MiMool Arquitectura & Design de Interiores conjoined two single-family houses into a multifamily building, trying to maintain and recover the identity that characterized them while introducing a more contemporary design approach.

–text by the authors

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

The intervention area is a plot of 251,42 m2 where originally two single-family houses were located in an advanced state of degradation.

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

The façade facing Rua da Alegria was fully recovered, introducing a raised upper floor that is the result of conceptual options based on an analysis of the existing architecture, as a contemporary element. The back elevation was reformulated volumetrically in order to obtain a coherent and cohesive language of the set.

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

By consolidating alignments with existing facades in contiguous buildings, the proposal seeks a more cohesive urban setting. Considering this urban issue, the intervention focused on the reorganization of interior spaces.

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

At the programmatic level, the building is developed on four floors with housing use, developing 3 housing units per floor and only 2 on the 3rd floor. The access to the building is made through Rua da Alegria, where the main door allows access to the program described above, through a central vertical communication body – staircase.

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Ground floor is organized accordingly to a simple approach: entrance area with access through Rua da Alegria, distribution hall and respective “box” of stairs and 3 housing units – a housing unit with typology T0 facing Rua da Alegria, a housing unit with typology T1 with direct relation with the internal courtyard and a housing unit with typology T1 facing Rua da Alegria and the interior patio.

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

1st and 2nd Floor have the same number of housing units and the access is made by the central stairwell and its distribution hall. The 3 units of housing of both floors are typology T1. On the 1st and 2nd floors the units with front to the patio area have a balcony and the separation between typologies is carried out through a tempered laminated glass.

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

The 3rd floor, recessed, has only 2 housing units of typology T1 with access by the “box” of stairs and respective atrium of distribution. The retreat of the volumetry allowed the creation of balconies on two fronts. Both housing units have the private areas facing East and its social areas facing West (posterior elevation) to the backyard.

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

The selection of materials and construction systems is related to the needs of the existing building systems and the current methods of construction, with the premise of highlighting the identity of the building.

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Drawings

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Alegria Residential Building, MiMool Arquitectura & Design de Interiores, Ivo Tavares Studio, Porto, Portugal, 2019

Facts & Credits
Project name  Alegria Residential Building
Location  Rua da Alegria, Porto, Portugal
Project Year  2019
Area  760m2
Architecture  MiMool Arquitectura & Design de Interiores
Architects  Fábio Milhazes, Rui Loureiro
Engineer  Nuno Torres & Nuno Midões Engenharia
Photography  Ivo Tavares Studio



See, also, Campo Lindo House in Porto, Portugal by Pedro Vasco Ferreira Architecture Studio, here!


RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου