Ο Λεωνίδας Τραμπούκης - Objects of Common Interest μας μιλά για την έκθεση "Hard, Soft, and All Lit Up with Nowhere to Go" στο Μουσείο Noguchi της Νέας Υόρκης

Oι Έλληνες designers Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τσαμπούκης, συνιδρυτές του γραφείου LOT &  Objects of Common Interest με έδρα στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη, εκθέτουν παράλληλα σε τρεις εκθέσεις, σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ. Μιλήσαμε με το Λεωνίδα Τραμπούκη με αφορμή την έκθεση στο μουσείο Noguchi  “Hard, Soft, and All Lit Up with Nowhere to Go” που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου του 2022, την πρώτη μεγάλη παρουσίαση της δουλειάς του γραφείου στη Νέα Υόρκη, την έρευνα για τη σχέση του μεγάλου καλλιτέχνη Isamu Noguchi με την Ελλάδα – που θα κυκλοφορήσει σύντομα και σε έκδοση – τις επιρροές τους από το έργο του Noguchi καθώς και τη σχέση τέχνης και αρχιτεκτονικής στα έργα τους.

– συνέντευξη με την Τίνα Μαρινάκη

“Ως Έλληνες σχεδιαστές και αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη, μοιραζόμαστε με τον Noguchi το ενδιάμεσο δύο κόσμων.” 1

1. απόσπασμα από τη δημοσίευση της έρευνας που έκαναν για τη σχέση του Νογκούτσι με την Ελλάδα και δημοσιεύθηκε στο site του Ιδρύματος του Ιάπωνα καλλιτέχνη με τίτλο “Noguchi in Greece, Greece Within Noguchi By Objects of Common Interest”

Η επαφή μας με τον Senior curator Dakin Hart ξεκίνησε κάποια στιγμή σε μια από τις επισκέψεις μας στο μουσείο. Την περίοδο εκείνη το μεγάλο αρχείο του μουσείου δεν είχε ψηφιοποιηθεί και μέσα από συζητήσεις αρχίσαμε να ερευνούμε τη σχέση του Isamu Noguchi με την Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα digital feature στο website του μουσείου. Κάτι που τώρα δουλεύουμε περαιτέρω σε μια ειδική έντυπη έκδοση με τον εκδοτικό οίκο Atelier Editions από την California σε συνεργασία με το Μουσείο.

H έκθεση ήρθε ως μια ολοκληρωμένη πρόσκληση του curator, την οποία επεξεργαζόταν μέσα στην περίοδο αυτή, για μια solo έκθεση σε όλους τους χώρους του μουσείου, ένα διάλογο της δουλειάς μας με τα έργα του Noguchi αλλά και με το χώρο του μουσείου.

PHOTO BRIAN W. FERRY

Είναι η δεύτερη ατομική έκθεση σε Διεθνούς εμβέλειας μουσείο – η πρώτη είναι στο Brussels Design Museum που διαρκεί μέχρι το Δεκέμβριο 2021 –  και η πρώτη μεγάλη παρουσίαση της δουλειάς μας στη Νέα Υόρκη.

Το μουσείο δεν παρουσιάζει συχνά εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών παρά μόνο όταν η ομάδα των επιμελητών έρθει σε επαφή με καλλιτέχνες, designer και αρχιτέκτονες που η δουλειά τους κυμαίνεται μέσα στο φάσμα του τρόπου σκέψης του Noguchi.

OBJECTS OF COMMON INTEREST, FORMATIONS, 2018, JOINS ISAMU NOGUCHI’S WORKS IN NOGUCHI: USELESS ARCHITECTURE. PHOTO: BRIAN W. FERRY. ©INFGM / ARS

Στο μουσείο τα έργα μας βρίσκονται σκορπισμένα σε όλους τους χώρους σε διάλογο με τα έργα του Noguchi και με την αρχιτεκτονική του χώρου που σχεδίασε

PHOTO: BRIAN W. FERRY. ©INFGM / ARS

Στην έκθεση, παρουσιάζουμε 9 ομάδες έργων, παλαιότερα και νέα – κανένα σχεδιασμένο ειδικά για την έκθεση – μοιρασμένα σε όλους τους χώρους του μουσείου, στο εσωτερικό και στον κήπο. Οι επιμελητές του μουσείου τα τοποθέτησαν σε αντιστοιχία και συσχετισμό με τα γλυπτικά έργα, κάποια από τα οποία δεν έχουν μετακινηθεί από τότε που τα πρώτο-τοποθέτησε ο ίδιο ο Noguchi στα σημεία αυτά. Επίσης, ενσωματώνονται στην θεματική έκθεση με έργα της μόνιμης συλλογής με τίτλο “Useless Architecture”.

Η αφετηρία είναι αφηρημένες ιδέες και πώς απαθανατίζονται σε ένα αντικείμενο.

Τα έργα μας δεν αφορούν κάποιο συγκεκριμένο υλικό, δουλεύουμε με πολλά από αυτά: μάρμαρο, ξύλο, ακρυλικό, σίδερο, διαφάνεια κ.ά. 

PHOTO: BRIAN W. FERRY. ©INFGM / ARS

 Ο συσχετισμός των έργων με εκείνων του Noguchi επιδιώκει άλλοτε να τονίσει την υλικότητα, άλλοτε τη μορφή και άλλοτε τις ιδέες που ενώνουν τα έργα μας με αυτά του Noguchi.

PHOTO: BRIAN W. FERRY. ©INFGM / ARS

Για παράδειγμα, μέσα από τη ματιά των επιμελητών μια «πέτρα» από χυτό ακρυλικό τοποθετήθηκε δίπλα στο έργο “practice stones in placement”, παρόμοια σε κλίμακα αλλά με εντελώς διαφορετικό υλικό, δημιουργήσαμε ένα seating lounge σε δημιουργικό διάλογο με αντίστοιχο με τα αντικείμενα design που ο Noguchi δημιούργησε στην καριέρα του, η εγκατάσταση Doric Column, με δανεισμό από την εταιρία Kvadrad για την οποία τη σχεδιάσαμε τοποθετήθηκε δίπλα σε μια πέτρινη στήλη του Noguchi σε ίδια περίπου κλίμακα. 

ISAMU NOGUCHI, GIRL TORSO, 1958. GREEK MARBLE. PHOTO: RUDOLPH BURCKHARDT. THE NOGUCHI MUSEUM ARCHIVES, 01834. ©INFGM/ARS

Ο Noguchi και η Ελλάδα

Μέρος της εκτενής έρευνας που εκπονήσαμε σχετικά με τη σχέση του με την Ελλάδα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του μουσείο στο Digital Feature : Noguchi in Greece, Greece within Noguchi, και τώρα αναπτύσσουμε την έκδοση που θα ακολουθήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο Noguchi είχε συνδεθεί πολύ με την Ελλάδα από τα παιδικά του χρόνια ακόμα, διαβάζοντας μυθολογία με τη μητέρα του και ,αργότερα, μέσα από το έργο της  Martha Graham. Ξεκίνησε τις επισκέψεις του στην Ελλάδα για το ελληνικό μάρμαρο Πεντέλης και οι φιλίες του τον έκαναν να επιστρέφει.

Επηρεάστηκε από όλα του τα ταξίδια, όχι τόσο από τα έργα των καλλιτεχνών που γνώριζε, αλλά από τη φύση και την ιστορία του κάθε τόπου και κατάφερε κάθε φορά να μεταφέρει τις επιρροές με πολύ προσωπικό τρόπο.

ISAMU NOGUCHI, STUDY IN THE CLASSICAL, 1958. GREEK MARBLE. PHOTO: RUDOLPH BURCKHARDT. THE NOGUCHI MUSEUM ARCHIVES, 01839. ©INFGM/ARS

Ο χώρος ως έργο τέχνης.

Ο Noguchi σχεδίασε πολλά έργα για δημόσιους χώρους, παιδικές χαρές από τις οποίες υλοποιήθηκαν μόνο πολύ λίγες, και σκεφτόταν το χώρο μέσα από μια καλλιτεχνική σκοπιά, δημιουργώντας χώρο όχι μόνο για να είναι λειτουργικός αλλά να αγγίζει όλες τις αισθήσεις. Η άποψή του για την τέχνη στον αρχιτεκτονικό χώρο δεν ήταν μόνο η τοποθέτηση έργων τέχνης μέσα σε αυτόν αλλά μια ολοκληρωτικά διαφορετική αντιμετώπιση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού από τη σύλληψή της κεντρικής ιδέας. Ο χώρος ως έργο τέχνης.

Την ιδέα αυτή συμμεριζόμαστε και αντιπροσωπεύει το τρόπο που κι εμείς σκεφτόμαστε τη σχέση τέχνης και αρχιτεκτονικής.

PHOTO: BRIAN W. FERRY. ©INFGM / ARS

Δουλεύουμε ανάμεσα σε πολλές κλίμακες: από αντικείμενα μέχρι δημόσιες εγκαταστάσεις, χώρους και κτίρια διατηρούμε μια αντιστοιχία μεταξύ του τρόπου που σχεδιάζουμε αντικείμενα με αυτόν που σχεδιάζουμε κτίρια. Κοιτάμε την κεντρική ιδέα και την καθαρότητά της από την αρχή ως το τέλος ορίζοντας γύρω από αυτή  τις αποφάσεις μας, τα υλικά που διαλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες κλπ.  Σε ένα αντικείμενο μια ιδέα δεν μπορεί να αποδοθεί το ίδιο με όλα τα υλικά και οι πρωταρχικές ιδιότητες των υλικών προσθέτουν τις παραμέτρους με τις οποίες δουλεύουμε: διαφάνεια, βάρος, ελαφρότητα, ελαστικότητα, κ.ο.κ.

Τρεις εκθέσεις, σε τρεις χώρες, σε δύο εβδομάδας.

Παρουσιάσαμε τρεις εκθέσεις, σε τρεις χώρες, σε δύο εβδομάδας. Και παράλληλα έτρεχε ακόμα η έκθεσή μας  με εγκατάσταση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και στο μουσείο Design Musuem στις Βρυξέλλες. Στον Πειραιά στην gallery Carwan η έκθεση Volax, μια σειρά γλυπτικών χρηστικών αντικειμένων από ξύλο.
Στη Νέα Υόρκη στο μουσείο Noguchi και στο Μιλάνο στην έκθεση Alcove τμήμα του Salone με την gallery Etage από την Κοπενχάγη, όπου μεταφέρθηκε πρόσφατα η έκθεση.

CARWAN GALLERY – PHOTO BY GIORGOS SFAKIANAKIS
DESIGN MUSEUM BRUSSELS – PHOTO BY MATHIJS LABADIE


Το μουσείο Noguchi είναι μια παρουσίαση μεγάλου φάσματος αντικειμένων μας – κανένα δεν έγινε για την συγκεκριμένη έκθεση, αλλά η παρουσίαση ήταν ως τώρα η μεγαλύτερη έκθεσή μας.

Για τις gallery ήταν όλα νέα αντικείμενα.
Στην Etage δουλέψαμε με μέταλλο και μια ιριδίζουσα βαφή, καθημερινά αντικείμενα: ένα τραπέζι, μια καρέκλα, μία ντουλάπα. Στην Carwan ήταν μια εγκατάσταση στο χώρο τους στον Πειραιά με μεγάλα γλυπτικά αντικείμενα: καθίσματα και φωτιστικά.
Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σε διάφορα project από αντικείμενα ως κτίρια που θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη χρονιά: ο σχεδιασμός για ένα μπουκάλι αρώματος για μία νέα εταιρία από το Ισραηλ, μία συλλογή επίπλων για την εταιρία Dims από το Los Angeles, νέα καταστήματα για το brand Nili Lotan στη Νέα Υόρκη, ένα κτίριο κατοικιών στο Williamsburg της Νέας Υόρκης, μια κατοικία στην Κηφισιά κ.ά.

ETAGE PROJECTS-ALCOVA
DIMS-THE REVERY

Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση στο Μουσείο Noguchi εδώ.


RELATED ARTICLES