνονται σε έκταση 76 τετρ. χιλιομέτρων. Το νέο αεροδρόμιο βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας 22 μίλια έξω από την Κωνσταντινούπολη. Έχει κόστος 11,7 δισ. δολάρια και διαθέτει το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό στον κόσμο κάτω από μια στέγη.

To έργο έχει λάβει Βραβείο Σχεδιασμού από το World Architecture Festival στο Βερολίνο, στην κατηγορία Infrastructure – Future Projects.

Ο διάσημος πύργος ελέγχου, που έχει σχεδιαστεί από τα αρχιτεκτονικά γραφεία AECOM και PININFARINA, είναι ελλειπτικός, στο σχήμα της τουλίπας, σύμβολο της Κωσταντινούπολης για αρκετούς αιώνες και χαρακτηριστικό στοιχείο της τοπικής παραδοσιακής τέχνης. Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Grimshaw Architects επιβλέπει το σχεδιασμό των σταθμών. Με ένα και μόνο επιβλητικό θολωτό κουβούκλιο ως σήμα κατατεθέν του, οι αρχιτέκτονες λένε ότι πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου που θα βρίσκεται κάτω από μία μόνο οροφή.

Οι υπερανθεκτικές πούδρες βαφής Interpon D2525 επιλέχθηκαν για το έργο, όντας τα μόνα χρώματα που ανταποκρίθηκαν στις πολύ υψηλές προδιαγραφές αντοχής που έχουν τεθεί, ικανοποιώντας αυστηρά κριτήρια για την ποιότητα, το μακροβιότερο και μεγαλύτερο αρχείο έργων σε όλον τον κόσμο και τα αειφόρα χαρακτηριστικά τους.

Αναπτύχθηκαν ειδικές αποχρώσεις σε Υπερανθεκτικά Λευκά Μatt, Silver και Σκούρα Μεταλλικά Λεία Μatt Εφέ, που εφαρμόστηκαν σε προφίλ αλουμινίου εξωτερικών και εσωτερικών χώρων καθώς και στις ειδικές κατασκευές αλουμινίου που απαρτίζουν τον θόλο του κεντρικού σταθμού.

Στοιχεία έργου
Αρχιτέκτονες  Scott Brownrigg and Grimshaw, Nordic, Haptic, Fonksiyon, TAM/Kiklop
Συστήματα  Schucco, Metal Yapi
Πούδρες Βαφής  Superdurable AkzoNobel YP2564, YW2704, ΥΝ2044, ΥW206F, ΥΑ210FΔιαβάστε ακόμα για την συμμετοχή των προιόντων της AkzoNobel στον ναό Westminster Abbey στο Λονδίνο, εδώ!


RELATED ARTICLES