text in EN, GR

Box 42 – University project by Ioanna Zacharaki, Christina Maroudis, Stavros Antoniou. Aim of the studio was the reuse of an abandoned commercial eight-storey building in order to meet the current housing needs of locals while reviving the former vibrancy of the neighbourhood. An important goal that had to be achieved was the creation of energy efficient apartments with reduced heating, cooling and lighting energy needs compared to the buildings’ initial state.

-text by the authors

Ladadika square is a historical neighborhood in Thessaloniki, Greece that during the 19th and 20th centuries was occupied mainly by retail shops. Since then, its character has developed to include bars, cafes and restaurants. Aim of the studio was the reuse of an abandoned commercial eight-storey building located at the intersection of streets Ellis & Doksis, in order to meet the current housing needs of locals while reviving the former vibrancy of the neighbourhood. An important goal that had to be achieved was the creation of energy efficient apartments with reduced heating, cooling and lighting energy needs compared to the buildings’ initial state.

The proposal revolves around three main objectives. The first one is the creation of a mixed-use building that will include retail shops, small scale artisan industries, various apartments and public facilities. Furthermore, a basic element of the project is the upgrade of structural systems and materials in order to fit into modern building standards. Finally, the proposal aims to implement different sustainability building strategies that will result in energy-efficient units. Regarding energy matters, the basic idea was the creation of a space in each apartment, that during winter months will be sealed with glass and utilized as a solarium, collecting sun radiation and emitting heat to the apartments while during summer months this space will be open and used as a balcony, an exterior building element familiar to Mediterranean architecture.

During winter, the lower floors of the building get restricted amounts of natural sunlight while the higher are exposed to intense lighting conditions that cause glare, year-round. This is mainly due to city geometry. The issue is addressed by opening up parts of the building shell to the exterior, thus letting more light in while ensuring that the light is evenly distributed.

The building has various uses, housing being the dominant. The lower floors are used for retail shops, industries, a cafe and a library while the rest are small apartments that include one or two bedrooms. The apartments vary in their layout, but each of them has a room that can be used as a solarium during winter and as a balcony during summer months. In addition, mobile wooden shades are installed on the exterior of the building shell in order to give users control over the lighting conditions inside their house.

Energy+ was used to compare energy consumption for heating and cooling between the existing and proposed building. It is estimated that the inclusion of various sustainability methods such as adding exterior insulation, installing green roofs and adding the solarium-balconies, resulted in energy consumption reduction of 27.6%.

Credits & Details

Project Title: Box 42

Student team: Ioanna Zacharaki, Christina Maroudis , Stavros Antoniou

Supervisor team: Vanessa Tsakalidou, Angeliki Chatzidimitriou

Department: Aristotle University of Thessaloniki, Environmental architectural and urban design


Box 42 – Πανεπιστημιακή εργασία από την Ιωάννα Ζαχαράκη, τη Χριστίνα Μαρούδη και το Σταύρο Αντωνίου. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η επαναχρηση ενος εγκαταλελειμμένου εμπορικού οκταώροφου κτιρίου, για την κάλυψη των αναγκών σε κατοικίες, προσπαθώντας να δώσουν ξανά ζωή στη γειτονιά. Ένας σημαντικός στόχος που έπρεπε να επιτευχθεί ήταν η δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών διαμερισμάτων με μειωμένες ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού σε σύγκριση με την αρχική απόδοση του κτιρίου.

Η περιοχή των Λαδάδικων είναι μια ιστορική γειτονιά στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα καταλαμβανόταν από καταστήματα λιανικής πώλησης. Από τότε, ο χαρακτήρας της περιοχής έχει μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια. Στόχος του στούντιο ήταν η επαναχρησιμοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου εμπορικού κτιρίου οκτώ ορόφων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Έλλης και Δόξης, προκειμένου να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες κατοίκησης των ντόπιων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πάλαι ποτέ χαρακτήρα της γειτονιάς. Ένας σημαντικός στόχος που έπρεπε να επιτευχθεί ήταν η δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών διαμερισμάτων με μειωμένες ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού σε σύγκριση με την αρχική απόδοση του κτιρίου.

Η πρόταση περιστρέφεται γύρω από τρεις κύριους στόχους. Ο πρώτος περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κτιρίου μικτής χρήσης στο οποίο τοποθετούνται καταστήματα λιανικής πώλησης, βιομηχανίες μικρής κλίμακας, διάφορων τύπων διαμερίσματα και δημόσιες χρήσεις όπως δανειστική βιβλιοθήκη. Επιπλέον, βασικό στόχο του έργου αποτελεί η αναβάθμιση δομικών συστημάτων και υλικών, ώστε να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα κτιριακά πρότυπα. Τέλος, η πρόταση στοχεύει στην εφαρμογή διαφορετικών στρατηγικών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που θα οδηγήσουν σε ενεργειακά αποδοτικές μονάδες. Όσον αφορά το ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού, η βασική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός χώρου σε κάθε διαμέρισμα, το οποίο τους χειμερινούς μήνες θα σφραγίζεται με υαλοστάσια και θα χρησιμοποιείται ως ηλιακός χώρος, συλλέγοντας ακτινοβολία από τον ήλιο και εκπέμποντας θερμότητα στο εσωτερικό των διαμερισμάτων, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αυτός ο χώρος θα παραμένει ανοιχτός και θα χρησιμοποιείται μπαλκόνι, χαρακτηριστικό στοιχείο της μεσογειακής αρχιτεκτονικής.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι χαμηλότεροι όροφοι του κτιρίου λαμβάνουν περιορισμένες ποσότητες φυσικού ηλιακού φωτός, ενώ οι υψηλότεροι εκτίθενται σε έντονες συνθήκες φωτισμού που προκαλούν θάμβωση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αστική γεωμετρία. Το ζήτημα αντιμετωπίζεται με το άνοιγμα τμημάτων του κελύφους του κτιρίου προς το εξωτερικό, αφήνοντας έτσι περισσότερο φως να εισέλθει και εξασφαλίζοντας ότι το φως αυτό κατανέμεται ομοιόμορφα.

Το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες χρήσεις, με κυρίαρχη την κατοικία. Οι κατώτεροι όροφοι χρησιμοποιούνται για καταστήματα λιανικής, βιομηχανίες τέχνης και φωτογραφίας, καφετέριες και βιβλιοθήκη, ενώ οι ψηλότεροι καταλαμβάνονται από διαμερίσματα ενός ή δύο υπνοδωματίων.

Τα διαμερίσματα διαφέρουν στη διάταξή τους, αλλά καθένα από αυτά διαθέτει ένα δωμάτιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ηλιακός χώρος το χειμώνα και ως μπαλκόνι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιπλέον, για τον έλεγχο του φωτισμού χρησιμοποιούνται κινητά σκίαστρα ξύλινης κατασκευής που εγκαθιστώνται στο εξωτερικό του κελύφους.

Το πρόγραμμα Energy+ χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκριση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη μεταξύ του υπάρχοντος και του προτεινόμενου κτιρίου. Εκτιμάται ότι η συμπερίληψη διαφόρων βιώσιμων μεθόδων, όπως η προσθήκη εξωτερικής μόνωσης, η τοποθέτηση πράσινων οροφών και η προσθήκη ηλιακών χώρων-μπαλκονιών, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 27,6% σε σχέση με την αρχική κατάσταση.

Plans

Credits & Details

Tίτλος έργου: Box 42

Φοιτητική ομάδα: Ιωάννα Ζαχαράκη, Χριστίνα Μαρούδη, Σταύρος Αντωνίου

Supervisor team: Βανέσσα Τσακαλίδου, Αγγελική Χατζηδημητρίου

Department: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Environmental architectural and urban design


RELATED ARTICLES

Διερεύνηση της Γυναικείας Παρουσίας στην Ελληνική Μεταπολεμική Αρχιτεκτονική : Αναστασία Τζάκου, Μυρτώ Κωστίκα, Σέβα Καρακώστα - 3 Μονογραφίες | Ερευνητική εργασία από τις Κορίνα Νούση & Έλλη Τσακοπούλου