Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Την Τρίτη ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch και της Design Ambassador συνομίλησε με το Μιχάλη Αργυρού, στον οποίο αφηγήθηκε την ιστορία του. Στα τέλη του 1997,επιστέφοντας από την Αμερική, αποφάσισε να συμμετάσχει στην οικογενειακή επιχείρηση η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όμως αργότερα επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση. Τo 2005 διοργανώνει την έκθεση Invisible Hotel, η επιτροπή της οποίας απαρτιζόταν από σημαντικές προσωπικότητες διεθνώς ανάμεσά τους οι Joel Sanders Architect David Chipperfield, Roman Delugan, Jürgen Mayer και άλλοι. Το 2008, μαζί με μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων, ίδρυσαν την BrainLab σε μια προσπάθεια να δοθεί βήμα σε νέους ανθρώπους για την Αρχιτεκτονική και το Design. Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώσαν το Green Design Festival το 2008, που πραγματοποιήθηκε στο σύνταγμα όπου φτιάχτηκε ένα οικολογικό μουσείο, το οποίο σχεδίασαν οι GFRA το 2008 και οι A&M Architects το 2010. Το 2009 δημιούργησε το The Archive, ένα χώρο με 24ωρη βιβλιοθήκη με πρόσβαση σε υλικά για αρχιτέκτονες, designers. To 2011 με σύμβουλο το Δημήτρη Ποτηρόπουλο δημιουργεί το Archisearch. Το 2012 βρέθηκε στο Βερολίνο να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, από το μηδέν, και κατάφερε να κάνει επάγγελμα την αγάπη του για την Αρχιτεκτονική και το Design.

Για το ξεκίνημά του στην Ελλάδα, στην οικογενειακή επιχείρηση αλλά και τη μετέπειτα ζωή του, αφηγείται: «Μέσα σε 10 χρόνια η εταιρεία δεκαπλασίασε τα μεγέθη της. Αρχίσαμε να φέρνουμε καινοτόμα προϊόντα για την αρχιτεκτονική και το design. Από το 2008 μέχρι το 2012 κάναμε crisis management. Το 2012 αποφασίζω ότι πρέπει να αλλάξω τη ζωή μου, έτσι φύγαμε με την πρώην σύζυγο μου και τα παιδιά μας στο Βερολίνο. Όταν πρωτοέφυγα, ξεκίνησα το Design Lobby Asia. Εκπροσωπούσα ανθρώπους και προέβαλα το ελληνικό design, ώστε να φέρω δουλειές και έργα από την Ασία».

Για τη Design Ambassador, αναφέρει: «Όταν έφυγα από την Ελλάδα, με έλεγαν ο πρέσβης του design, έτσι ονομάστηκε η εταιρεία Design Ambassador. Αυτό που κάνει η εταιρεία είναι επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις, events, consulting για την αρχιτεκτονική και το design».

 Για τις επιλογές του, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αναφέρει: «Λειτουργώ με το ένστικτο, πιστεύω στη θετική ενέργεια, στα soft skills, στη συνεργασία. Θέλω σε κάθε συνεργασία να αποδεικνύω ότι αξίζω γι’ αυτό που με επέλεξαν, ότι δε θα τους απογοητεύσω».
Ενώ συνέχισε: «Δεν πιστεύω τόσο στην τύχη, όσο στη σκληρή δουλειά, στις επιλογές. Θεωρώ ότι είμαστε οι επιλογές μας».

Όσον αφορά τους φίλους και τις αληθινές σχέσεις αναφέρει: «Με αυτό που πέρασα, που στα 40 μου βρέθηκα να ξεκινάω από το μηδέν, συνειδητοποίησα ποιοι είναι πραγματικά δίπλα μου. Για εμένα αδερφός είναι ο Μιχάλης ο Μαυρολέων, ο οποίος με στήριξε και τον αγαπώ πολύ και του είμαι ευγνώμων».

Για το πώς σκέφτεται τη ζωή του σε 10 χρόνια αναφέρει: «Δεν έχω συγκεκριμένο στόχο, δεν κάνω μακρινά σχέδια. Θέλω να ζω τη στιγμή, να μπορώ να είμαι χρήσιμος στους συνανθρώπους μου, να συνεισφέρω».

Όσον αφορά τους νέους, εντοπίζει πως η προβληματική βρίσκεται: «Το πρόβλημα με τα περισσότερα νέα παιδιά είναι ότι δεν ξέρουν να ζητήσουν αυτό που θέλουν».

Ενώ η συμβουλή του προς αυτούς, είναι: «Μπορείς να επιλέξεις να βλέπεις προβλήματα ή λύσεις. Θα έλεγα στους νέους, να σκεφτόμαστε θετικά, ότι κάθε πρόβλημα έχει και μια λύση, να μη φοβόμαστε την έκθεση, να είμαστε γενναιόδωροι, συνεπείς, να λέμε μπράβο, ευχαριστώ, συγγνώμη, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, να δίνουμε, να προσφέρουμε, να έχουμε ενσυναίσθηση, να μπορούμε να μπούμε στα παπούτσια του άλλου, να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, να μοιραζόμαστε τη γνώση μας, τις ιδέες μας, τις εμπειρίες μας, να είμαστε ανοιχτοί».

Ακούστε το podcast με το Βασίλη Μπαρτζώκα εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES