Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Η σημερινή εκπομπή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της τεχνικής κατασκευαστικής εταιρείας Επίκυκλος.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Την Τετάρτη, ο Βασίλης Μπρατζώκας υποδέχτηκε τον Πάνο Δραγώνα, αρχιτέκτονα, επιμελητή και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ιδρυτή του γραφείου dragonas architecture studio, deltarchi. Από το 2001 έως το 2013 ήταν σύμβουλος της έκδοσης των ετήσιων επιθεωρήσεων: Αρχιτεκτονικά Θέματα και Θέματα Χώρου και Τεχνών. Έχει επιμεληθεί σημαντικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής, εικαστικών και design όπως το Made in Athens, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 13η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2012, την έκθεση Tomorrows Urban Fictions for Possible Futures.

Μιλώντας για τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα και για την αναγνώρισή τους στο εξωτερικό, ανέφερε: «Έχουμε ένα δυναμικό διδασκόντων εξαιρετικό, είμαστε σε ένα σημείο που πολύς κόσμος θέλει να ζήσει για κάποιο διάστημα. Είναι βασικός στόχος η εξωστρέφεια στα μεταπτυχιακά», ενώ στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση της χώρας, θα άλλαζε: «το μεγάλο αριθμό φοιτητών που καλούμαστε να διαχειριστούμε, χωρίς τις αντίστοιχες δυνατότητες και πόρους».

Εκφράζει τη γνώμη του για το πρόγραμμα «ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας»: «Παρ’ ότι αρχικά είμαι θετικός και νομίζω πως υπάρχουν σωστές αποφάσεις, είμαι ανήσυχος για την εξέλιξή του και σε ποια χέρια βρίσκεται».

Αναφέρθηκε στους τρόπους που κρατά το ρομαντισμό και τη δημιουργικότητά του: «Η συμμετοχή στην πανεπιστημιακή διδασκαλία εξασφαλίζει ρομαντική σχέση με την αρχιτεκτονική και το δημιουργικό κομμάτι. Έρχεσαι διαρκώς σε επαφή με νέους ανθρώπους, μελετάς νέες ιδέες. Ταυτόχρονα, η ενασχόληση με το χώρο των εκδόσεων και των εκθέσεων, ανατροφοδοτεί το ερευνητικό μου ενδιαφέρον».

Όσον αφορά τους νέους αρχιτέκτονες, θεωρεί πως η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, δημοσιεύσεις, προγράμματα πρακτικών και σπουδών, έχουν σημασία: «Οι διαγωνισμοί θέλουν ειδική αναφορά διότι είναι ευκαιρία, χτίζει κανείς τον προσωπικό του αρχιτεκτονικό λόγο, ωριμάζει τη σκέψη του».

Συνεχίζοντας, πιστεύει πως αυτό που κάνει ένα portfolio να ξεχωρίζει είναι: «Πρώτα απ’ όλα, το ύφος, ο άνθρωπος που το έχει φτιάξει να έχει συγκεκριμένο τρόπο να μιλήσει για την αρχιτεκτονική και να κοιτάζει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σημαντικό είναι να καταλαβαίνεις ότι είναι ανοιχτοί στο να μάθουν νέα πράγματα και να μοιραστούν τις δυνατότητές τους». Ταυτόχρονα θεωρεί πως το ταλέντο είναι προϋπόθεση, αλλά χρειάζεται προσπάθεια, σύστημα, στόχος και συνεργατικό πνεύμα.

Τέλος, η συμβουλή του προς τους νέους είναι: «Σκληρή δουλειά, επιμονή, να σκέφτονται σε βάθος χρόνου, να έχουν πλάνο, να ξεφεύγουν από τις κακοτοπιές, να επιδιώκουν καλές συνεργασίες»

Ακούστε το podcast με τον Πάνο Δραγώνα εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES

ΕΣΩ 2024 // DOWN TO EARTH // Archisearch Lifetime Achievement Awards_Ελένη Βερναδάκη | Συνέντευξη με την συγγραφέα της μονογραφίας της Ευγενία Αλεξάκη: "Η αφή είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόσληψη των έργων της, προσφέροντας έναν ιδιαίτερο υλικό, απτικό αισθησιασμό."