Ο “πρέσβης” του ιταλικού design στην Αθήνα - O Roberto Palomba συνομιλεί με τον Θανάση Διαμαντόπουλο

Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως έναν από τους βασικούς εκπροσώπους του ιταλικού design. Και ως τέτοιος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Αυτό που τον φέρνει πίσω στην Αθήνα είναι τα εγκαίνια του νέου showroom Ideal Standard στο Χαλάνδρι και η ομιλία που θα δώσει σε Αρχιτέκτονες, Interior Designers και Συνεργάτες στις 5 Οκτωβρίου 2022 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

-Από τον Θανάση Διαμαντόπουλο

Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε ο Roberto Palomba στο ελληνικό κοινό, στο Eso Conference 2020 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, τόνισε ανάμεσα στα άλλα τη σημασία της διάρκειας και όχι του εφήμερου της μόδας στο design. Από τότε μεσολάβησε η πανδημία, τα διαδοχικά lockdowns μέχρι να πραγματοποιήσει στις αρχές αυτού του Φθινοπώρου την επόμενη του επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα. Στη συνέντευξη μας είπε:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι επιστρέφω στην Αθήνα για να επισκεφτώ  το νέο flagship showroom της Ideal Standard – Ο χώρος σχεδιάστηκε από το studio μου, Palomba Serafini Associati & επιμελήθηκε με προσοχή ώστε να αποτελέσει χώρο έμπνευσης και δημιουργίας.

Άποψη απο το νέο Showroom της Ideal 

Ο νέος εκθεσιακός χώρος Ideal Standard άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στη Λεωφόρο Κηφισίας 330 στο Χαλάνδρι. Νέα, καινοτόμα κομμάτια της premium Atelier collection, όπως η συλλογή Joy Neo, ο επιβλητικός νιπτήρας Tipo Z, η εντυπωσιακή συλλογή Linda-X, σειρά μπαταριών σε pvd φινιρίσματα, αλλά και «θρύλοι» της εταιρείας που επανασχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό στούντιο Palomba Serafini Associati, βρίσκονται στο χώρο, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να τα δουν από κοντά και να εμπνευστούν για το επόμενο έργο τους. 

Αποτέλεσμα αυτής της αγάπης που δημιουργεί το πάθος του για το design, είναι το πλήθος βραβείων που έχει λάβει η Ideal Standard τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα πέρσι έλαβε Red Dot Design award για τις συλλογές Conca & Joy και φέτος για τις συλλογές Linda-X & Joy Neo.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ LINDA-X, ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ATELIER COLLECTIONS . ΤΟ 2022 ΑΠΕΣΠΑΣΕ RED DOT DESIGN AWARD

Συζητώντας για τις συλλογές μπάνιου που έχει επιμεληθεί για την Ideal Standard, ανέφερε ότι  η συλλογή Conca έχει τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν καθώς σχεδιάστηκε αρχικά το 1972 από τον Ιταλό σχεδιαστή Paolo Tilche. Αυτή η κληρονομιά ήταν πολύ σημαντική για τον Roberto Palomba και γι’ αυτό προσπάθησε να της δώσει ξανά τη «φλόγα», μια νέα ζωή σε ένα προϊόν με παραδοσιακή αξία.

“Αυτά τα προϊόντα ήταν το σημείο αναφοράς για να δημιουργήσουμε κάτι νέο και όχι το μοντέλο για να τα αναπαράγουμε. Δουλεύουμε με κεραμικά υλικά για παράδειγμα με πολύ περισσότερη τεχνολογία, ό,τι αναπτύσσουμε τώρα γίνεται με διαφορετικούς σχεδιαστικούς όρους. Φυσικά η έμπνευση είναι εκεί. Aλλά και τα δύο μάτια είναι στραμμένα στο μέλλον”.

Ο ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ TIPO Z

Και συνεχίζει «Η συλλογή Joy Neo καταδεικνύει αυτή τη σχέση με το παρελθόν – αντλεί την έμπνευση σχεδιασμού  της από το παρελθόν αλλά με γνώμονα το μέλλον για να παρέχει την καλύτερη εμπειρία στους χρήστες, με την καινοτόμο τεχνολογία στο εσωτερικό της»

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ SOLOS, Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ «ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΥ». ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΟ 2023.

Μίλησε επίσης για το «Solos», το τελευταίο κομμάτι της συλλογής Atelier, που θα παρουσιαστεί επίσημα το 2023.  “Το Solos είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα «μινιμαλισμού» – Ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής που μας επιτρέπει να συνδυάζουμε άψογα τη μπαταρία με το νιπτήρα, με μόνα ορατά σημεία τη λαβή και το ρουξούνι της.” Το συγκεκριμένο έργο του Palomba συνδυάζει την απέριττη αισθητική και τη λειτουργικότητα, τα απαραίτητα στοιχεία δηλαδή, που ορίζουν το καλό design.  

Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Α2 ARCHITECTS ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SHOWROOM ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ.

H αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας

Το νέο flagship showroom στην Αθήνα, αποτελεί ένα από τα 4 συνολικά flagship showrooms του Ομίλου, μετά το Λονδίνο, το Ντουμπάι και το Παρίσι. Αυτό από μόνο του είναι πολύ κολακευτικό για τη σημασία που αποδίδει η Ideal Standard στη θέση της Ελλάδας ως αγορά καθώς και ως σκηνή αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού: «Η Αθήνα, και η Ελλάδα γενικότερα, είναι ένα μέρος που βρίσκω απίστευτη έμπνευση κάθε φορά που επισκέπτομαι. Είναι σαφές ότι μια νέα γενιά αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών συμβάλλει τώρα σε μια νέα διάθεση – ένα άκρως σύγχρονο μεσογειακό στυλ. Νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη δημιουργικότητα και στην Ιταλία. Είμαστε γενναίοι στο σχεδιασμό μας και φανταζόμαστε ότι η δημιουργική μας προσέγγιση παρέχει ένα καλύτερο, πιο ενδιαφέρον μέλλον. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε όλα τα σχεδιαστικά projects και γίνεται σαφές σε όλες τις συλλογές της Ideal Standard.

ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ SHOWROOM ΤΗΣ IDEAL STANDARD ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Το μπάνιο του μέλλοντος

        Πίσω από τις νέες συλλογές προϊόντων που έχουν σχεδιάσει οι Palomba Serafini Associati για την Ideal Standard μπορούμε να βρούμε στοιχεία που αποδίδουν το μπάνιο του μέλλοντος; Αναρωτηθήκαμε. “Οι συλλογές για την Ideal Standard είναι όλο και περισσότερο αφιερωμένες σε μια ιδέα του μπάνιου σαν μια σκηνή όπου ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει το δικό του στυλ . Η ελευθερία είναι η ουσία αυτού που ονομάζουμε SINGULAR ένας διαφορετικός τρόπος για να σχεδιάσετε ένα μπάνιο . Το κέρδος μας είναι να δώσουμε στους φίλους μας σχεδιαστές τα τέλεια εργαλεία για να δημιουργήσουν συναισθηματικά περιβάλλοντα ακόμη και σε αυτό το μέρος του σπιτιού ή του ξενοδοχείου ή των δημόσιων χώρων . Κλασσικά σχήματα για να διακοσμήσουν, μινιμαλιστική αρχιτεκτονική ή vintage λεκάνες ή σύγχρονες κατασκευές που μοιάζουν με σαλόνι .

Κάθε μπάνιο μπορεί να είναι διαφορετικό μπορεί να αντανακλά την προσωπικότητα του σχεδιασμού και να εκφράζει διαφορετικές διαθέσεις . Αυτή είναι η ιδέα του  Singular , εκεί που όλα συνδυάζονται απλά και ευέλικτα.. Με ιδιαίτερη επιμέλεια στην απόδοση και τα περιβαλλοντικά θέματα. 

ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ SHOWROOM ΤΗΣ IDEAL STANDARD ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Η συνεργασία της Ideal Standard με τη Ludovica και τον Roberto Palomba συνεχίζει την ισχυρή παράδοση της εταιρείας να συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές στον κόσμο για να επαναπροσδιορίσει το σχέδιο που είναι πλέον συνώνυμο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ένα προϊόν αυτής της όμορφης σχέσης είναι η Atelier Collection, η τελευταία συνεισφορά της Ideal Standard στον desing. Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του brand και της Μιλανέζικης ομάδας σχεδιασμού εξηγείται από τον Roberto Palomba ως εξής: «Με γεμίζει με μεγάλη αυτοπεποίθηση που είμαι ο αποκλειστικός σχεδιαστής για την Ideal Standard, αλλά είμαι επίσης  προσηλωμένος στη σκληρή δουλειά και το αποτέλεσμα.

Ως σχεδιαστής ο ίδιος, γνωρίζω ότι οι χώροι λειτουργούν καλύτερα όταν οι προμηθευτές είναι συνεργάτες με αρχιτέκτονες, σχεδιαστές. Καθώς μεγαλώνουμε τις συλλογές μας στην Ideal Standard, ενισχύουμε αυτή τη σχέση επειδή παρέχουμε περισσότερες επιλογές για τη δημιουργία βαθιά εξατομικευμένων λύσεων για τον χώρο του μπάνιου της οικίας, του ξενοδοχείου, της επαγγελματικής στέγης. Αυτό είναι που βρίσκω πιο ικανοποιητικό στον ρόλο μου.

Μας είπε επίσης ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας στη σχέση ενός σχεδιαστή και της επωνυμίας που τον έχει προσλάβει: “Υπάρχουν μόνο δύο λέξεις. Εμπιστοσύνη και αγάπη. Εμπιστοσύνη γιατί ο πελάτης πρέπει να πιστεύει στις δυνατότητες του σχεδιαστή. Και αγάπη γιατί ό,τι κι αν κάνεις πρέπει να μοιράζεσαι το όνειρό σου, ζήσε μια πρόκληση που πρέπει να αγαπήσεις, ώστε με τη σειρά της να οδηγήσει σε κάτι νέο. Όταν το μοιράζεσαι, υπάρχει αγάπη. Η αγάπη σε προστατεύει από τον εγωισμό και τον εγωκεντρισμό. Ο σχεδιαστής και ο πελάτης αγαπούν αυτό που κάνουν, τότε θα υπάρξει τέλεια συνέργεια και των δύο. Με αυτόν τον τρόπο θα «τραβηχτούν» και οι δύο προς την τέλεια κατεύθυνση».

Σχεδιαστική παραγωγή

Προσπαθώντας να ακούσει την αγαπημένη του συλλογή για το γνωστό brand, μας είπε: «Δεν υπάρχει αγαπημένη… είναι όλα «παιδιά» μου, κάθε κομμάτι έχει ένα νόημα, είναι ένα κομμάτι μεγαλύτερου παζλ, οπότε εγώ τα αγαπώ όλα». Και συνέχισε, «Κάθε έργο είναι διαφορετικό. Διαφορετικές τοποθεσίες διαφορετικές χρήσεις διαφορετικό περιβάλλον. Μου αρέσει να ακούω την έμπνευση κάθε έργου και να ανταποκρίνομαι με το σχέδιό μου. Δημιουργώ τις Atelier Collections με αυτόν τον τρόπο και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί πολλοί σχεδιαστές στον κόσμο αρχίζουν να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα σε πολλά διαφορετικά έργα». 

Αναφερόμενος στην έρευνα που κάνουν για το πόσο ρεαλιστικές είναι οι σχεδιαστικές ιδέες τους, είπε: «Το πρότυπο Ideal σημαίνει μια βιομηχανική ανταπόκριση όσον αφορά την απόδοση και το σχεδιασμό στις ανάγκες κάθε έργου». Πώς εξισορροπείτε τις απαιτήσεις λειτουργικότητας με την αισθητική; αναρωτηθήκαμε. Η τομή μεταξύ σχεδιασμού και τεχνολογίας είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. «Στόχος μου είναι να δημιουργήσω ειλικρινή προϊόντα που λειτουργούν πραγματικά για τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό προκύπτει από την κομψή απλότητα και την κατανόηση ότι, ενώ ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη για την ομορφιά, η καλή απόδοση είναι καθολική.

Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΣΥΛΛΟΓΗ CONCA.

Εδώ είναι που η αξιοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας βοηθά στη δημιουργία νέων και εμπνευσμένων συλλογών. Η σειρά Joy Neo το αποδεικνύει αυτό – αντλώντας έμπνευση σχεδιασμού από το παρελθόν, αλλά σχεδιάζοντας το με γνώμονα το μέλλον για να παρέχει την καλύτερη εμπειρία στους χρήστες, με την καινοτόμο τεχνολογία στο εσωτερικό. Η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία των προϊόντων μας σημαίνει ότι μπορούμε να επικεντρωθούμε στη δημιουργία οπτικά εντυπωσιακών σχεδίων, που γνωρίζουμε ότι είναι πρακτικά για τον τελικό χρήστη. Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από το να συμβαδίζουμε με τις τελευταίες τάσεις, και αντ’ αυτού να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες, πολύπλευρες λύσεις μέσω των οποίων οι σχεδιαστές μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή που τους ταιριάζει καλύτερα».

Ο ΝΙΠΤΗΡΑΣ TIPO Z ΕΙΝΑΙ ONE PIECE ΠΡΟΙΟΝ, ΠΡΟΣΔΙΔΟΝΤΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΤΥΛ ΣΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ.

Η απόδοση του γραφείου σχεδιασμού του Μιλάνου είναι τεράστια. Προσπαθώντας να το κατατάξουμε σε ένα συγκεκριμένο σχολείο, ζητήσαμε από τον Roberto να μας απαντήσει:

«…Προσπαθώ να δημιουργήσω ειλικρινή φιλικά προϊόντα για να είμαι συνεργάτης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν θέλω να σοκάρω ή να εκπλήξω. Κάνω αυτό που χρειάζομαι καλής ποιότητας ανθεκτικά απλά κομψά προϊόντα που θα διαρκέσουν για πολλά πολλά χρόνια”


RELATED ARTICLES