Η Ελλάδα του αύριο, σχεδιάζεται τώρα. Το πάνελ της Prodexpo “Luxury these days has become tiresome” με μία ματιά.

at MEGARON MOUSIKIS

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo, το πάνελ που επιμελήθηκε η Design Αmbassador και το Archisearch.gr, με θέμα “Luxury these days has become tiresome” αποτέλεσε την πρώτη εκπροσώπηση του αρχιτεκτονικού κόσμου στον μεγάλο θεσμό της κτηματομεσιτικής αγοράς.

* Ο τίτλος της ενότητας στηρίζεται σε ένα σχόλιο ανάρτησης για το νέο πύργο κατοικιών του David Adjaya και της Aston Martin στη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας, ανάμεσα σε εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, του τραπεζικού κλάδου και του real estate development, ο Γιώργος Τσολάκης ιδρυτής των Tsolakis Architects, ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος Potiropoulos&Partners, ο Κωνσταντίνος Καραμπατάκης συνιδρυτής του K-studio και η Μαργαρίτα Μπουλάκη, Architect & Associate από το γραφείο Squire and partners στο Λονδίνο ανέλαβαν να ορίσουν εκ νέου την πολυτέλεια στην αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής πόλης και χώρας, που αποσκοπούν στο να θωρακίζουν τους πολίτες τους με όχημα την ανάπτυξη.

Ακολούθησε συζήτηση δεκαπέντε λεπτών με τον Serdar Kutucu ιδρυτή της Slow Hospitality Management. To πάνελ έλαβε χώρα τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής και συντονίστρια ήταν η Δανάη Μακρή, head of content στη Design Ambassador.

Σε μία εποχή μεταβατική, το δυτικό κοινό εντυπωσιάζεται ολοένα και λιγότερο από το μεγαλειώδες, λαμπερό, μνημειακό σχεδιασμό. Νέα concepts διαβίωσης αναδύονται, με την τεχνολογία της «σκοτεινής» εποχής του covid να ανοίγει το δρόμο σε μία επόμενη, φωτεινή μέρα.

Χαρακτηριστικό της, η κίνηση, η συνδεσιμότητα και ο “digital nomad” στο ρόλο του νέου κοσμοπολίτη. Slow living, sense of place και wellbeing θα είναι οι έννοιες που θα κυριαρχήσουν σε αυτή την εποχή.

H συζήτηση ξεκίνησε με μια αποτύπωση των αλλαγών που έφερε ο covid στην αρχιτεκτονική με πρώτο τον κύριο Τσολάκη να διαπιστώνει ότι ο εργαζόμενος μετά από ένα μεγάλο διάστημα καραντίνας αναζητά στο γραφείο το σπίτι του: άρα την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια αλλά και την απόσταση από τους άλλους. Αλλά και τα ίδια τα σπίτια γίνονται πιο “εσωστρεφή” κατά μία έννοια. Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος αναφέρθηκε με τη σειρά του στις καινούργιες έννοιες που παίρνει η πολυτέλεια για τον ταξιδιώτη που πλέον θέλει να γνωρίσει τον προορισμό με βιωματικό τρόπο. Στην ερώτηση του πως θα μπορέσει να το προσφέρει αυτό η αρχιτεκτονική η απάντηση βρίσκεται στη διασύνδεση της με τον τοπικό πολιτισμό.

Η Μαργαρίτα Μπουλάκη με τη σειρά της ξεκίνησε αναφερόμενη και συμφωνώντας στην ουσία με τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο, στη διεύρυνση των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στις τυπολογίες κτιρίων. Για παράδειγμα τα ίδια τα γραφεία της εταιρείας που εργάζεται (Squire and Partners) έχουν μπαρ και εστιατόριο με αποτέλεσμα να μένουν ανοιχτά και μετά το τυπικό, μέχρι πρότινος nine to five, ενώ παραμένουν ανοιχτά και το Σαββατοκύριακο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμπατάκης αναφέρθηκε στο συνδυασμό ταυτοτήτων, ότι δηλαδή, το αρχιτεκτονικό έργο πρέπει να περάσει μέσα από μια διαδικασία ταύτισης με τον τόπο δημιουργίας του. Και σαν παράδειγμα μιας τέτοιας σχέσης έδωσε το πολυβραβευμένο ξενοδοχείο “Δεξαμενές” του k-studio που ολοκληρώθηκε το 2018.

Το “sense of place” λοιπόν είναι το πρώτο σημαντικό στοιχείο που “κυνηγάει” τους αρχιτέκτονες, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσολάκη. Η επανερμηνεία του κάθε τόπου με το ιδιαίτερο “λεξιλόγιο” κάθε αρχιτεκτονικού γραφείου αλλά και τις ανάγκες του τελικού χρήστη του έργου, είναι οι τρεις βασικοί παράμετροι που καθορίζουν την τυπολογία του. Από την άλλη πλευρά η άνοδος της αξίας πώλησης των ακινήτων στην οποία αναφέρθηκε ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος και η high-end αρχιτεκτονική συμβαδίζουν και όταν δεν υπάρχει οικονομικό “ταβάνι” δεν υπάρχει και περιορισμός στη δημιουργικότητα του αρχιτέκτονα.

Το λονδρέζικο γραφείο των Squire and Partners διεξάγει, σύμφωνα με τη Μαργαρίτα Μπουλάκη, εξαντλητική έρευνα πάνω στην τοποθεσία κάθε έργου. Στη συνέχεια συνεργάζονται με τεχνίτες για να αναπαράγουν σχέδια που εμπνέονται από τοπικές λεπτομέρειες. Εκτός αν πρόκειται για υπερτοπικά, ή μη τοπικά έργα όπως αεροδρόμια ή ξενοδοχεία δίπλα σε αυτά.

Σύμφωνα με τον συν-ιδρυτή του k-studio, Κώσταντίνο Καραμπατάκη η πολυτέλεια βρίσκεται στην τοπικότητα και στο απέριττο. Κατέληξε λέγοντας πως τα ταξίδια που υποχρεώνονται να κάνουν, τους βελτιώνουν ως αρχιτέκτονες.

Τελευταίο θέμα συζήτησης το μέλλον. Ο κύριος Τσολάκης αναφέρθηκε σε αυτό μιλώντας για τα έξυπνα σπίτια και το κατά πόσο φαίνονται πολύπλοκα σε πολλούς από εμάς. Επομένως πρέπει να φέρουμε την τεχνολογία στα δικά μας μέτρα. Να γίνει, όπως το έθεσε “παραμετροποίηση του περιβάλλοντος”.

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος μίλησε για την αντίφαση μεταξύ των αποστολών στο διάστημα και της κλιματικής αλλαγής. Οφείλουμε να ανακαλέσουμε αρχετυπικές αξίες όπως η επαφή με τη φύση και το νερό και να τις συνδυάσουμε με την τεχνολογία. Σε αυτό συμφώνησε και η Μαργαρίτα Μπουλάκη υπογραμμίζοντας πως η νέα πολυτέλεια είναι η χρήση φυσικών υλικών όπως το τούβλο και το ξύλο. Ο Κωνσταντίνος Καραμπατάκης αναφερόμενος στο στίχο της επιτυχίας των 90ς του Norman Cook aka Fatboy Slim “Right here, right now” υπογράμμισε πως το μέλλον είναι τώρα.

Το μέλλον της πολυτέλειας είναι το τοπικής αισθητικής κτίριο και αυτό είναι το στοιχείο που το κάνει ελκυστικό.

Μιλώντας με τον Serdar Kutucu:
O πρώην COO της ξενοδοχειακής αλυσίδας Design Hotels, Serdar Kutucu και νυν CEO της “slowness” μας εξηγεί συνομιλώντας με τη Δανάη Μακρή γιατί το “slow living” είναι η μεγάλη τάση στον τομέα της φιλοξενίας. “Δημιουργούμε μέρη με σκοπό” είπε συμπληρώνοντας ότι δουλεύει με παραπάνω από έναν αρχιτέκτονες ωθώντας τα όρια και καλλιεργώντας την καινοτομία. Θεωρεί ότι οι ταξιδιώτες πλέον εξερευνούν τους τόπους πιο συνειδητά, ενώ η μεγάλη προοπτική που προβάλει είναι οι όμορφοι προορισμοί δίπλα στην πόλη.

Αναφέρθηκε σε αυτήν την τάση με παραδείγματα από τη Λισσαβώνα, το Μόναχο, τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο. Ισχυριζόμενος ότι είναι μεγάλος fan της Ελλάδας άφησε να εννοηθεί ότι έχει βλέψεις στη χώρα μας χωρίς να αποκαλύψει όμως κάτι παραπάνω. Επίσης υπογράμμισε ότι επεκτείνεται η εποχικότητα των ταξιδιών, άρα όχι μόνο το Καλοκαίρι αλλά σε ολόκληρη τη χρονιά. Παράλληλα, οι άνθρωποι ψάχνουν πλέον, ισορροπία με τη φύση. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια αναφορά στους ψηφιακούς νομάδες, τη νέα αυτή κατηγορία εργαζόμενων που έχουν το περιθώριο επιλογής της χώρας από την οποία θα εργαστούν.

Το όραμα για την Αθήνα του αύριο

Πολλά έργα κάθε κλίμακας, δημόσια και ιδιωτικά προαναγγέλλονται για το μέλλον στην Αθήνας. Σύμφωνα με αναγγελίες στην Prodexpo, έχουν ήδη δοθεί 20 άδειες για νέα ξενοδοχεία γύρω από την Ομόνοια, ενώ τα μεγάλα κλειστά κτίρια του Δημοσίου, όπως το ΙΚΑ επί της Πειραιώς και το παλαιό Εφετείο στην Πλατεία Δικαιοσύνης θα αξιοποιηθούν ξανά, σε νέες χρήσεις. Παράλληλα, αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια η μεταφορά υπουργείων από το κέντρο της πόλης στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ.

Η επιστροφή των κατοικιών στο κέντρο – κοινωνικών αλλά και για νέους, φιλόδοξους κατοίκους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο – η απελευθέρωση δημοσίου χώρου και η ηλεκτροκίνηση με πολύ λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο θα χαρακτηρίσουν την εικόνα στην Αθήνα του αύριο, η οποία δε θα μοιάζει καθόλου με “αρχαιολογική Disneyland”, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Αναπτυσσόμενη σε μεικτές χρήσεις, η πόλη θα αλλάξει χωρίς να χάσει την ψυχή της, κατά τα πρότυπα πόλεων όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη και η Κωνσταντινούπολη – όχι το Ντουμπάι.

Τα έπιπλα ήταν ευγενική χορηγία της εταιρίας ΙNOMO και τα διακοσμητικά φωτιστικά στο stage της Site Specific.

Στο πάνελ “Luxury these days has become tiresome”*, τις νέες μορφές πολυτέλειας ορίζουν οι:
Μαργαρίτα Μπουλάκη Architect & Αssociate από το γραφείο Squire and Partners στο Λονδίνο
-Γιώργος Τσολάκης, ιδρυτής TSOLAKIS ARCHITECTS
– Δημήτρης Καραμπατάκης ή Κωνσταντίνος Καραμπατάκης, Συνιδρυτές K-STUDIO,
Δημήτρης Ποτηρόπουλος ιδρυτής του γραφείου POTIROPOULOS ARCHITECTS

IN CONVERSATION 15 minutes
Serdar Kutucu ιδρυτής της SLOWNESS

Στοιχεία
Τίτλος  Luxury these days has become tiresome
Τοποθεσία  Mέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ημερομηνία  Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 
Επιμέλεια  Bασίλης Μπαρτζώκας / Design Ambassador & ARCHISEARCH.gr
Συντονισμός  Δανάη Μακρή, Head of Content Design Ambassador
Διοργάνωση  PRODEXPO / TSOMOKOS


RELATED ARTICLES