Μια κομβική χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr την αποχαιρετά συνοψίζοντας τα καλύτερα έργα του 2020 σε μια σειρά επιμέρους κατηγοριών. Το Top10+1 Residences 2020 παρουσιάζει δέκα και μία επιλεγμένες κατοικίες στην Ελλάδα και την Κύπρο που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους προσέγγιση και ενσωμάτωση στο περιβάλλον τοπίο.

1. Villa Mandra in Mykonos, Greece by K- Studio

Το γραφείο K- Studio σχεδίασε τη Villa Mandra, μια εξοχική κατοικία στο νησί της Μυκόνου, με σκοπό την απόλαυση όλων των χαρακτηριστικών στοιχείων του ελληνικού καλοκαιριού: το slow living, το διαλογισμό, την χαλάρωση και την εξερεύνηση.

2.Filothei House in Athens, Greece by Divercity Architects

Οι Divercity Architects σχεδίασαν μια μονοκατοικία στη Φιλοθέη, με ισχυρό τεκτονικό χαρακτήρα, απαντώντας στην επιθυμία των ιδιοκτητών για την δημιουργία ενός οικείου περιβάλλοντος κατοίκησης, ιδανικού για φιλοξενία και διασκέδαση κατοίκων και επισκεπτών ταυτόχρονα.

3. A modest retreat in Sifnos island by Α2_ARCHITECTS

Το γραφείο A2architects σχεδίασε μια καλοκαιρινή κατοικία για ένα ζευγάρι από την Γαλλία στο άγριο φυσικό τοπίο της Σίφνου αντλώντας έμπνευση από την ογκοπλασία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, απεριόριστη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.

4. The Lap Pool House by Aristides Dallas Architecture Studio

Η κατοικία The Lap Pool House από το γραφείο Aristides Dallas Architecture Studio βρίσκεται στη Τήνο και οργανώνεται στο χώρο ως μια σειρά από μπετονένιους όγκους και επιφάνειες που ξεπετάγονται μέσα από τον βραχώδες τοπίο του νησιού, με έμφαση στον εντυπωσιακό πρόβολο της μακρόστενης πισίνας, προσφέροντας μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και τον ουρανό.

5. Secret Garden House in Paros by SCAPEARCHITECTURE

Το γραφείο ScapeArchitecture σχεδίασε μια εξοχική κατοικία στο νησί της Πάρου που αναδύεται από το τοπίο σε πλήρη ενσωμάτωση με την περιβάλλουσα φύση.

6. Beach House Neratza in Peloponnese | RCTECH Architects

Οι RCTech Architects σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια εξοχική οικογενειακή κατοικία στη Πελοπόννησο η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στον παραθαλάσσιο τρόπο ζωής και την ανάγκη για ιδιωτικότητα ενώ, ταυτόχρονα, παρέχει, μέσω του σχεδιασμού, έναν εννοιολογικό χώρο παραγωγής αναμνήσεων που είναι σε διαρκή συνδιαλλαγή με την επένδυση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων.

7. House with Four Gardens in Nicosia, Cyprus by draftworks* architects

Οι draftworks* architects σχεδίασαν την Κατοικία με Τέσσερις Κήπους στην Λευκωσία της Κύπρου έχοντας ως κεντρικό σχεδιαστικό άξονα την ιδέα του περίκλειστου “μυστικού” κήπου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής οικιακής ζωής εισάγοντας την φύση σε αυτή, αντλώντας σχεδιαστική έμπνευση από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κύπρου, και συγκεκριμένα της Λευκωσίας, όπου το συγκεκριμένο μοτίβο συναντάται αρκετά συχνά.

8. Cave House – Villa Charissa in Imerovigli, Santorini by architect Elly Alexiou

H αρχιτέκτονας Έλλη Αλεξίου σχεδίασε την πολυτελή υπόσκαφη κατοικία Villa Charissa στο Hμεροβίγλι Σαντορίνης επηρεασμένη από τις ιδιαιτερότητες του τοπίου και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, επιχειρώντας, παράλληλα, να προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή υπόσκαφης κατοικίας.

9. Summer house in Crete by architects Chiara Armando & Vittoria Spinoni in collaboration with POLYERGO 

Η Polyergo Design & Build σε συνεργασία με τις αρχιτέκτονες Chiara Armando και Vittoria Spinoni σχεδίασε και κατασκεύασε μια εξοχική κατοικία στο Ρέθυμνο της Κρήτης σε στενή σχέση και σύνδεση με το πνεύμα του τόπου και το άγριο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει.

10. White Spirit country house in Cyclades, Greece by Sinas Architects

Το γραφείο Sinas Architects σχεδίασε μια εξοχική κατοικία σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά των Κυκλάδων με απεριόριστη, μαγευτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.

11. 7 Oaks vacation house in Koundouros, Kea by exés Architecture

Το γραφείο exés Architecture σχεδίασε μια εξοχική κατοικία στο νησί της Κέας αποσκοπώντας στην απόλυτη ενσωμάτωση του μονώροφου κτίσματος στη πλαγιά, όπου τοποθετείται, προσφέροντας, παράλληλα, μαγευτικές θέες προς τη θάλασσα από τους επιμέρους χώρους κατοίκησης.


RELATED ARTICLES