Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Τη Δευτέρα ο Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με το Σωτήρη Χαΐνη, αρχιτέκτονα. Έχει δημιουργήσει έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας τόσο σε αρχιτεκτονική όσο και σε interior design. Είναι από τους πρώτους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε την μεταλλική κατασκευή στο χώρο της κατοικίας.  Έβαλε το χρώμα στους χώρους σε μια εποχή που κυριαρχούσε το ethnic και το wenge. Μέσα από τις συνεργασίες έχει καταφέρει να δημιουργήσει κτίρια και χώρους που σέβονται το περιβάλλον και το χρήστη. Εργάστηκε στο γραφείο του Κυριάκου Κυριακίδη και έπειτα στο γραφείο Ζέππος Γεωργιάδη. Τα τελευταία χρόνια είχε ιδρύσει σε συνεργασία την Spacelab και αυτή την στιγμή κάνει το επόμενο βήμα μόνος.

Για τη ζωή στην Αμερική σε σύγκριση με την Ελλάδα και την Ευρώπη σημειώνει: «Το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο ήταν πιο οργανωμένο, σου έδινε βάσεις για να ασχοληθείς με αυτό που θέλεις».

Για την επαγγελματική του πορεία αναφέρει: «Ενώ δουλεύεις σε γραφεία και συγκεντρώνεις εμπειρία και γνώση, έρχεται κάποιος άνθρωπος, που σε εμπιστεύεται, για να φτιάξεις το προσωπικό του έργο. Εκεί κάνεις τη μετάβαση και αποφασίζεις να στήσεις τη δική σου κατάσταση».

Για τα γραφεία με τα οποία συνεργάστηκε στην Ελλάδα αναφέρει: «Συνεργάστηκα με μεγάλα γραφεία που είχαν έργα διαφορετικής κλίμακας. Κατάλαβα πώς γίνονται κοστολογήσεις, οργάνωση έργου, εργοταξίου, ήρθα σε κοντινή επαφή με τον πελάτη, είδα λεπτομέρειες κατασκευής. Απέκτησα εμπειρία, ασχολήθηκα με πολλά αντικείμενα, και απέκτησα τη δύναμη να στηριχτώ στα πόδια μου».

Καταφέρνει να διατηρεί το ρομαντισμό και τη φρεσκάδα για την αρχιτεκτονική δημιουργία: «Το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής σε κάνει να νιώθεις νέος, πάντα μαθαίνεις. Προσπαθώ να ξεκινάω κάθε έργο με ένα concept, μια ιδέα, να το συνδέω με κάτι που με κρατάει, κινεί τα νήματα των αποφάσεων μου».

Οι βασικές αρχές του επαγγέλματος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι: «Η εκπαίδευση τόσο η πανεπιστημιακή όσο και η προσωπική, οι εμπειρίες, οι συνεργασίες».

Το αρχιτεκτονικό του λεξιλόγιο και η ταυτότητα του γραφείου είναι: «Ένα συνονθύλευμα εμπειριών και ερεθισμάτων. Σίγουρα ο μοντερνισμός και η αρχιτεκτονική χωρών όπως η Ελβετία, η Ολλανδία. Τα τελευταία χρόνια με έχει επηρεάσει ο τρόπος που ερμηνεύουν μεγάλοι αρχιτέκτονες, τα τοπικά και παραδοσιακά τους διδάγματα αρχιτεκτονικής, όπως ο Geoffrey Bawa, ο Peter Zumthor».

Συγκρίνοντας την εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας, με την εργασία σε κάποιο γραφείο αναφέρει: «Όταν δουλεύεις για ένα γραφείο, έχεις υποδομή, έτοιμο περιβάλλον, αποκτάς εμπειρία, χρησιμοποιείς υλικά, γνωρίζεις συνεργεία. Δεν έχεις την ανάγκη να ψάχνεις πελάτη. Όταν αποφασίζεις να ανοίξεις το δικό σου γραφείο πρέπει να καταλάβεις ότι πέρα από το ιδανικό, ότι σχεδιάσεις ό,τι θέλεις, έχεις να κάνεις με λογιστικά, οικονομικά, επιχειρηματικά, οργανωτικά που παίρνουν χρόνο».

Για να εξελιχθεί ως αρχιτέκτονας: «Ενημερώνομαι από websites. Τα ταξίδια είναι πολύ σημαντικά, να ακούς τι λένε οι άνθρωποι, να βλέπεις τι κάνουν οι συνάδελφοι σου, να παρακολουθείς την τεχνολογία των υλικών και να πειραματίζεσαι».

Ενώ η συμβουλή του προς του νέους είναι: «Να είναι ανοιχτοί, να μη βάζουν στεγανά, να κάνουν όσο περισσότερα πράγματα μπορούν».

Στο portfolio προσέχει: «Τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την απεικόνιση και την επίλυση ορισμένων στοιχείων. Δε θέλω να είναι πολύ μεγάλο. Θέλω να περιγράφει συνοπτικά την εκπαίδευση και τις εμπειρίες του. Να έχει γνώσεις προγραμμάτων, ξένων γλωσσών».

Τέλος, το επόμενό του βήμα είναι: «Μετά από συνεργασίες, ξεκινάω ένα δικό μου γραφείο. Προσπαθώ να βρω μια πιο ευέλικτη κοινωνική κατάσταση ώστε να λειτουργεί πιο εύκολα η αρχιτεκτονική και οι συνεργασίες μεταξύ των συντελεστών της».

Ακούστε το podcast με το Σωτήρη Χαΐνη εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES