Το 6ο OPEN HOUSE Athens επιστρέφει στις 6 & 7 Απριλίου 2019: 100 κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους, 500 εθελοντές ετοιμάζονται να μας ξεναγήσουν!

Ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Μια δράση που βασίζεται στον εθελοντισμό και έχει ως στόχο να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική και την πόλη μας λίγο καλύτερα.

Μια αφορμή να ξεχυθούμε στην πόλη, να κοιτάξουμε ψηλά στους δρόμους απ’ όπου περνάμε καθημερινά, να δούμε τα κτίρια με μια άλλη ματιά…

ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Είναι το καθιερωμένο μας ραντεβού την Άνοιξη, όπου ο καθένας θα συνεχίσει την περιήγησή του από εκεί που την άφησε την προηγούμενη χρονιά!

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης για άλλη μια χρονιά είναι η εταιρεία κουφωμάτων SIAS.

ΓΙΑΤΡΟΙ SOS-NIKOS KARAMPINIS

OPEN HOUSE Athens 2019
BACK TO BASICS_ 6 – 7 Απριλίου 2019

ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΗ
OPEN TOURS_6 & 7 Απριλίου

Με 40 new entries, το φετινό ανανεωμένο πρόγραμμα του ΟΗΑ 2019 περιλαμβάνει, όπως πάντα, κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες, εργασιακούς χώρους, στο κέντρο και στα προάστια. Για τα 95 κτίρια που συνιστούν το φετινό πρόγραμμα έχουν επιστρατευτεί  550 εθελοντές για να σας ξεναγήσουν.

Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση.

Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση απλά πρέπει να επισκεφθεί τους χώρους που τον ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός και να περιμένει στη σειρά. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως στα κτίρια, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου.

Δείτε το πρόγραμμα και όλα τα κτήρια  εδώ!

GRAFEIA EPIGNOSIS

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

MADE in Athens_30-31 Μαρτίου

Με τη δράση αυτή σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής της πόλης, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνών και τεχνικών: γλυπτική, κεραμική, υφαντική, μεταξοτυπία, βιβλιοδεσία, τυπογραφία, βιομηχανικό σχέδιο, σχέδιο μόδας, κατασκευή κοσμημάτων κ.ά. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

OPEN SCHOOL_1 & 5 Απριλίου *

Το καθιερωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Open School του Open House Athens περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής τη Δευτέρα 1 Απριλίου και σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος την Παρασκευή 5 Απριλίου κατά τις πρωινές ώρες, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών και άλλα οργανωμένα γκρουπ εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Οι ξεναγήσεις στο πλαίσιο του OPEN SCHOOL πραγματοποιούνται κατόπιν προγραμματισμού. Παράλληλα, το Κέντρο Τεχνών Πλάκα, ως χορηγός της δράσης OPEN SCHOOL, θέλοντας να ενισχύσει την επαφή και το ενδιαφέρον των μαθητών για την αρχιτεκτονική, προσφέρει μία ολική υποτροφία διδάκτρων για έναν μαθητή Β’ ή Γ’ Λυκείου που επιθυμεί να εξετασθεί στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Χορηγός δράσης: Κέντρο Τεχνών Πλάκα

* Για τη συμμετοχή σ’ αυτές τις δράσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας (στη σελίδα της αντίστοιχης δράσης)

OPEN EMBASSY_5 Απριλίου*

Στην παράλληλη αυτή δράση πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε κτίρια Πρεσβειών με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τις χώρες που στεγάζονται σε αυτά, μέσω ειδικών ξεναγήσεων από τους αρχιτέκτονες και το προσωπικό των Πρεσβειών. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν η Πρεσβεία της Αυστραλίας, η Πρεσβεία της Νορβηγίας και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αριθμός των επισκεπτών είναι περιορισμένος . Για συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση μέσω ηλεκτρονικής φόρμας, που θα ανοίξει την Πέμπτη 28 Μαρτίου εδώ!

* Για τη συμμετοχή σ’ αυτές τις δράσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας (στη σελίδα της αντίστοιχης δράσης)

OPEN BAUHAUS_6 & 7 Απριλίου

Φέτος, με αφορμή το έτος Bauhaus –100 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής– εντάσσεται στο πρόγραμμα μια θεματική ενότητα αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε κτίρια επηρεασμένα από το Bauhaus. Η ενότητα περιλαμβάνει την Α’ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, το Ατελιέ Οδού Κυκλάδων και τη Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, όπου προγραμματίζεται και ένα καλλιτεχνικό δρώμενο από τον σκηνοθέτη Martin Scharnhorst.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

ΣΕΡΑΦΕΙΟ -ARIS VEDERTSIS

OPEN BIKE_6 & 7 Απριλίου*

Στη δράση αυτή σας προσκαλούμε να γνωρίσετε την πόλη ποδηλατώντας! Για την κάθε διαδρομή θα σχηματιστεί ένα μικρό γκρουπ ποδηλατών, που θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή και θα ξεναγηθεί με προτεραιότητα σε 4 κτίρια, κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων του OPEN TOURS, στις 6 & 7 Απριλίου. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο από την COCO-MAT.bike και αναμνηστικό υλικό της δράσης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Χορηγός δράσης: COCO-MAT.bike

* Για τη συμμετοχή σ’ αυτές τις δράσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας (στη σελίδα της αντίστοιχης δράσης)

OPEN WALK_30 Μάιου- 1 Ιουνίου*

Walking in Athens for Bauhaus – 5 theater interventions

Ένας πολύ ενδιαφέρων περίπατος στο κέντρο της πόλης σχεδιάζεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σχολής του Bauhaus. Μέσα από στάσεις σε 5 κτίρια με έντονες επιρροές από το Bauhaus, που περιλαμβάνουν αρχιτεκτονική ξενάγηση και σύντομα διαδραστικά θεατρικά δρώμενα, ο περίπατος μας υπόσχεται ένα ξεχωριστό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Η δράση, μεταξύ άλλων σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Martin Scharnhorst, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

* Για τη συμμετοχή σ’ αυτές τις δράσεις απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας (στη σελίδα της αντίστοιχης δράσης)

GEORGE ADAMOS

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

OPEN your portfolio_1 Φεβρουαρίου – 8 Απριλίου

Ο διαγωνισμός υποβολής portfolio με έπαθλο μια πλήρη υποτροφία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Σχολής Βακαλό Art & Design. Συμμετέχετε στέλνοντας email με το portfolio σας μέχρι τις 8 Απριλίου στο info@vakalo.gr με θέμα “Διαγωνισμός portfolio Βακαλό – Open House Athens” και εν συνεχεία λαμβάνοντας μέρος στο ΟPEN DESIGN WORKSHOP by Vakalo στις 13 & 14 Απριλίου. Το θέμα του workshop είναι ο σχεδιασμός ενός μεταβατικού χώρου υποδοχής ενός ξενοδοχείου, η συμμετοχή είναι δωρεάν και μετράει 30% στη συνολική αξιολόγηση των υποψηφίων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Χορηγός δράσης: Σχολής Βακαλό Art & Design.

PHOTO MADE_30 Μαρτίου- 10 Απριλίου

Φέτος στο πρόγραμμα του OPEN HOUSE Athens προστίθεται άλλος ένας διαγωνισμός φωτογραφίας, που εστιάζει στην παράλληλη δράση MADE in Athens. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο instagram (από δημόσιο προφίλ) και γράφοντας #made_oha2019. Οι φωτογραφίες που θα αποδώσουν με τον καλύτερο και πιο πρωτότυπο τρόπο το MADE in Athens θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

HILTON ΑΘΗΝΩΝ -ARIS VEDERTSIS

OPEN PHOTO_ 5-14 Απριλίου

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που καθιερώθηκε ήδη από το πρώτο OPEN HOUSE Athens, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό ανεβάζοντας από δημόσιο προφίλ στο instagram φωτογραφίες που τράβηξαν κατά τη διάρκεια του OPEN HOUSE Athens 2019, γράφοντας #alumil_oha2019. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι “Όταν το φως παίζει με τις σκιές”. Οι φωτογραφίες που θα αποδώσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα, μέσα από το πρίσμα του OPEN HOUSE Athens θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανες Fujifilm.

Χορηγός δράσης: ALUMIL


OPEN HUNT_6 & 7 Απριλίου

Σ’ αυτό το πρωτότυπο “κυνήγι θησαυρού” οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν το επαναφορτιζόμενο επιτραπέζιο φωτιστικό “Battery” της Kartell, που έχει τοποθετηθεί σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος, και να ανεβάσουν ευφάνταστες φωτογραφίες με αυτό στο instagram (από δημόσιο προφίλ), γράφοντας #openhuntkartell.

Χορηγός δράσης: Kartell

ISOMAT OPEN VOTE_6-14 Απριλίου

Η δράση αυτή αφορά το βραβείο κοινού: οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την ξενάγηση που τους άρεσε περισσότερο, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το αγαπημένο κτίριο του κοινού για το OPEN HOUSE Athens 2019 κι επιβραβεύοντας την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Όλοι οι ψηφοφόροι συμμετέχουν αυτόματα στην κλήρωση για ένα υπέροχο δώρο. Η ομάδα εθελοντών που θα αναδειχθεί νικήτρια, θα βραβευτεί με έπαινο συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα. Ο σύνδεσμος για τη ψηφοφορία θα ανοίξει στην ιστοσελίδα μας στις 6 Απριλίου.

Χορηγός δράσης: ISOMAT

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

FOOD&PARTY

OPEN FOOD& drinks_ 26 Μαρτίου – 7 Απριλίου

Η νέα αυτή παράλληλη δράση συστήνει στο κοινό ένα δίκτυο take-away μαγαζιών στο κέντρο, κυρίως, της πόλης. Από τα τέλη Μαρτίου, σε επιλεγμένα μαγαζιά στην Αθήνα, θα μπορείτε να απολαύσετε ειδικά προϊόντα που έχουν επιμεληθεί τα μαγαζιά με την υπογραφή του OPEN HOUSE Athens! Επισκεφθείτε τους χώρους που συμμετέχουν στο Open Food& drinks για να ενημερωθείτε για το θεσμό, αλλά και για ένα ευχάριστο διάλειμμα κατά την διάρκεια της βόλτας σας το Σαββατοκύριακο του OPEN HOUSE! Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

TIME TO CLOSE Party_ 7 Απριλίου

Το πάρτι λήξης κλείνει την αυλαία του OPEN HOUSE Athens 2019 εορταστικά στο 48 Urban Garden, Αρματωλών και Κλεφτών 48, μετά τις 21:00, με υπέροχα cocktails, snacks από το food truck του 48 Urban Garden, μουσική από τον dj Κωνσταντίνο Ανάση και αναμνηστικές φωτογραφίες από το photo-booth του PhotoPartyBox!

ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ – ARISVEDERTSIS

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

OPEN BOX_ 3-7 Απριλίου

Το info point του OPEN HOUSE Athens 2019 ξεκινάει τη λειτουργία του λίγες μέρες πριν τη δράση, έξω από το βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24. Εκεί θα μπορείτε να ενημερωθείτε από τους εθελοντές σχετικά με το φετινό πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις, αλλά και να προμηθευτείτε τα αναμνηστικά προϊόντα. Σας περιμένουμε με χαρά να γνωριστούμε από κοντά, να ακούσουμε τις προτάσεις και τις εντυπώσεις σας!
Από το OPEN BOX παραλαμβάνουν την κάρτα προτεραιότητάς τους οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση και οι δημοσιογράφοι και τα εισιτήρια τους οι συμμετέχοντες στις παράλληλες δράσεις.

Ωράριο λειτουργίας: 10:00-21:00

GERAKIANAKIS GEORGIOS

#OHΑ2019 BACK TO BASICS!

Μέγας Χορηγός: SIAS S.A.

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House Athens και Open House Thessaloniki. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.


RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου