Υλικά, βιωσιμότητα και διεθνείς προσκεκλημένοι: τι θα δούμε τη δεύτερη μέρα στο συνεδριακό μέρος του The Architect Show 3 στο Metropolitan Expo 

Στα πλαίσια της έκθεσης the Architect Show 3 2021​ διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά οι ενότητες συζητήσεων Architects Talk by Archisearch.gr, από το Βασίλη Μπαρτζώκα και το περιοδικό ARCHISEARCH.gr, σε επιμέλεια της Design Ambassador. Η δεύτερη ημέρα του Architects Talk, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo, ξεκινά με ένα μεγάλο αφιέρωμα στα υλικά, περνά στην ανάλυση των “μαθημάτων” του Συνεδρίου για τη Κλιματική Αλλαγή Glasgow cop26 από διεθνείς προσκεκλημένους και περιλαμβάνει 2 θεματικές ομιλίες ειδικών προσκεκλημένων για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και για τη σύνθεση στην εικόνα.

Επισκεφτείτε το thearchitectshow.com και εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε την έκθεση, εδώ!

Τα υλικά στο επίκεντρο

Τα υλικά συνοδεύουν τον άνθρωπο σε κάθε μεταβολή της ιστορίας, της κοινωνίας και του χαρακτήρα του, με τις χρήσεις τους να αλλάζουν αναλόγως. Από τα αρχαία χρόνια, η μετάβαση του ανθρώπου από την πρωτόγονη κατάσταση στον πολιτισμό έχει σχεδόν ταυτιστεί με τη χρήση του μαρμάρου στην αρχιτεκτονική. Σήμερα στην Ελλάδα ο κλάδος της βιομηχανίας μαρμάρου παραμένει ισχυρός, με το 76% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες το 2021. Έτσι η χώρα τοποθετείται στην 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων.

Σε πορεία ακμής είναι και ο κλάδος του αλουμινίου. Το υλικό που κάποτε ενσάρκωσε το όραμα των μεγάλων πόλεων και της art deco και σήμερα εξασφαλίζει στα κτίρια ενεργειακές πιστοποιήσεις, στην Ελλάδα συνδέεται με τον 3ο πιο εξαγωγικό κλάδο με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ.€ και 2ο με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. Οι εξαγωγές του αντιπροσώπευσαν το 5,6% περίπου των συνολικών της χώρας. (στοιχεία 2020)

Στις ενότητες των υλικών του Architects Talk, τα δύο υλικά εξετάζονται υπό το πρίσμα της αειφορίας, των σχεδιαστικών δυνατοτήτων που προσφέρουν και της τεχνολογίας. 

Στο πρώτο session, καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και κορυφαία στελέχη από την αγορά του μαρμάρου συζητούν για:

  • Την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό
  • Τη βιωσιμότητα και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο
  • Την επανάχρηση των λατομείων, σε διάλογο με την κοινωνία

Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και στελέχη που θα δώσουν το παρόν, ο Ηλίας Μεσσίνας, η Στέλλα Πιερή, η Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου, η Λυδία Ξυνογαλά, ο Σωτήρης Λάζου, οι Νίκη και Ζωή Μοσκοφόγλου, ο Βαγγέλης Στυλιανίδης και ο Θάνος Ζακόπουλος,  σε πάνελς που συντονίζουν ο Νικόλας Μπαρελιέ, ο Πάνος Ηλιόπουλος και η Ελένη Τσιριντάνη.

Τη συζήτηση για το μάρμαρο διαδέχονται τα πάνελς για το αλουμίνιο, πάνω στις ακόλουθες θεματικές:

  • Σχεδιασμός προσόψεων και βιομηχανικός σχεδιασμός
  • Τεχνολογία
  • Κυκλική οικονομία

Για το αλουμίνιο συζητούν ο Γιώργος Μπάτζιος, ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο Stephan Buerger,  η Κατερίνα Βασιλάκου και η Αγγελική Αθανασιάδου και ο Λουκάς Μπομπότης σε πάνελς που συντονίζουν η Δανάη Μακρή και ο Ηλίας Μεσσίνας.

Επισκεφτείτε το thearchitectshow.com και εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε την έκθεση, εδώ!

Διεθνείς ερμηνείες αειφορίας και επενδυτικές ιστορίες

Η ημέρα συνεχίζεται με το πάνελ “Learnings from Glasgow Cop 26”, με το συντονισμό του Ηλία Μεσσίνα. Μαζί του βρίσκεται ο θρυλικός αρχιτέκτονας Peter Murray, επιμελητής του φόρουμ New London Architecture, πρωτεργάτης του London Festival of Architecture που ξεκίνησε ως Clerkenwell Architecture Biennale το 2004 και επιμελητής ορισμένων από τις σημαντικότερες εκθέσεις των τελευταίων 40 ετών στην Βασιλική Ακαδημία. Επίσης από το Λονδίνο, στη σκηνή του “Architects Talk” θα μεταβεί ο αρχιτέκτονας Michel Mossessian, ο οποίος έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων τη νικητήρια πρόταση για το νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και ποικίλα κτίρια ορόσημα στο Λονδίνο, όπως το 5 Merchant Square στο Paddington, το οποίο καταλαμβάνεται από τη Marks & Spencer, και τα κτίρια S1 και S2 στο King’s Cross, ένα εκ των οποίων θα στεγάσει τα γραφεία της Google Deepmind. Παρακινούμενος από το όραμά του να δημιουργήσει πολιτιστικά ανταποκρινόμενη αρχιτεκτονική, έχει εργαστεί στον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στη Μεντίνα της Φεζ στο Μαρόκο, ενώ ενδιαφέρεται βαθιά για τον πολιτιστικό τοπικισμό και την αρχιτεκτονική που ασχολείται με πολύ περισσότερα από τα ίδια τα κτίρια. Σήμερα είναι και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου όπου δίνει διαλέξεις για το πώς η αρχιτεκτονική επηρεάζει την ευημερία. Από το γραφείο του Michel Mossessian, θα βρίσκεται στο πάνελ επίσης ο John Veikos

Τρίτος διεθνής καλεσμένος, ο Leon Avigad οραματιστής ξενοδόχος που ηγείται των Brown Hotels από το Ισραήλ, επενδύοντας σήμερα 300 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, στον τομέα της φιλοξενίας. Ο Leon θα μιλήσει και θα εξηγήσει γιατί επέλεξε να επενδύσει στη χώρα και θα μοιραστεί το όραμά του για τη μετατροπή της Ομόνοιας σε πολιτιστικό και δημιουργικό προορισμό, καθώς 12 ξενοδοχεία του ομίλου του θα λειτουργούν στην περιοχή.

Επισκεφτείτε το thearchitectshow.com και εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε την έκθεση, εδώ!Διαβάστε περισσότερα για το διήμερο The Architect Show 3, εδώ!


RELATED ARTICLES