To Archisearch, σε συνεργασία με τον φωτογράφο Spyros Hound, παρουσιάζει μέσα απο το φακό του τρία έργα του Αριστείδη Ντάλα στην Τήνο. Μέσα απο τις ασπρόμαυρες εικόνες, η υλικότητα και η μορφή των έργων, καθώς και η σχέση τους με το τοπίο, αναδεικνύονται με μοναδικό τρόπο.

-Κείμενο και φωτογραφίες του Spyros Hound

Επιμέλεια: Μαριάννα Τσαπέπα

Στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας μου με τον πολύ ταλαντούχο αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα, κλήθηκα από τον ίδιο να περάσω μερικές μέρες κοντά σε μερικά από τα έργα του στην Τήνο και να τα αποτυπώσω με την δική μου ματιά μέσα από τον φωτογραφικό μου φακό αλλά και να τραβήξω μερικά πορτραίτα του ιδίου δίπλα σε αυτά. Το ασπρόμαυρο είναι η ειδικότητά μου, και η επιλογή μου να τραβάω με ασπρόμαυρη λογική ακόμα κι όταν χρησιμοποιώ ψηφιακή κάμερα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, κρύβει μια σειρά από ρυθμίσεις και επιλογές που υποστηρίζουν το τελικό αποτέλεσμα όσο το δυνατόν καλύτερα σε σχέση με το έγχρωμο.

Έφτασα στο λιμάνι της Τήνου, και στη συνέχεια ξεκίνησε η ξενάγηση από τον αρχιτέκτονα. Πρώτη ήταν η συνάντηση με το υπό κατασκευή ξενοδοχείο Infinity View Hotel που επανασχεδίασε δίνοντάς του νέα μορφή και αξία. Προχωρώντας συναντήσαμε το θαύμα: The Pool House. Πήρα το τρίποδό μου, την κάμερα και του φακούς μου και περιηγήθηκα γύρω από το κτήριο και μέσα από τις εφαπτόμενες στους βράχους διαδρομές που έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας, αξιοποιώντας τον δραματικό ουρανό και το μαγικό φως που μου χάρισε ο άστατος καιρός που επικρατούσε εκείνη την ημέρα.


Θα επέστρεφα τις επόμενες μέρες για να αντιμετωπίσω το έργο και με σκληρό φως καθώς τα κοντράστα που δημιουργούνται από τις μπετονένιες επιφάνειες που ξεπετάγονται μέσα από τον βράχο αλλά και η προβολή της μακρόστενης πισίνας που χαρακτηρίζει το έργο, ήταν για μένα πηγή μεγάλης έμπνευσης.

    

Την δεύτερη μέρα είχα την ευκαιρία να τραβήξω και μερικές εικόνες που ταιριάζουν απόλυτα σε μια από τις λογικές που επιλέγω συχνά στις εικαστικές φωτογραφίες μου, δηλαδή σιλουέτες ανθρώπων μέσα στο αστικό τοπίο. Αυτό στην ασπρόμαυρη φωτογραφία πάντα με ιντριγκάρει και το αναζητώ με κάθε αφορμή.

Στην συνέχεια, επισκεφτήκαμε το σπίτι του Αρχιτέκτονα το οποίο ήταν υπό κατασκευή ακόμα. Η υλικότητα ακολουθεί τελείως διαφορετική λογική, με συνδυασμό πέτρας και λευκών όγκων, αλλά και μια σειρά από τεχνοτροπίες που προσδίδουν μια σύγχρονη ματιά σε έναν κατά τα άλλα παραδοσιακό συνδυασμό υλικών.

Τέλος, η επίσκεψη έκρυβε για μένα μια τεράστια συγκίνηση, την συνάντησή μου με το έργο Κατοικία στο Βωλάξ, το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αποκλειστικά από τον αρχιτέκτονα, που ξεχωρίζει τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για την ένταξή του  σε ένα τοπίο που όμοιό του δεν υπάρχει αλλού: μόνο στην Τήνο και στο Μεξικό.
Τα λόγια είναι περιττά, οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.

 

Αισθάνθηκα πως τραβάω ασπρόμαυρες εικόνες από σκηνικά βγαλμένα από το Kill Bill του Quentin Tarantino στην έρημο του Μεξικού. Και πάλι ο δραματικός ουρανός προσέθεσε αυτό το λίγο ακόμα που χρειαζόμουν για να γεμίσουν οι εικόνες με την θεατρικότητα που τις ολοκληρώνει κατά την άποψη και την αισθητική μου.

Ελπίζω πάντα να ταξιδεύουν και τους αναγνώστες στις αισθήσεις και τα μέρη που έζησα κι εγώ δημιουργώντας τες.

Δείτε το συνέδριο ΕΣΩ 2020 σε B&W μέσα απο φωτογραφίες του Spyros Hound Photography εδώ


RELATED ARTICLES