KEBE | Η συμβολή του πηλού, ως μία 100% «πράσινη» πρώτη ύλη, στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση

Στην εποχή μας, η ανάγκη για βιώσιμη δόμηση έχει ενισχυθεί από τη μεγάλη ζήτηση για υψηλής ενεργειακής απόδοσης κατασκευές. Παράλληλα, το αυξημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιριακού τομέα σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή , έχουν οδηγήσει στη ζήτηση για ειδικό σχεδιασμό και την αξιοποίηση της τεχνολογίας κατά την κατασκευή των νέων κτιρίων, με σκοπό τη μείωση τόσο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όσο και τη μείωση του κόστους.

Οικολογική Δόμηση είναι η κατασκευή κτιρίων με όσο το δυνατόν χαμηλό κόστος & μικρή κατανάλωση ενέργειας για τη δημιουργία θερμικής άνεσης στο εσωτερικό τους, χρησιμοποιώντας ευρέως διαθέσιμα φυσικά υλικά, που απαιτούν ελάχιστη συντήρηση & ουσιαστικά απεριόριστη διάρκεια ζωής.

Βασική προϋπόθεση της πράσινης μετάβασης αποτελεί η χρήση βιώσιμων πρώτων υλών και κατ’ επέκταση οικολογικών δομικών προϊόντων στο σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων.

Ο πηλός αποτελεί ένα υλικό που από τα πανάρχαια χρόνια χρησιμοποιείται στη δόμηση. Η δόμηση με πηλό στη σύγχρονη εποχή αποτελεί βασική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς διέπεται από τις αρχές τις βιωσιμότητας. Επιπλέον, ως πρώτη ύλη αποτελεί μια οικολογική επιλογή που συνεισφέρει στην κατασκευή ανθεκτικών και ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, με σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ο πηλός σαν πρώτη ύλη αποτελεί μια οικολογική επιλογή, που συνεισφέρει στην κατασκευή ανθεκτικών και ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων, με σημαντικά οικονομικά οφέλη-τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη χρήση.

Ο πηλός χρησιμοποιείται για περισσότερα από 4.000 χρόνια στην παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών, καθώς αποτελεί φυσικό υλικό που απαιτεί μηδενική απαίτηση συντήρησης και έχει ουσιαστικά πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής (>150 χρόνια), ενώ διατηρεί εξαιρετικές ιδιότητες σε θέματα όπως η θερμομόνωση, η θερμοσυσσώρευση- ενίσχυση της θερμικής άνεσης των κτηρίων, η ηχομόνωση, η αντίδραση στη φωτιά ,και η αντισεισμική συνεισφορά στις αντοχές του «γυμνού» σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα των κτιρίων, έναντι των σεισμικών δράσεων.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν, κάνουν τους σύγχρονους αρχιτέκτονες να αναζητούν έναν έμπιστο και αξιόπιστο συνεργάτη που να είναι προσηλωμένος στην αειφορία και βιοκλιματική αρχιτεκτονική αλλά και να τους παρέχει υψηλής ποιότητας και αισθητικής δομικά κεραμικά προϊόντα, προκειμένου να στεγάσουν με βιώσιμο τρόπο τα όνειρα των πελατών τους.

Διατηρώντας μία παράδοση 90 ετών στον κλάδο της κεραμοποιίας και έχοντας ως στόχο τη μετάβαση σε μια νέα εποχή προηγμένης και βιώσιμης δόμησης, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) παράγει και διαθέτει δομικά κεραμικά προϊόντα (τούβλα, κεραμίδια, εξαρτήματα στέγης, καπνοδόχους, κεραμάλευρο και συμπληρωματικά προϊόντα δόμησης), τα οποία εναρμονίζονται πλήρως με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που καθορίζει η εγχώρια και διεθνής νομοθεσία, ενώ συμβάλλουν στη βελτιωμένη ενεργειακή και θερμική συμπεριφορά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων. Επιπλέον, πρόκειται για προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή αισθητική αξία, που ανακυκλώνονται και προωθούν έμπρακτα τη πράσινη δόμηση.

Στις άμεσες προτεραιότητες της ΚΕΒΕ είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην ανάπτυξη προϊόντων τοιχοποιίας και κεραμιδιών με νέες ιδιότητες, καθώς και η αναζήτηση νέων προγραμμάτων, ώστε να αναπτυχθούν και να διατεθούν στην αγορά προϊόντα που εξυπηρετούν τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Παραγωγή βιώσιμων δομικών κεραμικών προϊόντων

Κατά την παραγωγική διαδικασία, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εξοπλισμό των γραμμών παραγωγής με προηγμένα τεχνολογικά συστήματα και εφαρμογές ρομποτικής, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση στο περιβάλλον και στο κλίμα.

Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα της ΚΕΒΕ, η οποία αποτελεί την πρώτη ελληνική κεραμοποιία με πιστοποίηση προϊόντων EPD, είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις περιβαλλοντικές, ενεργειακές και κλιματικές προδιαγραφές της εγχώριας και διεθνούς νομοθεσίας και συμβάλλουν στην ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Επιπλέον, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και ανακυκλώνονται, προωθώντας τη βιώσιμη δόμηση.

Κεραμίδια

Ένα από τα βασικά δομικά κεραμικά προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη τον πηλό/ άργιλο και που χαρακτηρίζουν την ΚΕΒΕ εδώ και τρεις γενιές αποτελούν τα κεραμίδια και τα ειδικά εξαρτήματα στέγης. Τα κεραμίδια και τα ειδικά τεμάχια στέγης της ΚΕΒΕ αποτελούν την ιδανική επιλογή στέγασης ενός σύγχρονου κτιρίου, λόγω της ποικιλομορφίας που υπάρχει σε χρωματικές επιλογές, αλλά συγχρόνως τηρώντας τις αξίες της καινοτομίας και της οικολογίας.

Διατίθενται σε φυσική απόχρωση, επισμαλτωμένα (σειρά smalto) και έγχρωμα, με τη σειρά Antique να ξεχωρίζει για τις γήινες αποχρώσεις, που δίνουν την αίσθηση της φυσικής φθοράς του χρόνου, σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, η σειρά colors on demand υπόσχεται σχεδιαστική και κατασκευαστική ελευθερία, για κάθε ανάγκη τεχνοτροπίας. Τα κεραμίδια της ΚΕΒΕ διακρίνονται από την υψηλή ποιότητα λόγω της πρώτης ύλης, ενώ διαθέτουν ανακλαστικές ιδιότητες των θερμικών φορτιών καθώς και υψηλή υδατοαπωθητικότητα.

Κεραμοσκεπή

Η επικλινής στέγη τύπου κεραμοσκεπής, χαρακτηρίζεται για τη μακροζωία της κατασκευής και τη δημιουργία ασφαλούς διαβίωσης. Η κεραμοσκεπή αποτελεί μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική επιλογή που προτιμάται εδώ και πάρα πολλά χρόνια λόγω της ασύγκριτης αισθητικής που δημιουργεί σε ένα κτίριο, της μεγάλης αντοχής της στο χρόνο και της δυνατότητας να επιτύχει υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας.

Η υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας, η προστασία από την εισροή υδάτων, η μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και το χαμηλό κόστος συντήρησης, η υψηλή αντοχή στη φωτιά καθώς και σε καιρικά φαινόμενα όπως το χιόνι, ο άνεμος και η βροχή, καθώς και η υψηλή αισθητική αξία, είναι μερικά μόνο από τα βασικά πλεονεκτήματα της κεραμοσκεπής. Επιπλέον, η δυνατότητα προσαρμογής των κεραμιδιών σε κάθε είδους στέγη, όπως και η μεγάλη ποικιλία χρωματικών επιλογών, αποχρώσεων, τεχνοτροπιών και τύπων κεραμιδιών αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της κεραμοσκεπής και ιδανική λύση για τη δημιουργία καινοτόμων αρχιτεκτονικών λύσεων.

ΟΡΘΟBLOCK & ΟΡΘΟBLOCK PLUS

Η ΚΕΒΕ επαναφέρει την παραδοσιακή βιοκλιματική αρχιτεκτονική, παρουσιάζοντας τις σειρές οπτόπλινθων κάθετων οπών, πολλαπλών χαρακτηριστικών, ΟΡΘΟBLOCK® & ΟΡΘΟBLOCK PLUS® (με πλήρωση των οπών τους με γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη), οι οποίες σχεδιάστηκαν για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης δόμησης.

Τα συνδυαστικά πλεονεκτήματα των συστημάτων δόμησης ΟΡΘΟBLOCK® & ΟΡΘΟBLOCK PLUS® προσδίδουν τόσο στην εξωτερική τοιχοποιία όσο και στη συνολική κατασκευή εξαιρετικές ιδιότητες όπως θερμομόνωση, θερμική άνεση, πυραντίσταση, ηχομόνωση, υδρατμοπερατότητα, αντισεισμικότητα και αντοχή.

Δημιουργία παθητικού κτηρίου με ΟΡΘΟBLOCK

Η ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός παθητικού κτιρίου, στο Χαλάνδρι. Η αρχιτέκτονας Μαρία Καλτσά και η project manager Δήμητρα Τζουρμακλιώτου παρέδωσαν την πολυκατοικία που καταναλώνει ελάχιστη δυνατή ενέργεια και είναι απολύτως αυτόνομη ενεργειακά. Τα προϊόντα ΟΡΘΟBLOCK ΜΚ250 της ΚΕΒΕ που χρησιμοποιήθηκαν διασφαλίζουν την απαραίτητη θερμική μάζα ώστε το κτίριο να διατηρεί πάντα ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον. Το έργο αναμένεται να πιστοποιηθεί ως Passive House Plus από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου

Πρωταρχικός στόχος της ΚΕΒΕ είναι να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην κατασκευαστική αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θέτοντας στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της την «πράσινη» δόμηση και παρέχοντας καινοτόμες λύσεις υψηλής δομικής αξίας. Θέτοντας στο επίκεντρο την Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D), η εταιρεία αποσκοπεί στην έμπρακτη συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου, μέσω της προμήθειας στην αγορά προϊόντων υψηλής ποιότητας και άρτιας αισθητικής, βιοκλιματικού σχεδιασμού και καθαρών τεχνολογιών στην «πράσινη μετάβαση» της δόμησης. Με το βλέμμα στραμμένο σε έναν κόσμο, δομικά καλύτερο, η ΚΕΒΕ συνεχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευαστική αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με παρουσία σε πάνω από 40 χώρες διεθνώς.


RELATED ARTICLES