Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kipseli Architects πρόσφατα ολοκλήρωσε το Milk Cafe Bar στο Γαλάτσι. Η βασική ιδέα σχεδιασμού του Milk (Tsiou) Bar ξεκίνησε από μια απλή, αυθόρμητη μετάφραση της ίδιας της διεύθυνσης του νέου μαγαζιού, που βρίσκεται στην λεωφόρο Γαλατσίου. 

 
Αψηφώντας διακριτικά τους τοπικούς άτυπους κανόνες της περιοχής, η Κυψέλη αρχιτεκτονικής με σαρκαστική και χιουμοριστική διάθεση θέλησε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο all day bar.

milk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττικήmilk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττική

Κεντρικό στοιχείο του μαγαζιού είναι ένα πανταχόθεν ελεύθερο κεντρικό μπαρ που συγκεντρώνει όλες τις βασικές υπηρεσίες του μαγαζιού · τον καφέ, το αλκοόλ και τη μουσική.

milk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττική milk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττική

Ένα ασπρόμαυρο μπαρ εμπνευσμένο από την δεκαετία των 50s και τα milk bar Ελλήνων προσφύγων στην Αυστραλία.

Περιμετρικά του μπαρ,  εξωτερικά και εσωτερικά του μαγαζιού αναπτύσσεται ο καθιστικός χώρος.

milk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττική

Για την Κυψέλη αρχιτεκτονικής o σχεδιασμός ενός χώρου εστίασης ακροβατεί μεταξύ αρχιτεκτονικής, σκηνογραφίας και οπτικής επικοινωνίας.

milk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττική

Στόχος ήταν να προσομοιάζει ένα σουρεαλιστικό κήπο όπου με ποικίλα αρχιτεκτονικά και σκηνογραφικά στοιχεία από φυσικά και τεχνητά υλικά, χρώματα, μορφές και μοτίβα καθώς και με παιχνίδια σκιών και αντανακλάσεων δημιουργείται μια ατμόσφαιρα πιο χαλαρή και άνετη, που έρχεται σε αντίθεση με την ένταση και τον παλμό του κεντρικού μπαρ.

milk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττικήmilk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττικήmilk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττική

Ο σχεδιασμός του milk bar ήταν μια ευκαιρία για την Κυψέλη αρχιτεκτονικής να πειραματιστεί με το δίπολο διασκέδασης και χαλάρωσης σε ένα all day bar.

milk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττική milk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττικήmilk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττική

Το milk bar δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία εποχής όπου όλα είναι δυνατά,  χάνοντας την ταυτότητα του και ταυτόχρονα να είναι ένας αφανής ήρωας, κρυμμένος μέσα σε ένα νοητό ιδεατό κήπο.

“Αστείο φαντάζει που η βραχυχρόνια αρχιτεκτονική μπορεί να ταξιδεύει στον χρόνο και να δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα. Γιατί άραγε να μην μπορεί τόσο εύκολα να το κάνει και η μακροχρόνια;”

milk bar, cafe, kipseli architects, κυψέλη αρχιτεκτονικής, 2018, Γαλάτσι, Αττική

Σχέδια


Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου    Milk Bar
Τύπος έργου     Καφέ – Μπαρ
Αρχιτέκτονας  Kipseli Architects / Κίρκη Μαριολοπούλου
Σχεδιαστική Ομάδα   Ηλίας Ρωμανάς & Γεωργία Πανταζοπούλου
Τοποθεσία  Γαλατσίου 135, Γαλάτσι, ΤΚ 111 46, Αττική
Μέγεθος    275 τμ
Έτος ολοκλήρωσης έργου   2018
Επιμέλεια-Επίβλεψη   Γιώργος Παπαμιχαήλ  
Φωτογραφίες              Αλέξανδρος  Σκόνδρας

Προμηθευτές
Επενδύσεις   Coneplex
Βιομηχανικά Δάπεδα   Δημήτρης Βαΐου
Ξυλουργικές Εργασίες   Χατζηδάκης Ο.Ε.
Κατασκευές σιδήρου   Θεοδωρακόπουλος ΑνδρέαςΚατασκευές Αλουμινίου – Σιδήρου παντός τύπου  
Έπιπλα  
Electra
Υφάσματα   Solo
Σχοινιά    Τρέζος
Φωτισμός    VK Lighting & Bright

_________________________________

Πώς μπορεί η αρχιτεκτονική σήμερα να εμπεριέχει και να προβάλλει μνήμες του παρελθόντος; Δείτε, επίσης, το φαρμακείο Bequest που ανακαίνισε η Κυψέλη Αρχιτεκτονικής στα Χανιά!


RELATED ARTICLES