Το σώμα αποτελεί ένα σύνθετο μεσολαβητή μεταξύ του πολιτισμού και του εαυτού.  Η συνεχώς μεταβλητή και αφηρημένη εικόνα του ανθρώπινου σώματος, θέτει το σώμα στο επίκεντρο ποικίλων ερευνών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας μεταμόρφωσης που διακρίνεται συγχρόνως για την άμεση σχέση του με τις επιστημονικές, πνευματικές και πολιτικές εξελίξεις της εποχής του.

Κατά τη περίοδο του μοντερνισμού, η αυστηρά κανονικοποιημένη εικόνα του σώματος, είχε σημαντική επιρροή στα μέσα αναπαράστασής του αλλά και στο τρόπο αντίληψης και κατανόησης του χώρου.

Πως όμως αντιλαμβανόμαστε το σώμα σε μία εποχή που η ερμηνεία του είναι πιο περίπλοκη και αφηρημένη από ποτέ; Πως δύναται να διαχειριστούμε μία τόσο ρευστή έννοια;

Η έκθεση  Emfylo-ποιείν/ to construct the Gender, επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα της κατασκευής φύλου, της ταυτότητας και των στερεοτύπων, μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

“Τι είναι η θηλυκότητα και τι το θηλυκό; Τι είναι η αρρενωπότητα και τι το αρσενικό; Πώς κατασκευάζεται το «προφανές», το «φυσικό», το «κανονικό» όταν μιλάμε για το ανθρώπινο σώμα;” αποτελούν κάποια από τα ερωτήματα που θέτει η έκθεση σε επιμέλεια του Γιώργου Καλύβη.

Πρόκειται για μία αφετηρία ενός σχολιασμού και ανάπτυξης αυτών των ιδεών, ένα κάλεσμα για μία ανοιχτή συζήτηση που προσδοκά να διευρυνθεί εκτός των ορίων της έκθεσης. Όπως άλλωστε υποδεικνύει και ο τίτλος, το φύλο είναι προϊόν που πλάθεται και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το περιβάλλον στο οποίο υπάρχει, έτσι και η έκθεση αποτελεί μία κατασκευή έμφυλων προσεγγίσεων που υπάγονται σε συνεχή τριβή τόσο μεταξύ τους όσο και με τα κοινωνικά πλαίσια.

Τα καλλιτεχνικά έργα που έχουν επιλεχθεί, καλύπτουν ένα φάσμα εκφραστικών μέσων όπως βίντεο, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και άλλα, και παράγουν διαφορετικές  ποιότητες έκφρασης πάνω σε θέματα της διαφορετικότητας, στους ρόλους και στις ταυτότητες όλων των φύλων και στη μελέτη της σεξουαλικότητας.

 

Η έκθεση Emfylo-ποιείν / to construct the Gender παρουσιάζεται στην a.antonopoulou.art στα τέλη της άνοιξης του 2019, σε επιμέλεια Γιώργου Καλύβη.

Συμμετέχουν: Δημήτριος Αντωνίτσης, Αντώνης Βολανάκης, Daglara, Georgia Fambris, Georges Jacotey, Ντέμη Κάια, Navine Khan-Dossos, Sia Kyriakakos, Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Άννα Λάσκαρη, Rick Lowe & Ντόρα Παπαδημητρίου, Θάνος Μούρραης Βελλούδιος, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Νάνα Σαχίνη, Γιάννης Σαχπάζης, Anne Marie Slater, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Stef Van Looveren, Βέρα Χοτζόγλου, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Μαΐου στις 7:00 – 10:00 μ.μ, και η συνολική διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 29 Μαΐου μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2019.


RELATED ARTICLES