Διαγωνισμός Holcim Awards
 
Τα Holcim Awards είναι ένας διεθνής διαγωνισμός του Holcim Foundation με θέμα κατασκευές βιοκλιματικού χαρακτήρα. Ο διαγωνισμός υποστηρίζει καινοτόμες πρωτοποριακές προτάσεις προς κατασκευή από όλο τον κόσμο και παρέχει έπαθλο δύο εκατομμυρίων δολαρίων κάθε τρία χρόνια. 
 
Το Holcim αναφέρεται σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, κατασκευαστικές εταιρείες που υποστηρίζουν βιώσιμες απαντήσεις σε τεχνολογικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα όσον αφορά στο σύγχρονο κτίριο και την κατασκευή. Αποδεκτές δουλειές θεωρούνται αυτές που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού, πρωτοποριακό από άποψη υλικών και τεχνολογίας κατασκευής. Το έργο  πρέπει να έχει ξεκινήσει μετά την 1η Ιουλίου 2010. Τα βραβεία Holcim αναζητούν οράματα και ιδέες για την κατηγορία “Next Generation” (student) δηλαδή φοιτητικές εργασίες τελευταίας χρονιάς bachelor είτε master’s είτε PhD.
 
Το τρίτο Holcim είναι αυτή την περίοδο ανοικτό για τις εγγραφές μέχρι 23 Μαρτίου 2011.  
 
 
Πρώην νικητής Holcim Awards 
Το Metropol Parasol στη Σεβίλη της Ισπανίας κέρδισε το 2004 ο Γερμανός αρχιτέκτονας Jürgen Mayer. Το έργο κέρδισε το βραβείο Holcim Awards Bronze Europe το 2005. Πέντε χρόνια μετά , στις 19 Δεκεμβρίου 2010  γιορτάστηκε το άνοιγμα της αγορά του Metropol Parasol με το μεγαλύτερο μέρος της ξύλινης κατασκευής του έργου να είναι ολοκληρωμένο. Τα επίσημα εγκαίνια σχεδιάζονται για τον Απρίλιο/Μάρτιο του 2011.   
 
To Metropol Parasol προωθεί μια δυναμική ανάπτυξης για την κουλτούρα και το εμπόριο στην καρδιά της Σεβίλης και υπόσχεται μια κερδοφόρα και πολύχρονη επιρροή στην ενεργοποίηση της συλλογικής αναγνώρισης της πόλης και της ταυτότητάς της. Το έργο είναι το νέο σύμβολο -‘icon’- για την πόλη της Σεβίλης και δίνει τη δυνατότητα Plaza de la Encarnación να αποκαλείται ως το νέο σύγχρονο αστικό κέντρο. Ως αστικός χώρος είναι μοναδικός καθώς βρίσκεται ανάμεσα στον πυκνό ιστό της μεσαιωνικής πόλης της Σεβίλης και επιτρέπει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων όπως εμπορίου, διασκέδασης και μνήμης. 
 
Το σχέδιο προτείνει μια καλυμμένη αγορά στην κεντρική πλατεία της παλαιάς πόλης που λειτουργούσε ως χώρο στάθμευσης. Η νέα οροφή λειτουργεί ως ομπρέλα σκιάζοντας κοινωνικές δραστηριότητες. Το έργο ανταποκρίνεται σε ανερχόμενα μεγάλα εμπορικά κέντρα στην περιφέρεια της πόλης επιχειρώντας τον επαναπροσδιορισμό της αξίας του δημόσιου χώρου ανάμεσα στον αστικό ιστό. Επιπρόσθετα, η κατασκευή γίνεται αντιληπτή ως ορόσημο και συνδυάζει μια σειρά λειτουργιών. Το έργο προωθεί την πόλη προς μια ανταγωνιστική αγορά τουρισμού και τη δημιουργία νέας ταυτότητας μέσω της δύναμης της αρχιτεκτονικής και των προγραμματικών δραστηριοτήτων της πλατείας.
 
Η μεγάλη ανάπτυξη υποδομής βοηθάει στην ανάπτυξη της πλατείας που αποτελεί πλέον ελκυστικό πόλο για τους τουρίστες και του ντόπιους. Το σχέδιο του Metropol Parasol με τις μεγάλες κατασκευές μανιταριών προσφέρει ένα αρχαιολογικό χώρο, αγοράς, μια υπερυψωμένη πλατεία, μπαρ και εστιατόρια κάτω και μέσα στα parasols – κολώνες, καθώς και υπερυψωμένο επίπεδο με πανοραμική θέα. Οι κατασκευές-μανιτάρια δρουν ταυτόχρονα ως οικολογικοί και οικονομικοί καταλύτες για την τοπική αγορά που είναι παράλληλα οικολογικά ευαίσθητη προς το περιβάλλον της.     
 
 
Αρχιτεκτονικό πρόγραμμα
Σταθμός μετρό, αρχαιολογικός χώρος, χώρος στάθμευσης, αγορά και στην οροφή ένα εικονικό πανόραμα belvedere για τους επισκέπτες της πόλης.
 
Κατασκευή στέγης
Η δομή της στέγης παρέχει πολύτιμη σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας ένα άνετο μικροκλίμα και ένα χώρο χαλάρωσης. 
Αγορά
Η οργάνωση του σχεδίου κάτοψης ορόφου επιτρέπει στις περισσότερες περιοχές της αγοράς να είναι κλειστά το βράδυ ενώ οι βραδινοί χώροι στη βορεινή και νότια πλευρά του συγκροτήματος μπορούν να παραμένουν ανοιχτά.
Parasols
Οι κολώνες αποτελούν σημεία πρόσβασης προς το μουσείο κάτω και την πλατεία επάνω, ενώνοντας αυτά τα στοιχεία και καθορίζοντας μια μοναδική σχέση μεταξύ του ιστορικού και σύγχρονου στοιχείου. Η πρόσβαση προς μία από τις ομπρέλες παρέχει στους επισκέπτες μια θεαματική άποψη της πόλης και των μνημείων της.
Υπερυψωμένη πλατεία
Η αρχιτεκτονική πρόταση διπλασιάζει την αρχική περιοχή και δημιουργεί έναν πρόσθετο χώρο 4.500μ2. Σε επιλεγμένα σημεία της επιφάνειας τοποθετείται νερό ενισχύοντας το μικροκλίμα και προσφέροντας ελκυστικά σημεία ανάπαυσης.        
Archisearch - The roof structure | the market | the parasols | the elevated plazaTHE ROOF STRUCTURE | THE MARKET | THE PARASOLS | THE ELEVATED PLAZA
Archisearch - Το Metropol Parosol υπό κατασκευήΤΟ METROPOL PAROSOL ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Archisearch - Η πόλη της Σεβίλης μετά από αρχαιολογική ανασκαφή μετατρέπει την περιοχή σε μουσείο/πλατείαΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ/ΠΛΑΤΕΙΑ
Archisearch - Το Parasol είναι κατασκευασμένο κατεξοχήν από ξύλο. Η ολοκλήρωση του project δρομολογείται το March/April 2011ΤΟ PARASOL ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ. Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ MARCH/APRIL 2011
Archisearch - 1:200 κλίμακα φυσικό μοντέλο του Metropol Parasol ζητάει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης MOMA1:200 ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ METROPOL PARASOL ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ MOMA
Archisearch - The THE “METROPOL PARASOL” SCHEME
Archisearch - Οι κατασκευές-μανιτάρια δρουν ταυτόχρονα ως οικολογικοί και οικονομικοί καταλύτες για την τοπική αγορά ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΡΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Archisearch - Jürgen Mayer παρουσιάζειJÜRGEN MAYER ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
Archisearch - To Metropol Parasol προωθεί μια δυναμική ανάπτυξης για την κουλτούρα και το εμπόριο στην καρδιά της ΣεβίλληςTO METROPOL PARASOL ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ

RELATED ARTICLES