THE POWER OF COLOR. - Ένα event από την Design Ambassador για την Benjamin Moore, για τη λειτουργία του χρώματος στην αρχιτεκτονική.

Τη Δευτέρα 17 Oκτωβρίου, στο Ωδείο Αθηνών και ώρα 19:00, η εταιρεία Benjamin Moore, μας μιλάει για τη λειτουργία του χρώματος στην αρχιτεκτονική. Ένα event από την Design Ambassador και την Benjamin Moore, με αφορμή την παρουσία της Αυθεντικής Benjamin Moore στην Ελλάδα από τον όμιλο Βογιατζόγλου.

Βρείτε τη φόρμα εγγραφής για συμμετοχή εδώ.

Oι αρχιτέκτονες δεν «ομορφαίνουν το χώρο» βάφοντας τοίχους και επιλέγοντας πολύχρωμα αντικείμενα στο interior design. Μέσα από ανεξιχνίαστες διαδικασίες, εκτός από τα κατασκευαστικά στοιχεία που συνθέτουν ένα αρχιτεκτονικό αντικείμενο, η εφαρμογή χρωμάτων σε επιφάνειες επηρεάζει τις εντυπώσεις του χρήστη από το χώρο και την εμπειρία του. 

Πως μπορούμε να σκιαγραφήσουμε τη λειτουργία τους στην αρχιτεκτονική; 

Οι αιτιάσεις της επιρροής των χρωμάτων είναι ευρύτατες: Το χρώμα μπορεί να συσχετιστεί με την ψυχολογία, τον συμβολισμό ακόμη και τον μυστικισμό. Τα χρώματα παίρνουν διαφορετικές σημασίες ανάλογα με την καλλιτεχνική, ιστορική ή πολιτιστική περίοδο. Ας αναλογιστούμε τις περίπλοκες συσχετίσεις που οδηγούν στο «ωραίο», με αφορμή την έλξη που γεννά για παράδειγμα το μπλε!

Μελετώντας τις αισθήσεις, με αφορμή την αρχιτεκτονική, προβάλλει μία έκτη. 

Διατηρώντας τη μεταφυσική αύρα που γενικά έχει η έννοια «έκτη αίσθηση», θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δική μας, η «αρχιτεκτονική έκτη αίσθηση» είναι εκείνη που συμπυκνώνει την εντύπωση, σε όλο το εύρος του χρόνου από το παρόν και έπειτα. 

Έτσι, η σημειολογία της αγκαλιάζει όλη τη συμβολική διαδικασία της λήψης και της μεταφοράς των σημάτων που θα καθορίσουν τις κινήσεις, τα αισθήματα, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις. 

Ένα βήμα πιο μπροστά, βάζοντας ένα θετικό πρόσημο μπροστά από τις εντυπώσεις, η αρχιτεκτονική διανόηση εφηύρε την έννοια της ποιότητας και συνακόλουθα της ατμόσφαιρας: Τα πράγματα του Peter Zumthor, με την «όμορφη, φυσική παρουσία», που κάθε φορά συγκινούν. Συστατικά της ατμόσφαιρας – που μέσω της ομορφιάς επιτυγχάνει τη συγκίνηση – είναι το φως, τα αντικείμενα, ο αέρας, τα υλικά και ο ήχος. Το χρώμα, άλλοτε καθαρά λειτουργικά και άλλοτε μέσα από διανοητικά παίγνια, «ζει» μέσα στα συστατικά της ατμόσφαιρας.

Ένα «μπλε» παιχνίδι δύναμης 

Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι εντοπίζουν τη δημοτικότητά του στα αρχαία χρόνια, όταν ο άνθρωπος των σπηλαίων, περιπλανώμενος κυνηγός, συνέδεε τον μπλε ουρανό και το καθάριο νερό με την ασφάλεια και την επιβίωση. Στην πορεία του πολιτισμού, το μπλε χρώμα, έχει υπάρξει μια τόσο πολύτιμη χρωστική ώστε το μπλε μαντήλι του κοριτσιού να στοιχίσει στον Johannes Vermeer περισσότερο από κάθε ζευγάρι μαργαριταρένια σκουλαρίκια – ο Ολλανδός ζωγράφος κόντεψε να τινάξει το νοικοκυριό του στον αέρα λόγω της λατρείας του στο πανάκριβο χρώμα. 

Αιώνες μετά, το καλοκαίρι του 1947, ο μόλις 19 ετών Yves Klein, καθόταν στην παραλία με τους φίλους του, ποιητή Claude Pascal και ζωγράφο Armand Fernandez και σκέπτονταν πως θα μπορούσαν να διαιρέσουν τον κόσμο και ο καθένας τους να πάρει ένα κομμάτι.

YVES KLEIN – BLUE MONOCHROME, 1961 | SOURCE: HTTPS://WWW.MOMA.ORG/COLLECTION/WORKS/80103

Ο Klein πήρε τον ουρανό, στο παιχνίδι που τον έκανε να αφοσιώσει την καριέρα του, δέκα χρόνια μετά, στην αποκλειστική ζωγραφική με μπλε και στην εφεύρεση της ματ έκδοσης του ultramarine, σε συνεργασία με έναν έμπορο χρωμάτων στο Παρίσι.

Στα σύγχρονα χρόνια, στο branding το μπλε μεταδίδει το αίσθημα της θετικότητας, της αυτοπεποίθησης και της ασφάλειας. Χρησιμοποιείται συχνά σε εμπορικούς και επαγγελματικούς χώρους, όπως τραπεζικά γραφεία, γραφεία και εταιρείες. Βάλτε του δίπλα λίγο κόκκινο ή πορτοκαλί και θα έχετε ένα brand που αντιπροσωπεύει την παρορμητικότητα και την εμπιστοσύνη. 

Στην ελληνική αρχιτεκτονική σκηνή, «μπλε» ονομάστηκε η πολυκατοικία που έγινε συνώνυμο της πρωτοπορίας και του μοντερνισμού, που έκανε τον Le Corbusier να τη θαυμάσει, λέγοντας ότι «είναι πολύ όμορφη».

Ο ίδιος είχε αναφερθεί ζωηρά στον αντίκτυπο των χρωμάτων: «Το χρώμα στην αρχιτεκτονική – ένα μέσο τόσο ισχυρό όσο η κάτοψη και η τομή. Ή καλύτερα: η πολυχρωμία, ένα στοιχείο της κάτοψης και η ίδια η τομή».

Γιατί είναι σήμερα επίκαιρο ένα event για το χρώμα;

Πράγματι, ποικίλες επιστήμες μπορούν να συνεργαστούν για να εκπονήσουν τις μελέτες που ακόμη δεν έχουν γίνει για τη δύναμη των χρωμάτων. Το σίγουρο είναι ότι μέσα από τη γνώση ή και τη διαίσθηση, οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες και Interior Designers, ανοίγουν στο χρώμα μία πόρτα προς το ουδέτερο σύμπαν της οργανικής υλικότητας που τα τελευταία χρόνια έχει προτιμηθεί πολύ.  

Φέτος, η εμβληματική γκαλερί Nilufar, στην εβδομάδα design του Μιλάνου ανέθεσε στον πολυεπιστημονικός σχεδιαστής Khaled El Mays να δημιουργήσει μια σουρεαλιστική εγκατάσταση ψυχεδελικού στιλ, με φόντο διφορούμενη αρχιτεκτονική και απρόσωπες φιγούρες. 

SOURCE: HTTPS://WWW.DEZEEN.COM/2022/06/10/KHALED-EL-MAYS-MODULAR-SEATING-PSYCHEDELIC-INSTALLATION/

Την ίδια στιγμή, το όψιμο ενδιαφέρον της παγκόσμιας σκηνής του design για τους δημιουργούς από την Αφρική, φέρνει τη ζωτική δύναμη του χρώματος και του μοτίβου, στα δημιουργήματα της Δύσης. 

Ενδεικτικά, η India Mahdavi συνεργάστηκε με τoν Νιγηριανό εικαστικό Yinka Shonibare για να ανακαινίσει την αίθουσα Gallery στο γνωστό εστιατόριο “Sketch”, που η ίδια δημιούργησε πριν από αρκετά χρόνια, στο Λονδίνο. Ακριβώς την  ίδια περίοδο, ο συνονόματός του designer, Yinka Ilori, λονδρέζος με αφρικανική καταγωγή δηλώνει την ανάγκη περισσότερης συνεργασίας αρχιτεκτόνων και εικαστικών. 

SOURCE: HTTPS://WWW.WALLPAPER.COM/ENTERTAINING/SKETCH-LONDON-NEW-INTERIORS-YINKA-SHONIBARE-INDIA-MAHDAVI

Στο επίπεδο του αστικού σχεδιασμού, οι BIG είχαν ήδη διαβλέψει την αλλαγή με το πάρκο Superkilen στην Κοπεγχάγη, όπου το χρώμα επισημαίνει την είσοδο σε ένα άλλο ψυχικοπολιτισμικό σύμπαν.

Στο event THE POWER OF COLOR – EMOTIONS ARE MADE OF COLORS σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της αρχιτεκτονικής, της τέχνης, της οπτικής επικοινωνίας, του lighting design και του κόσμου των υλικών συνομιλούν γύρω από τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το χρώμα στην επαγγελματική και την προσωπική εμπειρία.

ΑGENDA

19:00 – 19:30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

19:30-19:35 ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ / PRESENTER – MODERATOR ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 5 ΛΕΠΤΑ / Ηead of Content Design Ambassador

19:40-20:05 ΣΥΖΗΤΗΣΗ 25 ΛΕΠΤΑ – Από την πόλη στην ψυχή. Μία μετάβαση με οδηγό το χρώμα. Μυρτώ Κιούρτη, Poka Yio, Στέργιος Γαλίκας

20:10-20:25 NIKOS NIKOLOPOULOS – FOUNDER CREATIVE LIGHT
Η δύναμη του χρώματος και του φωτός μέσα απο μια κινηματογραφική άποψη. Πώς μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία όπως αυτά των FOSTER + PARTNERS, PERKINS + WILL, MAKE ARCHITECTS αλλά και εταιρίες παραγωγής όπως το SPOTIFY, εντάσσουν το χρώμα στο αφήγημά τους μέσα από τις εικόνες που δημιουργούν.

20:25-21:00 Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ BENJAMIN MOORE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Νίνα Βογιατζόγλου. Managing Director VOYATZOGLOU. 

21:00-23:00 Cocktail Party with DJ Set 

POKA YIO – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ – ΙΔΡΥΤΗΣ ATHENS BIENNALE 

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από όπου έλαβε πτυχίο Ζωγραφικής (1996) και μεταπτυχιακό τίτλο στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (2003). Από το 2002 έως το 2012 δίδαξε στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Όμιλο. Έχει διατελέσει συντάκτης περιοδικών γαστρονομίας (1998-2004) και μέλος του μουσικού σχήματος Ilios (1992-1996). Στο έργο του χρησιμοποιεί  διάφορα μέσα, όπως ζωγραφική, performance, εγκαταστάσεις, βίντεο και θέατρο. Συνιδρυτής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Σταθμός Άλφα το 1999, τον οποίο και διηύθυνε μέχρι το 2005. Συνιδρυτής της Μπιενάλε της Αθήνας το 2005 τη οποία και συνδιευθύνει μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει με έργα του σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει κάνει έξι ατομικές εκθέσεις και έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Aπό το 2018 διδάσκει Ζωγραφική και Διευρυμένα Μέσα των Εικαστικών Τεχνών ως Αναπληρωτής Καθηγητής στην ΑΣΚΤ.

Στέργιος Γαλίκας – Aρχιτέκτων – Designer Post Spectacular Office

Stergios studied architecture at the Aristotle University of Thessaloniki and continued his studies as scholar at the Interuniversity Prostgraduate Program in Museology and Cultural Management, AUTh. He explores in doctoral level the role of meaning and narrative as tools in museum and exhibition design. From 2012 he participates as Teacher Assistant in teaching undergraduate and postgraduate courses in the School of Architecture, AUTh and the IPP Museology, AUTh. In 2017 he was elected Adjunct Lecturer (407/80). His work moves through the areas of architecture, exhibition and graphic design. Since 2005 he regularly participates in groups along with other architects for the development of architectural and exhibition projects. Since 2016 he is a founding member of the creative team Post-Spectacular Office. He has participated and been awarded in architectural competitions, international architectural workshops in Greece and abroad, and his work has been featured in architectural and art exhibitions.

Myrto Kiourti – Architect, Phd NTUA, MSc Clumbia University 

Η Μυρτώ Κιούρτη είναι αρχιτέκτονας, έχει σπουδάσει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στον προωθημένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Columbia University στην Νέα Υόρκη, το Διδακτορικό της εκπόνησε στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με υπεύθυνο τον Δημήτρη Φιλιππίδη και σήμερα κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη και τον Θάνο Παγώνη. 

Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ. Διατηρεί από το 2002 αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα στην Αθήνα.

Το γραφείο της ιδρύθηκε το 2002 και έχει έδρα στην Αθήνα. Έχει εκπονήσει πάνω από 100 έργα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 50 έχουν κατασκευαστεί. Έχει κυρίως ασχοληθεί με κτίρια κατοικιών αλλά και χώρους εστίασης και τουρισμού τους οποίους προσεγγίζει ως δημόσια κατοίκηση. Στα έργα της εφαρμόζει τον Συγκινησιακό Λειτουργισμό, την μέθοδο που έχει αναπτύξει στη διδακτορική και μεταδιδακτορική της έρευνα στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Nikos Nikolopoulos – Founder Creative Lighting London 

Nikos Nikolopoulos has risen to the top of his industry as a creative director and educator. His editorials have appeared in ArchDaily, Dezeen and 3D World Magazine. In addition, Nikos has been the main archviz instructor for some of the world’s top architects, designers and visualisation studios, including Foster + Partners, Make Architects, Perkins & Will, Kilograph, Pureblink and more. His unique cinematic approach to lighting is shared in the CG community globally through masterclasses, workshops and live events.


RELATED ARTICLES