Η AkzoNobel μας δίνει 3 Βήματα για την Προδιαγραφή της Βαφής με Πούδρα στις Παραθαλάσσιες Κατασκευές

Τα μεταλλικά στοιχεία των κατασκευών που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα κινδυνεύουν από την γρήγορη αλλοίωση των επιχρισμάτων και την διάβρωση, πολύ περισσότερο απ’ ότι σε αστικό περιβάλλον. Με κατανόηση των κινδύνων και προδιαγραφή με τα ενδεδειγμένα χρώματα και κατεργασίες, μπορεί να διασφαλιστεί για κάθε παραθαλάσσιο έργο μακροχρόνια αντοχή και χαρακτηριστικά που διατηρούν τον αρχικό τους σχεδιασμό.

Τα έργα κοντά στις ακτές είναι εκτεθειμένα σε έντονη ηλιοφάνεια και UV ακτινοβολία, στους ανέμους και σε διαβρωτικά ιόντα από τα θαλάσσια άλατα. Η επίδραση τους στις βαμμένες μεταλλικές επιφάνειες μπορεί να αποβεί καταστροφική σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν η συντήρηση είναι δύσκολη ή χαμηλής συχνότητας. Εάν το υλικό του επιχρίσματος είναι ακατάλληλο για να αντέξει στην υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να απολέσει γρήγορα την αρχική του απόχρωση και στιλπνότητα. Εάν το μεταλλικό υπόστρωμα δεν έχει υποστεί την κατάλληλη προεργασία, υδρατμοί, σκόνη και σωματίδια άλατος μπορούν να διαπεράσουν σχετικά εύκολα το προστατευτικό επιφανειακό στρώμα του επιχρίσματος, και να διαβρώσουν το αλουμίνιο ή τον χάλυβα.

Εφαρμόζοντας τα παρακάτω 3 απλά βήματα επιτυγχάνεται η επιλογή του κατάλληλου χρώματος πούδρας:

Βήμα 1 – Επιλογή χρώματος που πληροί τα κατάλληλα διεθνή πρότυπα

Οι πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής για τα μέταλλα δεν είναι όλες ίδιες, καθώς οι συνταγές τους και οι πρώτες ύλες τους ποικίλλουν ανάλογα με την ζητούμενη αντοχή σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.

H διεθνής Πιστοποίηση Qualicoat, που συναντάται κυρίως στην Ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και η Πιστοποίηση GSΒ, διαδεδομένη στην Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία, συστήνουν για τις παραθαλάσσιες κατασκευές την χρήση χρωμάτων πούδρας Qualicoat Class 2 ή 3 και GSB Master ή Premium, αντίστοιχα.

Το διεθνές Πρότυπο του  American Architectural Manufacturers Association (AAMA), περισσότερο διαδεδομένο στις αγορές των ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αυστραλία, συστήνει χρώματα πούδρας που περνούν με επιτυχία 5 ή 10 έτη δοκιμή Florida ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ΑΑΜΑ 2604 ή ΑΑΜΑ 2605 αντίστοιχα.

Τα χρώματα χαμηλότερης πιστοποίησης, Qualicoat Class 1, GSB standard, AAMA 2603 και Australian Standard AS3715 δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες, και εμφανίζουν πρόωρη γήρανση. Αποχρώσεις με τις συγκεκριμένες πιστοποιήσεις συναντώνται πολύ συχνά στα συνήθη λεία ματ ή gloss Ral χρώματα αλλά και σε χρώματα ειδικών εφέ όπως μεταλλικά Ral, ή μη σαγρέ χρώματα εκτός των συλλογών Futura, Structura, Anodic, Brilliance και της τεχνολογίας Precis της AkzoNobel οι οποίες είναι υπερανθεκτικές πιστοποιημένες συλλογές με Qualicoat Class 2, GSB Master και ανταποκρίνονται στο πρότυπο AAMA 2604.  

Βήμα 2 – Επιλογή κατάλληλης προεργασίας μετάλλου προ της εφαρμογής πούδρας

Μία πούδρα βαφής υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να επιτύχει τις καλύτερες επιδόσεις μόνον όταν η μεταλλική επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται έχει υποστεί την αρμόζουσα προεργασία, όπως υποδεικνύεται στο τεχνικό δελτίο του χρώματος (ζητήστε το από τον προμηθευτή των κουφωμάτων ή της μεταλλικής κατασκευής). 

Ανάλογα με το μεταλλικό υπόστρωμα, αλουμίνιο ή χάλυβα, για την χρήση σε παραθαλάσσιο περιβάλλον είναι απαραίτητη η ενδεδειγμένη από τον παραγωγό προεργασία του με χημικά, σε στάδια & συνθήκες που πληρούν συγκεκριμένες διεθνείς πιστοποιήσεις, ή και η χρήση ασταριού πούδρας. Έτσι, αφενός θα επιτευχθεί άριστη πρόσφυση του τελικού χρώματος, και, αφετέρου, θα διασφαλιστεί η προστασία του μετάλλου από την επίθεση των διαβρωτικών ιόντων που διαπερνούν το φιλμ του χρώματος.

Δυστυχώς, επικρατεί η λανθασμένη άποψη ότι ένα εξαιρετικό χρώμα πούδρας αρκεί από μόνο του να προσθέσει μακροζωία στην βαμμένη επιφάνεια, και παραλείπεται συχνά η κατάλληλη προδιαγραφή για την χημική προεργασία του μετάλλου, γεγονός που οδηγεί σε ξεφλουδίσματα και διαβρώσεις, κάτι που δεν έχει να κάνει καθόλου με την πούδρα βαφής και τις ιδιότητες της.

Εξίσου σημαντική με την ορθή προδιαγραφή της προεργασίας, είναι και η επιλογή του κατάλληλου, πιστοποιημένου κατά Qualicoat ή/και GSB βαφείου πούδρας, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των υλικών, σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες από τους παραγωγούς διαδικασίες.

Βήμα 3 –  Εγγύηση Χρώματος ανά  Έργο “Project Guarantee”

Προδιαγράφοντας χρώμα πούδρας που έχει σχεδιαστεί και συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση έργου Project Guarantee, διασφαλίζεται η προστασία από κιμωλίαση, ρωγματώσεις επιχρίσματος, απώλεια γυαλάδας και μεταβολή απόχρωσης πέραν συγκεκριμένων ορίων, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την συντήρηση της βαμμένης επιφάνειας και τις επισκευές εκδορών που συνοδεύουν την εγγύηση, για κάθε συγκεκριμένο χρώμα σε συγκεκριμένο έργο, ανάλογα με την γεωγραφική του θέση. Οι Project Guarantees παρέχονται υπό προϋποθέσεις μόνο σε βαφεία που είναι Interpon Approved Applicators (ρωτήστε το βαφείο σας αν είναι ή επικοινωνήστε με την εταιρεία στο powder@akzonobel.com).

Οι πούδρες βαφής Interpon D2525,  περνούν με επιτυχία την δοκιμή φυσικής γήρανσης Florida 5 ετών, είναι πιστοποιημένες κατά Qualicoat Class 2, GSB Master και ανταποκρίνονται στο πρότυπο ΑΑΜΑ 2604. Προσφέρονται σε όλες τις αποχρώσεις RAL σε στιλπνότητα gloss, satin ή matt και τη δημοφιλή Structura, καθώς και σε μεταλλικά εφέ Futura, Anodic και ultra matt Precis. Συνοδεύονται από Project Guarantees χρώματος ανά έργο που φθάνουν έως και τα 25 έτη (υπόκεινται σε ειδικούς όρους).

Οι πούδρες βαφής Interpon D3020 με ρητίνες φθοριοκαρβονικές,  περνούν με επιτυχία την δοκιμή φυσικής γήρανσης Florida 10 ετών και είναι πιστοποιημένες κατά Qualicoat Class 3, GSB Premium και ανταποκρίνονται στο πρότυπο ΑΑΜΑ 2605. Προσφέρονται σε αποχρώσεις RAL σε υφή λεία matt. Συνοδεύονται από Project Guarantees χρώματος ανά έργο που φθάνουν έως τα 30 έτη (υπόκεινται σε ειδικούς όρους).

Η χρήση των ασταριών πούδρας BPP600 και Polyzinc 790 προσφέρουν ενισχυμένη αντιδιαβρωτική δράση στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, αντίστοιχα.

Οι υπερανθεκτικές πούδρες Interpon D2525 και Interpon D3020 φέρουν Πιστοποίηση EPD (Environmental Product Declaration) για όλον τον κύκλο ζωής τους, που συνεισφέρει στην βαθμολογία κατά LEED («πράσινη» πιστοποίηση κτιρίων).
Με τεράστια γκάμα αποχρώσεων και προστατευτικών επιχρισμάτων, και εμπειρία με έργα σε όλον τον κόσμο, όποιο και αν είναι το μέγεθος, η πολυπλοκότητα ή η γεωγραφική θέση του έργου σας μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες τεχνικές συμβουλές και λύσεις για την βαφή των μεταλλικών υποστρωμάτων σε παραθαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει λιγότερες έννοιες για εσάς.

Για συνάντηση με το προσωπικό του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών της AkzoNobel μπορείτε να καλέσετε στο 210 – 8160160 ή γράψετε στο sotiria.liakata@akzonobel.com ή στο powder@akzonobel.com.

H εταιρία AkzoNobel Πούδρες Βαφής αρχιτεκτονικών μεταλλικών κατασκευών και το Archisearch.gr καλούν τελειόφοιτους και νέους αρχιτέκτονες έως 40 ετών στον ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Color in Architecture! Μάθετε περισσότερα εδώ.


RELATED ARTICLES