Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί  καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους, τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένη της Πέμπτης ήταν η Μαρία Δέδα, αρχιτέκτων, απόφοιτη της ESA Paris, ιδρύτρια του γραφείου Deda & Architects. Το γραφείο D&A έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε το 2008 και σταδιακά δημιούργησε μια σημαντική ομάδα αρχιτεκτόνων και συνεργατών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δραστηριοποιείται σε τομείς όπως εμπορικά κέντρα, έργα φιλοξενίας, ιδιωτικές κατοικίες, εκπαιδευτικά κτίρια. To Δεκέμβριο 2019 εγκαινιάστηκε στο Βανκούβερ του Καναδά ο πρώτος πολυχώρος που σχεδίασε το γραφείο, με concept: τα πάντα γύρω από το ski, το Ski Cosmos center.
Οι D&A συμμετέχουν στο έργο ανάπλασης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με lead architects τους MVRDV. Σήμερα σχεδιάζουν ξενοδοχειακά και τουριστικά έργα, ενώ ανασχεδιάζουν κτίρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του lockdown, προβληματίστηκαν με το θέμα της αρχιτεκτονικής του αύριο, τον τρόπο σχεδιασμού σε χρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, το μέλλον και το νέο τρόπο σχεδίασης έτσι ώστε να μπορέσουν να σχεδιάζουν future proof κτίρια.

Πιστεύει στη δύναμη της συνεργασίας: «Είναι το βασικότερο συστατικό για την επιτυχία ενός έργου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ομάδα, τόσο πιο πλούσια σε ιδέες, τεχνολογία, εξέλιξη είναι τα έργα».

Από τις διεθνείς συνεργασίες με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία κρατάει: «Την οργάνωση και στρατηγική που έχουν, ώστε να μπορούν τα έργα να βγαίνουν στο χρονοδιάγραμμα και το budget που τους έχει δώσει ο πελάτης, αλλά και να είναι sustainable για το γραφείο».

Θεωρεί πως η εξειδίκευση: «Είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, όταν ασχολείσαι με διαφορετικά πράγματα ανανεώνονται οι ιδέες, ο τρόπος σκέψης, σχεδίασης, κατασκευής. Η διαφορετικότητα δίνει ενδιαφέρον ώστε να γεννηθεί ένα νέο έργο».

Για τις απαιτήσεις του επιχειρείν, σημειώνει: «Για να διοικείς και να οργανώνεις ένα γραφείο πρέπει να είναι multitasking. Να μπορείς να εργάζεσαι σε δύο διαφορετικούς πυλώνες, το development του γραφείου και το design management των έργων, μαζί με όλα τα ενδιάμεσα μέσα. Είναι δύσκολο και δημιουργικό».

Αυτή τη στιγμή ξεκινούν ένα hospitality project: «Εν όψει της πανδημίας, προσπαθούμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να το εφοδιάσουμε ώστε να είναι έργο που να εξελιχθεί ανάλογα με την πορεία της κατάστασης. Επίσης ασχολούμαστε με το masterplan του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως έχουμε και μικρότερης κλίμακας έργα που μας βοηθούν να είμαστε σε εγρήγορση».

Για την πανδημία και τις αλλαγές που επιφέρει στο σχεδιασμό, πιστεύει πως: «Όλα πρέπει να αλλάξουν, όχι απαραίτητα προς το χειρότερο, μπορούμε να δούμε θετικά το πρόβλημα. Ο σχεδιασμός θα αρχίσει να γυρνάει στο μέσα-έξω, θα ξαναγεννηθεί ο ενδιάμεσος χώρος, θα είναι πολύτιμος σε οποιοδήποτε κτιριακό συγκρότημα».

Αυτό που διακρίνει στους νέους αρχιτέκτονες είναι: «Γνωρίζουν πολύ καλά την τεχνολογία, είναι το κλειδί τους για το επόμενό τους βήμα. Τα ερεθίσματα είναι πιο πολλά, γιατί τα μέσα είναι πιο εύκολα. Η συμβουλή μου είναι να προσπαθήσουν να συνδυάσουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα με εργασία σε γραφεία του ενδιαφέροντός τους. Να έχουν όραμα και να προσπαθούν να βάλουν στρατηγική στα όνειρά τους».

Τέλος σε ένα portfolio και μια συνέντευξη προσέχει: «Τον άνθρωπο, το χαρακτήρα, τον τρόπο που στέκεται, μιλάει, το πάθος του, το όραμά του. Στο portfolio, να έχει συγκεκριμένη αισθητική που τον χαρακτηρίζει και να μπορεί με συνέπεια να υποστηρίζει την άποψή του».

Ακούστε το podcast με τη Μαρία Δέδα εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES