Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Το σημερινό επεισοδίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Orama Minimal Frames.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Τη Δευτέρα το Archisearch Talks φιλοξένησε τη Μαριάνθη Τατάρη, αρχιτέκτονα, απόφοιτη του ΑΠΘ. Έχει ακολουθήσει σπουδές Erasmus στο Παρίσι και μεταπτυχιακές σπουδές στο SCIArc στο Los Angeles, όπου εργάστηκε για 4 χρόνια. Από το 2007 ζει στο Άμστερνταμ με την οικογένειά της, όπου εργάζεται ως Associate Director στο γραφείο των UNStudio. Είναι μέλος του board of directors και συμμετέχει ενεργά στη στρατηγική του γραφείου, ενώ επιβλέπει ορισμένα project του γραφείου. Με κινητήρια δύναμη την έρευνα, τον αστικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το product and experience design, οι UNStudio, ασχολούνται με project διεθνώς. Έχουν επίσης γραφεία στη Φρανκφούρτη, τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ.

Για τον τρόπο λειτουργείας και οργάνωσης του γραφείου, αναφέρει: «Δουλεύουμε, με γνώμονα τη συνεργασία, σε διαφορετικά project, άλλων κλιμάκων. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζουμε γνώσεις, γινόμαστε πιο ευρηματικοί». Ενώ συνεχίζει, «Η ταυτότητα των έργων του γραφείου έχει να κάνει με την οργάνωση του κτιρίου, πως κινείται ο κόσμος. Είναι ανθρωποκεντρικός ο σχεδιασμός».

Για την εξέλιξη στους εργασιακούς χώρους μετά την πανδημία, η άποψή της είναι πως: «Πλέον μιλάμε για ευελιξία στον τρόπο εργασίας στη ζωή μας, στο ωράριο, στους χώρους των γραφείων. Ο κόσμος θα πηγαίνει στο γραφείο, αλλά για να συνδεθεί, να επικοινωνήσει, να ανταλλάξει ιδέες».

Για την πρόταση του Ελληνικού αλλά και το διαγωνισμό για τον Πύργο του Πειραιά πιστεύει πως: «Υπάρχουν δύο παράγοντες για το σχεδιασμό ψηλών κτιρίων. Το skyline και η βάση του κτιρίου, πώς συνδέεται με την πόλη. Είναι σημαντικό, αυτές οι αρχιτεκτονικές προτάσεις να λάβουν υπόψιν όλες τις κλίμακες που προκύπτουν».

Για τον τρόπο προσέγγισης νέων πελατών, σημειώνει: «Μέσα από τα project μας δημιουργούμε συνεργασίες, μια πυκνότητα δικτύου, που δημιουργεί τη ζήτηση. Η φιλοδοξία και η προσμονή για ανάπτυξη είναι μεγάλη, γι’ αυτό είναι σημαντική η στρατηγική».

Όσον αφορά τους νέους αρχιτέκτονες που επιλέγουν ως συνεργάτες αναφέρει: «Ψάχνουμε άτομα που είναι design driven, που έχουν περιέργεια, που δείχνουν την προσπάθεια πειραματισμού. Στα portfolios κοιτάμε με πόσα πράγματα έχουν πειραματιστεί, σε πόσα έχουν αναμειχθεί, αν φαίνεται ότι μπορούν να δουλέψουν συλλογικά».

Ενώ για τους νέους που σκέφτονται να δουλέψουν στο εξωτερικό, προτείνει: «Να μη διστάζουν να παίρνουν κριτική. Να δημιουργούν μια νέα εικόνα και μορφή για την αρχιτεκτονική. Θέλει εμπειρία, να θέλεις να μαθαίνεις συνέχεια. Αν αυτό είναι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι ανεξάρτητο».

Τέλος, οι συμβουλές της προς τους νέους αρχιτέκτονες και την πανεπιστημιακή ζωή είναι: «Έχουμε πολύ καλή εκπαίδευση στην Ελλάδα. Αυτό που μας λείπει είναι η επαφή με το επάγγελμα, με την κατασκευή, που θα μπορούσε να μπεί στον οδηγό σπουδών. Η συμβουλή μου είναι να τολμούμε και να μαθαίνουμε συνέχεια».

Ακούστε το podcast με τη Μαριάνθη Τατάρη εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES