Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Την Κυριακή τα Archisearch Talks φιλοξένησαν τη Μαρία Βαφειάδη, αρχιτέκτονα, ιδρύτρια της MKV Design, με έδρα το Λονδίνο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Μιλάνο. Εργάστηκε στην Αθήνα, το Μιλάνο, τη Βιέννη. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως διευθύντρια διεθνούς εταιρείας interior design και το 1999 ίδρυσε την MKV Design, η οποία έχει υπογράψει μια σειρά παρεμβάσεις και ριζικές ανακαινίσεις πολυτελών ξενοδοχείων, resorts και κατοικιών, για τις οποίες έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μερικά από τα έργα της είναι το Costa Navarino, το Grand Resort Lagonissi, το Bürgenstock Resort & Spa στην Ελβετία, το Royal Hideaway Corales στην Τενερίφη, το Grand Hyatt Hotel & Residences στο Άμπου Ντάμπι, το Sheraton Grand London στο Λονδίνο, το Grand Hyatt Athens, το Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, το Mykonos Riviera.

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με τη δραστηριοποίησή της στο εξωτερικό, σημειώνει: «Δεν είναι εύκολο να χτίσεις μια επιχείρηση, πόσο μάλλον στο εξωτερικό, σε ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι οι Έλληνες δεν κολλάμε στα προβλήματα, προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Αυτό με έχει βοηθήσει. Το Λονδίνο είναι μέρος βοηθητικό και υποστηρικτικό για τους επιχειρηματίες, παρ’ όλο που υπάρχει ανταγωνισμός».

Οι πιο σημαντικοί σταθμοί της σταδιοδρομίας της είναι: «Το Costa Navarino και το Bürgenstock Resort & Spa στην Ελβετία. Έχουν μια ιδιομορφία και μοναδικότητα, γιατί σχεδόν από το μηδέν δημιουργήθηκαν καινούριοι προορισμοί».

Όσον αφορά τη φιλοσοφία του γραφείου, υπογραμμίζει: «Κάθε έργο πρέπει να έχει ξεχωριστή ταυτότητα. Θέλουμε να δημιουργούμε χώρους που έχουν τη δική τους προσωπικότητα, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε το πολιτιστικό, ιστορικό υπόβαθρο, τη γεωγραφία του τόπου. Οι ιδρυτικές μας αξίες είναι το όραμα,  η διορατικότητα, ο συνδυασμός δημιουργικών και εμπορικών παραμέτρων, οι υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές καθώς και η συνεργασιμότητα».

Η ίδια καταφέρνει να συνδυάζει το ρόλο της αρχιτέκτονα και της επιχειρηματία: «Είναι δύσκολο να ισορροπήσει κανείς και τα δύο . Τα πρώτα 10 χρόνια έκανα και τα δύο. Έπειτα, μπήκε ο άντρας μου στην εταιρεία, οπότε πλέον δεν ασχολούμαι με το επιχειρηματικό κομμάτι. Αυτό είναι σημαντικό, κάνει την επιχείρηση πιο δημιουργική. Έχω κάνει έργα στα οποία δεν έχω βγάλει λεφτά, γιατί πίστεψα σε αυτά και μου έδωσαν πράγματα σε άλλο επίπεδο».

Για τη διαδικασία σχεδιασμού και την οργάνωση του γραφείου αναφέρει: «Η αρχή του process μας είναι να δημιουργήσουμε ένα αφήγημα. Πιστεύουμε πολύ στο experiential design, δε στεκόμαστε μόνο στο αισθητικό κομμάτι. Δουλεύουμε οργανωμένα, κάνουμε παρουσιάσεις σε σημαντικές φάσεις και παρακολουθούμε το έργο κατά την κατασκευή του».

Για την επόμενη μέρα μετά τον Covid-19, τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στον τουρισμό θεωρεί: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα πιστεύω ότι θα περάσει. Θα μας κάνει ίσως να είμαστε καλύτεροι με τον εαυτό μας. Σε επίπεδο γραφείου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε ένα μοντέλο όπου θα επιλέγουμε πότε θα πηγαίνουμε στο γραφείο και πότε θα δουλεύουμε από το σπίτι. Ίσως αυτό μας δώσει καλύτερη ποιότητα δουλειάς και καθημερινότητας. Ο σχεδιασμός ξενοδοχείων ίσως να αναπροσαρμοστεί, να ξανασκεφτούμε την έννοια της πολυτέλειας».

Η συμβουλή της προς κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το interior design είναι: «Να ξέρει τι θέλει να κάνει, τι είναι σημαντικό για τον ίδιο. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να μην είμαστε επιφανειακοί. Να προσπαθούμε να μην αντιγράφουμε και να αποφύγουμε τη συνταγή της επιτυχίας».

Σε ένα portfolio και μια συνέντευξη προσέχει: «Καταρχάς το άτομο. Πιστεύω πολύ στη χημεία. Πρέπει να μπορούμε να επικοινωνούμε. Στο portfolio με ενδιαφέρει η προσωπικότητα. Δε θέλουμε επαναλαμβανόμενα στυλ».

Μερικά από τα μαθήματά της στη μέχρι σήμερα πορεία της είναι: «Να μη φοβόμαστε να λέμε την αλήθεια στον πελάτη ακόμα και αν δεν είμαστε αρεστοί. Ό,τι βάλεις στο έργο θα το πάρεις πίσω και δε θα σε απογοητεύσει ποτέ».

Ακούστε το podcast με τη Μαρία Κατσαρού Βαφειάδη εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES