H αρχιτεκτονική ενός event | Knauf Episode 01 by the Design Ambassador

text in EN, GR

H αρχιτεκτονική ενός event_Knauf Episode
Από την Παρασκευή 23 ως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι από 17 κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία συμμετείχαν σε μία εμπειρία που ξεπερνά την έννοια του “εταιρικού event”.  Το πρώτο  Knauf Episode διοργανώθηκε από την Knauf Ελλάδας και την Design Ambassador.

-text by Danai Makri

Event concept: Μοναδικότητα σύμφωνη με την ταυτότητα της Knauf

To πρώτο event “Knauf Episode” από την Design Ambassador για την Knauf ήταν μία διήμερη απόδραση με έδρα τα Ιωάννινα και σταθμό το εργοστάσιο και το λατομείο της Knauf στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Συνεπής στη φιλοσοφία των events της, η Design Ambassador επιμελήθηκε μία εμπειρία στην οποία τα προϊόντα παρουσιάζονται μέσα σε ένα πλαίσιο φιλοξενίας και one of a kind στιγμών καλής ζωής.

Η επιλογή των τόπων και της σκηνογραφίας τους γίνεται σύμφωνα με την κουλτούρα του brand της Knauf και σύμφωνα με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και των ανθρώπων του. Οι καλά μελετημένες κορυφώσεις, ως ευεργετικές τελετουργίες, επιτελούν έναν σκοπό. Να διευκολύνουν την ανάπτυξη ουσιαστικών συναισθηματικών δεσμών και αναμνήσεων που σε βάθος χρόνου ενισχύουν τους θετικούς συνειρμούς για τις δραστηριότητες και τις αξίες της Knauf.

To πρώτο “Knauf Episode” κινήθηκε γύρω από τον άξονα του θεμελιώδους και της εξέλιξής του για το καλό της ανθρωπότητας, λόγω της αρχαιότητας της λειτουργίας της εξόρυξης αλλά και της υπεροχής της Knauf στον τομέα της τεχνολογίας, του R&D, της παραγωγής αλλά και της κοινωνικής ανταπόδοσης.

Η νομαδικότητα των λαών της περιοχής ενέπνευσαν το εφήμερο των σκηνικών εγκαταστάσεων και των συνεργατών μας σε θέματα γεύσης, αλλά και στο concept της ενίσχυσης των σχέσεων όπως στα μέλη μίας ομάδας.

Το event διήρκησε 2 ημέρες και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από 17 κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία.

Το σημείο εκκίνησης:

Δεσμοί φιλίας δίπλα στη φωτιά

Μοναδικότητα. Μία λέξη που από την καταχρηστική χρήση έχει χάσει τη σημασία της.

Μοναδικό είναι αυτό που υπάρχει ή συμβαίνει μόνο μία φορά.

Έτσι ήταν η πρώτη βραδιά του Knauf Episode: μετά από το ταξίδι από τη Αθήνα, η πρώτη επαφή με την πόλη των Ιωαννίνων έγινε εν πλω, κατά τη μετάβασή μας στο νησάκι της λίμνης. Μετά το ηλιοβασίλεμα, τα φώτα των χωριών στις απόκρημνες πλαγιές μοιάζουν με αστέρια που αντικρίζουν τους μιναρέδες του επιβλητικού Ιτς Καλέ – το εσωτερικό κάστρο.

Η άφιξη στο νησάκι της λίμνης γίνεται στις 8 και η παραμονή διαρκεί ως τις 12. Δηλαδή δυο ώρες πιο αργά απ’ ό,τι μένουν τα τελευταία τουριστικά καραβάκια. Έτσι έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε το νησί, σχεδόν στο σκοτάδι και με την υπόνοια της παρουσίας των 120 μόνιμων κατοίκων του, πίσω από τα λίγα φωτισμένα παράθυρα στα στενά καλντερίμια. Η ώρα του φαγητού οδηγεί στην προκυμαία, στο νομαδικό σκηνικό της ομάδας Nomade et Sauvage.

Την τελευταία εικοσαετία έχουμε γευτεί κάθε είδους γκουρμέ πιάτα. Τι μπορεί πια να μας εκπλήξει; Αναδυόμενο μέσα από τις φωτιές και τους καπνούς, από τα κάρβουνα και τα χειροποίητα χάλκινα τσουκάλια, το φαγητό των Nomade et Sauvage είναι επιμελημένα απροσποίητο και προκλητικά αρχέγονο. Η γλυκιά γεύση του comfort διακόπτεται από μία μεταλλική επίγευση. Σε κάθε πιάτο, οι τροφές «που έχουμε διαθέσιμες», όπως χαρακτηριστικά συνέβαινε στο τραπέζι των νομαδικών φυλών, δένουν με τις αρχές της σύγχρονης γαστρονομίας. Το φαγητό εν τέλει εκπλήσσει ευχάριστα γιατί η γεύση του είναι οικεία.

Μας φέρνει σε επαφή με την ψυχή της ανθρωπότητας. Η τελετουργία φέρνει κοντά τους συνδαιτημόνες. Το τραπέζι στρώθηκε κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο, ντυμένο στα χρώματα του φθινοπώρου, κοντά στο νερό. Στη ζεστασιά μιας τέτοιας τελετουργίας ενδυναμώνονται οι δεσμοί της φιλίας.

Η οινογευστική εμπειρία από τον Wine Experience Designer Αρτέμιο Λαϊνά, ταξιδεύοντας ανάμεσα στα μονοπάτια των αρωμάτων, των γεύσεων και της αφήγησης, εναρμονίζεται και εντείνει τη μοναδικότητα την οικειότητα της ατμόσφαιρας, της στιγμής και των αισθήσεων με κορύφωση το μοναστηριακό Imperator Vlachavona με παραγωγή μόλις 300 φιάλες ετησίως, αναβίωση μιας παλιάς σχεδόν χαμένης τοπικής ποικιλίας σταφυλιού που μέχρι πρόσφατα επιβίωνε στις αυλές των σπιτιών και εγκαταλελειμμένους αμπελώνες της περιοχής.

Η επιλογή της βάσης:

Μία πόλη με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

Τα Ιωάννινα παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον σε 4 πράξεις. Η πρώτη είναι η πιο προσωπική και αφορά στην διαμονή σε μπουτίκ ξενοδοχεία, μέσα στο Κάστρο. Η παραδοσιακή φιλοξενία συνάδει με την άνεση, εντός sense of place. Με την έξοδο από το ξενοδοχείο, η παλιά οχυρωμένη πόλη των Ιωαννίνων αποκαλύπτει τα ίχνη από το Βυζαντινό της παρελθόν με κυρίαρχη ωστόσο την οθωμανική μνημειακή αρχιτεκτονική. Το Βυζαντινό μουσείο απλώνεται σ’ ένα ευρύχωρο πάρκο, με δεσπόζουσες τις μεγάλες δομές σε ένα ευρύχωρο περιβάλλον. Τα ανακατασκευασμένα τείχη από τον Αλή Πασά το 1815 στηρίχθηκαν σε ένα διπλό τείχος για επιπλέον θωράκιση με το ενδιάμεσο να γεμίζει με μπάζα ή να διαρθρώνεται σε τοξωτές στοές, που σήμερα φιλοξενούν εκθέσεις.    

Πέρα από την κλασική βόλτα στην όχθη της λίμνης, η περιήγηση στο κέντρο αποκαλύπτει ένα μωσαϊκό χρωμάτων και χρήσεων, με συστατικά την μικρή κλίμακα και το ανθρώπινο στοιχείο: μία παράταξη σπιτιών, παλιών και νεότερων, όμορφων και άσχημων, στοιχειωμένων και ανακαινισμένων, καθένα με τη δική του πρόσοψη, ταμπέλα, βιτρίνα, εμπορεύματα, καρέκλες και τραπέζια συνθέτουν την εικόνα μίας ζωντανής πόλης που αναπνέει και πορεύεται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της. 

Σε αυτό τον ιστό ξεχωρίζουν τα Γιάννενα του μοντερνισμού, με τα 4 κτίρια του Άρη Κωνσταντινίδη. Μία διαφορετική έκφραση της ελληνικότητας, το αρχαιολογικό μουσείο δεσπόζει στο σημείο που κάποτε βρίσκονταν οι τουρκικοί στρατώνες. Σε μικρή απόσταση, το καφέ «Όαση»,  με τον απόλυτο εσωτερικό κάναβο και την ανάδειξη της φύσης των υλικών υπηρετεί επίσης την αληθινή αρχιτεκτονική.

«Αληθινό είναι και ό,τι έχει προϋπάρξει. Δηλαδή ό,τι έχει προκύψει σε περασμένα χρόνια και το ξαναβρίσκει μία σύγχρονη εποχή, μέσα από τους δικούς της πια τρόπους, κι αφού το ίδιο το είχε βρει η παλιά εποχή με τους δικούς της κι αυτή τρόπους. Μ’ άλλα λόγια, ότι ξαναζωντανεύει, είναι επειδή το κρίνουμε αναγκαίο, ωφέλιμο και παραγωγικό», λέει ο Άρης Κωνσταντινίδης.

Το εργοστάσιο και το λατομείο:

Χώροι που μεταμορφώνονται από τη χρήση και τους ανθρώπους.

Η προσήλωση και η εξέλιξη στα θεμελιώδη σημαίνει την επιστροφή στην πρώτη ύλη και στη φύση που μας τη χαρίζει. Φεύγοντας από τη λίμνη των Ιωαννίνων, κατευθυνόμαστε στη λίμνη Αμβρακία, για την επίσκεψη στο εργοστάσιο και το λατομείο της Knauf

Η πρώτη εντύπωση από το εργοστάσιο της Knauf είναι ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα. Η βιομηχανική μονάδα βρίσκεται μέσα σε ένα ακμάζον δάσος, που οι αντικατοπτρισμοί της λίμνης αγγίζουν τις συσκευασμένες γυψοσανίδες. Ο βιομηχανικός θόρυβος που ενέπνευσε την πειραματική μουσική του 20ου αιώνα δίνει τη θέση του στο τραγούδι των πουλιών. Είναι αλήθεια πως, η βιομηχανία που παράγει για τον άνθρωπο, συλλειτουργεί με το ζωτικό φυσικό περιβάλλον μας.

Η διαφάνεια στην μέθοδο παραγωγής εντυπωσιάζει. Δεν είναι αδιάφορο να μαθαίνεις πως παράγεται κάτι φαινομενικά ταπεινό που ωστόσο πρωταγωνιστεί στη λειτουργικότητα της ζωής μας. Κάθε άλλο.  Η νέα γραμμή της Knauf είναι πολύ ευέλικτη παραγωγικά, ως προς την ποικιλία των τύπων και των ιδιοτήτων γυψοσανίδων που μπορεί να δώσει. Σανίδες με διαφορετικά επίπεδα ανθυγρότητας, ηχομόνωσης και πυραντοχής, για χρήσεις εσωτερικές και εξωτερικές σου δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξεις πράγματα που πριν δεν μπορούσες. Καινοτόμα προϊόντα που μέχρι στιγμής δεν είχαν παραχθεί στην ελληνική αγορά, υποστηρίζουν τη σύγχρονη τάση της «αφαίρεσης του βάρους», όπως ο Ίταλο Καλβίνο την οραματίστηκε για την εξέλιξη της τέχνης στον αιώνα μας και όπως τελικά απασχολεί ως πεδίο έρευνας την αρχιτεκτονική, για λόγους οικονομίας, ταχύτητας και αειφορίας.

Επόμενος σταθμός η πρότυπη κατοικία που κατασκευάσθηκε από τη Knauf το 2011 με υβριδικό μεταλλικό σκελετό και ειδικά συστήματα ξηράς δόμησης που προάγουν την αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας στο κτίριο. Η Knauf επενδύει στην έρευνα στα πλαίσια ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1994 με πιο πρόσφατο έργο την ανάπτυξη συστημάτων βελτίωσης ακουστικής – ηχητικής – θερμικής απόδοσης και πυραντοχής πολυώροφων κατασκευών με ξύλινο σκελετό και CLT.

Το λατομείο της Knauf αντικρύζει το εργοστάσιο από την αντίπερα όχθη της λίμνης. Φτάσαμε σε αυτό την ώρα του ηλιοβασιλέματος, αφού περάσαμε μέσα από τον οργανικό ελαιώνα της Knauf. Ακολουθεί ένα δάσος που αναπτύσσεται κάθετα, στα σημεία του λατομείου, τα οποία πλέον επιστρέφονται στη φύση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Knauf μεριμνά και για τη βιωσιμότητα του νεοφυούς δάσους, έχοντας αναλάβει την άρδευσή του.

Ο χώρος του λατομείου έχει μετατραπεί σε ένα pop up bar. Μία μοναδική στιγμή που θα χαθεί αμέσως το επόμενο πρωί όταν το λατομείο επανέλθει στη χρήση της εξόρυξης.

Για λίγό όμως μετατρέπεται σε ένα μαγικό ηχοτοπίο υπό τους dream pop και trip hop ήχους του διδύμου Wera & Nick. Ένα signature απόσταγμα από τσίπουρο ζεσταίνει τις καρδιές. Για το κλείσιμο της ημέρας, το σκηνικό μεταφέρεται στο χώρο της αποθήκευσης της Knauf. Την αίσθηση συνέχειας προσφέρει ο φωτισμός σε μπλε, μωβ και φούξια τόνους και η μουσική από κιθάρα και τσέλο. Για το δεύτερο βράδυ του event “Knauf Episode” το τράπεζι των Nomade et Sauvage επαυξάνεται από τις γεύσεις της περιοχής γύρω από τη λίμνη Αμβρακία και νέους συνδαιτημόνες εργαζόμενους αλλά και τα κατοικίδια του εργοστασίου.

Το φως και η ευχάριστη ψύχρα της λίμνης, μαζί με τη διάχυτη αίσθηση γύψου και τα χαμογελαστά πρόσωπα, αποκαλύπτει το συναίσθημα της Μαλαγουζιάς από τα 900 μέτρα υψόμετρο, ξεδιπλώνοντας όλον τον φρέσκο, δροσερό και ορυκτό χαρακτήρα της. Σα να αναγνώρισε τον τόπο καταγωγής της. 


 The architecture of an event_Knauf Episode
From Friday 23 to Sunday 25  September, representatives of 17 leading architect firms participated in an experience that goes beyond the concept of a “firm event”. The very first Knauf Episode was carried out by Knauf Greece along with Design Ambassador.

-text by Danai Makri

Event concept: Uniqueness in line with Knauf’s identity

The first event “Knauf Episode” by the Design Ambassador for Knauf was a two-day getaway based in Ioannina to visit Knauf’s factory and quarry in Xiromero, Etoloakarnania. Consistent in its events philosophy, Design Ambassador curated an experience within which products are presented in a context of hospitality and one-of-a-kind moments of quality living. The selection of places and their scenography complies with Knauf’s brand culture as well as the history and culture of the place and its people. Well-thought-out climaxes, as beneficial rituals, serve a purpose. To facilitate the development of meaningful emotional bonds and memories that, over time will reinforce positive associations about Knauf’s activities and values.

The first “Knauf Episode” moved around the axis of fundamentals and evolution for the good of humanity, due to the antiquity of the mining operation but also to Knauf’s superiority in technology, R&D, production, and social retribution. The nomadic nature of the region’s people inspired not only the ephemeral nature of the stage facilities and taste partners but also the concept of strengthening relationships as members of a group.

The event lasted 2 days and was attended by representatives from 17 leading architectural offices.

The starting point:

Bonds of friendship by the fire.

Uniqueness. A word so misused it lost its meaning.

Unique is what exists or happens only once.

That was the first night of the Knauf Episode: after traveling from Athens, the first contact with the city of Ioannina was done by boat, as we headed to the island on the lake. After the sunset, the lights of the villages on the steep slopes look like stars facing the minarets of the imposing Itz Kale – the inner castle.

The arrival at the lake island is at 8 and the stay lasts until 12. That is, two hours later than the last tourist boats. So we have the unique opportunity to get to know the island, almost in the dark and with a hint of its 120 permanent residents’ presence, behind the few lit windows on the narrow cobblestone streets. Meal time leads to the waterfront, to the nomadic setting of the group Nomade et Sauvage.

Over the last twenty years, we have tasted all kinds of gourmet dishes. What could surprise us? Emerging from fire and smoke, from the coals and the handmade copper chukkas, the food of Nomade et Sauvage is curated to be inimitable and defiantly primal. The sweet taste of comfort is interrupted by a metallic aftertaste. In each dish, the foods “we have available”, such as at the table of the nomadic tribes, tie in with modern gastronomy principles. In the end, the food is a pleasant surprise because of its intimate taste. It keeps us in touch with the soul of humanity. Ritual brings people around a table, together. The table was set by the water, under a huge sycamore tree draped in autumn colors. In the warmth of such a ritual, bonds of friendship are strengthened.

A wine tasting experience by Wine Experience Designer Artemios Lainas, traveling through the paths of aromas, flavors, and narrative, harmonizes and intensifies the uniqueness, the intimacy of the atmosphere, the moment and the senses culminating in the monastic Imperator Vlachavona with a production of only 300 bottles per year, the revival of an old almost lost local grape variety that until recently survived in backyards and abandoned vineyards of the area

Base Selection

A city of architectural interest

Ioannina presents architectural interest in 4 acts. The first is the most personal and concerning accommodation in boutique hotels, inside the Castle. Traditional hospitality meets comfort, within the sense of place. Upon exiting the hotel, the old fortified city of Ioannina reveals traces of its Byzantine past however with dominant Ottoman monumental architecture. The Byzantine museum spreads over a spacious park, with large structures dominating an open area. The rebuilt walls by Ali Pasha in 1815 were supported on a double wall for extra armor, with the space in between being filled with rubble or structured in arched arcades, which today host exhibitions.

Beyond the classic lakeside walk, a tour around the city center reveals a mosaic of colors and uses, having as components the small scale and the human element: a row of houses, old and new, beautiful and ugly, haunted and renovated, each with its own facade, sign, shop window, merchandise, chairs, and tables make up the image of a lively city that breathes and moves according to the real needs of its people.

In this context, the Ioannina of modernism stands out, with the 4 buildings of Aris Konstantinidis. A different expression of the Greek element, the archaeological museum dominates the spot were used to be the Turkish barracks. Nearby, the “Oasis” cafe, with its absolute inner canvas and highlighted nature of materials, also serves true architecture.

“Real is what has already come to exist. That is everything that has arisen in past years and is rediscovered by the modern era, in its own ways, since the same was done by old times in its own way. In other words, that comes back to life because we deem it necessary, beneficial, and productive, ” says Aris Konstantinidis.

The factory and the quarry:

Spaces that are transformed by their use and their people.

Sticking to and evolving the fundamentals means returning to the raw material and the nature that provides it for us. Leaving the lake of Ioannina behind, we head to Lake Amvrakia, for a visit to Knauf’s factory and quarry.

The first impression of the Knauf factory is that it is part of a broader ecosystem. The industrial unit is located in a flourishing forest, where the reflections of the lake touch the packed plasterboard. The industrial noise that inspired the experimental music of the 20th century gives way to birdsongs. The truth is that the industry that produces for people, co-operates with our vital natural environment.

The transparency in the production method is impressive. It is not uninteresting to learn how something apparently humble but essential in our lives is produced. On the contrary. The new Knauf line is very flexible in terms of production, it can provide a wide variety and properties of plasterboard. Planks with different levels of water resistance, sound insulation, and fire resistance, for indoor and external use, offer the ability to make things you couldn’t before. Innovative products that had not been produced in the Greek market so far, support the modern trend of “removing the burden“, as Italo Calvino envisioned the evolution of art in our century and as it ultimately concerns a field of architectural research, for reasons of economy, speed and sustainability.

The next stop is the model house built by Knauf in 2011 with a hybrid metal frame and special dry building systems that promote energy storage and management within the building. Knauf invests in research that is framed by competitive research programs of the European Union since 1994. Its most recent project is the development of acoustics – sound – thermal performance and fire resistance of multi-level structures with timber frames and CLT.

The Knauf quarry overlooks the factory from the opposite bank of the lake. We reached it at sunset, after going through the organic Knauf olive grove. It extends along a forest that grows vertically, in parts of the quarry now being returned to nature. An interesting fact is that Knauf also takes care of the young forest’s sustainability, having undertaken its watering duty.

The quarry area has been turned into a pop-up bar. A moment that will be immediately lost the next morning when the quarry resumes its mining role.

For a while, it becomes a magical soundscape under dream pop and trip hop sounds of the duo Wera &Nick. A signature tsipouro spirit warms up the heart. To close the day, the scene is moved to the storage area. A sense of continuity is provided by the lighting in blue, purple, and fuchsia tones and the guitar and cello music. For the second night of the event “Knauf Episode” the table of Nomade et Sauvage is enhanced by the region’s flavors around Lake Amvrakia and young workers as well as the factory pets.

The light and the pleasant coolness of the lake, along with the pervasive feeling of plaster and all the smiling faces, reveal the feeling of Malagouzia at 900m altitude, unfolding all its fresh, cool, and mineral characteristics. As if it recognized its place of origin.


RELATED ARTICLES