Στην έκτακτη στήλη του Archisearch #PandemicDiaries ζητήσαμε από Έλληνες αρχιτέκτονες τις δικές τους σκέψεις πάνω στην αποτίμηση της παρούσας κατάστασης, στο ρόλο της αρχιτεκτονικής σε ένα νέο εξωστρεφές διεπιστημονικό περιβάλλον και την επόμενη ημέρα στον τρόπο που ζούμε και σχεδιάζουμε.
Ρωτήσαμε τo αρχιτεκτονικό γραφείο Schema architecture & engineering πώς επηρεάστηκε η καθημερινότητά τους, πού θα έστρεφαν τη δική τους δημιουργικότητα και πώς φαντάζονται ότι θα επηρεάσει αυτή η ξαφνική αλλαγή της ζωής μας το μέλλον μας.

SCHEMA ARCHITECTS

Οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει να είμαστε πολύ κοινωνικός λαός, να είμαστε έξω, να συναντάμε φίλους, να ζούμε την πόλη, η πόλη είμαστε εμείς. Το ότι έχει μπει η άνοιξη, καθώς και τα διαμερίσματα των ελληνικών πόλεων δεν βοηθούν για την παραμονή των Ελλήνων στο σπίτι . Τα διαμερίσματα είναι μικρά, χωρίς φως και χωρίς φαρδιά χρηστικά μπαλκόνια, οι πόλεις μας είναι σχεδιασμένες με στενούς δρόμους με θέα τον τοίχο του απέναντι.

Οι Έλληνες δεν βγήκαν  στο μπαλκόνι όσο θα έπρεπε, αλλά είναι μια καλή αφορμή να γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση των χώρων αυτών. Θα βοηθήσει βέβαια και η βελτίωση του καιρού καθώς περάσαμε πολλές μέρες με συννεφιά και βροχή. Ίσως ο Έλληνας να προτιμάει να πάει μια βόλτα όταν ο καιρός είναι καλός, είναι και θέμα κουλτούρας.

SCHEMA ARCHITECTURE & ENGINEERING – HARMONY APARTMENT – ALEXOPOULOS

Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η νέα κανονικότητα που θα διαμορφωθεί. Οι  νέες μελέτες δεν έχουν σταματήσει και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές κανονικά. Η κατασκευή όμως και συγκεκριμένα η ανακαίνιση έχει σχεδόν σταματήσει. Από τη μία υφίσταται το πρόβλημα με την προμήθεια υλικών και από την άλλη προσπαθούμε να σεβαστούμε το γεγονός ότι ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του σε καραντίνα, με τεντωμένες τις αισθήσεις του, οπότε θα είναι πολύ ενοχλητικό να λειτουργήσει εργοτάξιο με τον αναμενόμενο θόρυβο. Επίσης αυτοί οι χώροι είναι κλειστοί και σχετικά μικροί και θα πρέπει να αποφεύγουμε να συνωστίζονται τα συνεργεία.

Σε σχέση με την νέα «κανονικότητα» θεωρούμε ότι στο μέλλον οι συναντήσεις θα γίνουν λιγότερες και πιο σύντομες, επίσης θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική συνάντηση σε πολλές περιπτώσεις κατ’ επιλογή περισσότερο παρά από ανάγκη.

SCHEMA ARCHITECTURE & ENGINEERING – WEDGE HOUSE – ALEXOPOULOS

Η σημερινή συγκυρία αποτελεί  μια ευκαιρία για πλήρη ηλεκτρονική αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών δόμησης. Πρέπει η φυσική παρουσία ουσιαστικά να σταματήσει να υφίσταται για όλες τις διαδικασίες, τις λήψεις αδειών, λήψεις σχεδίων κλπ.  Νομίζουμε ότι είναι μια αφορμή η περίοδος αυτή για να αναβαθμιστεί η έννοια του ιδιωτικού ανοιχτού εξωτερικού χώρου στον σχεδιασμό δηλαδή του εξώστη και του ημιυπαίθριου χώρου. Θεωρούμε πως μελλοντικά θα γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των χώρων αυτών και θα βελτιωθεί ο σχεδιασμός τους.

Θεωρούμε ότι οι μελλοντικοί, μετά-κορονοιού πελάτες ίσως θα έχουν μεγαλύτερη προτίμηση για λιτούς εσωτερικούς χώρους (minimal), οι οποίοι είναι πιο εύκολοι στο να μένουν καθαροί, θα διαθέτουν χώρο εργασίας ηχομονωμένο και ευρύχωρο, μεγαλύτερο χώρο εισόδου για την απομόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον π.χ. για να βγάζεις τα ρούχα που φοράς έξω, καλύτερη αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων αποκλειστικής χρήσης, και μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης θεωρούμε ότι θα αυξηθούν οι επιθυμίες για “home entertainment”.

Κάποιες από τις αρχές στις οποίες στηριζόμαστε για τον σχεδιασμό των κτηρίων μας είναι η λειτουργικότητα, το φως, η χρήση των υλικών στη φυσική τους κατάσταση, και η ενοποίηση του εσωτερικού χώρου με τη θέα και τη φύση.

Τον τελευταίο καιρό έγιναν πολλές επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα με αλλαγές χρήσης κτιρίων, με νέες μονάδες και με ανακαινίσεις υφισταμένων μονάδων, όμως όλα αυτά είτε δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν την σεζόν είτε έκλεισαν τελείως λόγω των απαγορεύσεων λειτουργίας. Και εμείς που ανακαινίζαμε σταδιακά ένα ξενοδοχείο τα τελευταία χρόνια σταματήσαμε τις εργασίες καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει φέτος σεζόν.

SCHEMA ARCHITECTURE & ENGINEERING -STAGGERED HOUSE – ATHANASIADOU

Πάντα κάθε κρίση δημιουργεί τεκτονικές αλλαγές, κάποιες από αυτές είναι και θετικές. Για αρχή μια θετική συνέπεια του κορονοιού είναι η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας των αστικών κέντρων.  Επίσης είναι από τις λίγες φορές που το σύνολο του πλανήτη συνεργάζεται για την καταπολέμηση ενός κοινού εχθρού, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, η δημιουργία μια τέτοιας κουλτούρας συνεργασίας εφόσον διατηρηθεί μπορεί να αξιοποιηθεί ξανά στο μέλλον.

Σίγουρα θα γίνει πιο σοβαρή αντιμετώπιση των συνθηκών υγιεινής ειδικά στις μη αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουν μεγάλο τίμημα. Ένα φαινόμενο που διαπιστώθηκε είναι πως λόγω της καραντίνας χαμήλωσαν γενικότερα οι ρυθμοί, απόδειξη για αυτό είναι η κατακόρυφη πτώση των καρδιακών εμφραγμάτων, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει για τους ρυθμούς τις καθημερινότητας μας και τις ισορροπίες της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής που πιστεύουμε πως έχουν χαθεί.

SCHEMA ARCHITECTURE & ENGINEERING-WEDGE HOUSE-ALEXOPOULOS
 

Πέρα από τα παραπάνω όμως θα επέλθει μια ανεπανάληπτη παγκόσμια οικονομική κρίση που θα επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο του συνόλου του πλανήτη, και δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή. Κανένας δεν ξέρει πότε και πως θα τελειώσει αυτή η κρίση. Η χώρα μας πάντως που στηρίζει μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της στην τουριστική βιομηχανία και την οικοδομή θα δεχθεί σίγουρα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μεγάλο πλήγμα. Είναι κρίμα πάντως καθώς ο κλάδος μας μετά από μια δεκαετία οικονομικής ύφεσης, άρχισε να ανεβαίνει αλλά και πάλι ήδη βρίσκεται σε κάμψη. Δυστυχώς κανένας δεν ξέρει πως θα μας βρει η επόμενη μέρα

SCHEMA ARCHITECTURE & ENGINEERING-ONE-FACADE BUILDING-CALPAK NEW OFFICE PRODUCTION & WAREHOUSE BUILDING-ATHANASIADOU

Η ομάδα Schema architecture & engineering αποτελείται από την Μαριάννα Αθανασιάδου και τον Χρήστο Σταυρογιάννη.

 

RELATED ARTICLES