Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Λεωνίδας Τραμπούκης σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης λίγο πριν τη συμμετοχή του στην ημερίδα ΕΣΩ 2020

Μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Λεωνίδας Τραμπούκης, που μαζί με την Ελένη Πεταλωτή απαρτίζουν το ελληνικό αρχιτεκτονικό δίδυμο LOT, μιλά για το έργο του, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Κουγιάννου, λίγο πριν τη συμμετοχή του στην 9η διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ 2020.

-κείμενο από την Αγγελική Κουγιάννου για την HuffPost Greece

Πριν από τρία περίπου χρόνια το ελληνικό αρχιτεκτονικό δίδυμο LOT – δηλαδή η Ελένη Πεταλωτή και ο Λεωνίδας Τραμπούκης – είχαν κερδίσει τον 3ο «Flatiron Public Plaza Competition» που απηύθυνε πρόσκληση για προτάσεις στην ομώνυμης πλατείας στην Νέα Υόρκη την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο Λεωνίδας και η Ελένη πρόσφεραν στους Νεοϋορκέζους και τους μυριάδες επισκέπτες της μεγαλύτερης μητρόπολης του πλανήτη, έναν «διαστημικό» χώρο με χαρακτηριστικά του τις φωτεινές καμάρες που συνδέονταν μεταξύ τους με λευκές αιώρες. Η εγκατάσταση έμεινε εκεί για ένα μήνα. Σήμερα, μιλάμε με τον Λεωνίδα Τραμπούκη με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην ΕΣΩ, τη σημαντικότερη Ημερίδα για το design και την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα.

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ LOT ARCHITECTS, ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΣΩ 2020, ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ.

Γιατί είναι σημαντική η διάδραση; Παραδείγματα στη δουλειά σας.

Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί project με project και το ενδιαφέρον έχει προκύψει νομίζω μετά από το προσωρινό χώρο εκδηλώσεων και διαλέξεων που σχεδιάσαμε πριν λίγα χρόνια, το Design Talks Theater για το Design Miami, τη διεθνή έκθεση design και έκτοτε εξελίσσουμε μια έρευνα γύρω από αυτό: Η αλληλεπίδραση του χρήστη με άλλους χρήστες στο χώρο, η ευκαιρία για μη προγραμματισμένες χρήσεις, η σχέση του μέσα με το έξω σε ένα κτίριο και πως αυτή γεννά νέους «ενδιάμεσους» χώρους, η εμπειρία με τα μάτια ενός παιδιού, κ.α.

Έχουμε σχεδιάσει προσωρινούς χώρους όπου η διάθεση για πειραματισμό είναι μεγαλύτερη: το θέατρο που προανέφερα, την εγκατάσταση στο Flatiron της Νέας Υόρκης, το VIP lounge στο design fair Collective στη Νέα Υόρκη. Επίσης χώρους μεγάλης συνάθροισης όπως το Pazuzu beach club στην Κέρκυρα, ένα συνδυασμό πολλών χρήσεων κάτω από μια μεγάλη στέγη – μια σειρά από κατοικίες που βρίσκονται στην αρχή του σταδίου κατασκευής και αφορούν τις ίδιες αναζητήσεις στην κλίμακα της οικογένειας.

TΟ PAZUZU BEACH CLUB ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Και ένα μπλε κτίριο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν. 

Είναι ένα νέο κτίριο που μόλις ολοκληρώθηκε, ακόμα δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό παραμόνο λίγες εικόνες καθώς επιστρέψαμε στην Ελλάδα για την περίοδο αυτή πριν φωτογραφηθεί.

Βρίσκεται στην ανερχόμενη γειτονιά του Bushwick, είναι ένα τριώροφο townhouse, ένα τυπικό κτίριο του Μπρούκλιν που χτίστηκε γύρω στο 1900 και ανακατασκευάστηκε σχεδόν πλήρως με τρία ανεξάρτητα διαμερίσματα. Η εξωτερική όψη είναι εντελώς μονοχρωματική, ένα έντονο μπλε χρώμα σε όλα τα στοιχεία το οποίο πρωτοχρησιμοποιήσαμε στο installation που εγκαταστήσαμε στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών Formation, στην Art Athina πέρσι. Τελευταία μας ενδιαφέρουν τα μονοχρωματικά project στα οποία αφαιρείται η στιλιστική επιλογή και τονίζεται το ανάγλυφο και ογκοπλασία, γλυπτική και αφαιρετική προσέγγιση – το δοκιμάζουμε στην κλίμακα των objects και installations που κάνουμε αλλά και σε αρχιτεκτονικά project, ειδικά εδώ που η όψη έπρεπε να κρατηθεί ως έχει με τα παλιά ανοίγματα και υπήρχε μικρή δυνατότητα για «παιχνίδι». Βλέπουμε όλο το κτίριο σαν έναν απλό μονόχρωμο όγκο, ένα αντικείμενο.

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ
DEVOCION CAFE, ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

Κι από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, με έργα όπως το Nolita Restaurant. Ζούμε διαφορετικά στην Ελλάδα και κατ’ επέκτασιν χρειαζόμαστε “άλλη” αρχιτεκτονική απ’ ότι στις ΗΠΑ;

Ναι και όχι. Τα κτίρια που μένουν στη μνήμη και προκαλούν συναίσθημα όπως κάποιος τα ζει είναι κατά τη γνώμη μου πραγματικά συνδεδεμένα με τον τόπο, τον ήλιο, το κλίμα, το άμεσο περιβάλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει αισθητική αρμονία απαραίτητα.

SALPA SCHOOL

Τι να περιμένουμε να ακούσουμε στην ΕΣΩ;

Θα αναφερθώ σε επιλεγμένα έργα από τα δύο παράλληλα γραφεία που διατηρούμε με την Ελένη Πεταλωτή – το αρχιτεκτονικό LOT και το studio Objects of Common Interest, με το οποίο ασχολούμαστε με σχεδιασμό αντικειμένων, installations και χώρων έντονης διαδραστικότητας – προσωρινούς χώρους, συνεργασίες με brands και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους και μουσεία. Η θεματική με τίτλο Stimulating interaction που θα παρουσιάσω μέσα από project ποικίλης κλίμακας –  από αντικείμενα μέχρι κτίρια – αναφέρεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ του κόσμου μέσα ή γύρω από ένα έργο,  στη σημασία που για εμάς -σαν χρήστες κυρίως – έχει ο σχεδιασμός που αφήνει χώρο για ευελιξία και ελευθερία και διεγείρει τις αισθήσεις με απλό, σχεδόν παιδικό τρόπο με τη δύναμη της διαμόρφωσης του χώρου και της φαντασίας. 

BEACONS OF CHINATOWN, ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΤΟ DESIGN TALKS THEATER ΓΙΑ ΤΟ DESIGN MIAMI

Ο Λεωνίδας Τραμπούκης θα μιλήσει στις 4 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ημερίδας ΕΣΩ 2020 που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. H ΕΣΩ είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο event για την αρχιτεκτονική και το design στην Ελλάδα. Διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά από την Design Ambassador και το Archisearch.gr σε συνεργασία με το +DESIGN Magazine. Τα προηγούμενα 8 χρόνια, η ΕΣΩ είχε περισσότερους από 60 ομιλητές, 6.000 συμμετέχοντες, 200 εθελοντές και πάνω από 300 χορηγούς και δημιουργικούς συνεργάτες. Διαβάστε περισσότερα για τη φετινή ΕΣΩ εδώ.

Πηγή  HuffPost Greece
Για να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λεωνίδα Τραμπούκη πατήστε εδώ.
Συνέντευξη  Αγγελική Κουγιάννου

Η ημερίδα ΕΣΩ διοργανώνεται από τα περιοδικά ARCHISEARCH.gr και +DESIGN.

Η προπώληση ξεκίνησε! Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ!


RELATED ARTICLES