Υδάτινα Σώματα | οι Κωστής Πανηγύρης και Ανδρέας Νικολοβγένης είναι οι επιμελητές του ελληνικού περιπτέρου στη φετινή Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας

O Κώστής Πανηγύρης και ο Ανδρέας Νικολοβγένης είναι οι επιμελητές του Ελληνικού περιπτέρου της Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2023 με τίτλο “Υδάτινα σώματα”. Τα Υδάτινα Σώματα παρουσιάζουν φράγματα και ταμιευτήρες που μεταμορφώνουν τη χώρα.

-Press release

Σε ένα ήδη πολλαπλά μεταποιημένο, αλλά γενικά άνυδρο έδαφος, από τη δεκαετία του 1930, ένα εκτεταμένο και συλλογικό πρόγραμμα συγκράτησης νερού παρέχει άρδευση, ύδρευση και ενέργεια.

Ένας σημαντικός αριθμός τεχνητών λιμνών συγκροτεί ένα αντίστροφο αρχιπέλαγος διασκορπισμένο στο ορεινό ανάγλυφο.

Μετατρέπουν τη γη σε χώρα, τόσο με την έννοια της επικράτειας όσο και με την ετυμολογική προέλευση της λέξης από το ρήμα χωρώ, δηλαδή ενός τόπου που χωρά τους βίους, τις δράσεις, τις μνήμες και τις προσδοκίες των κατοίκων του.

Τα Υδάτινα Σώματα και όλες οι σχετιζόμενες με αυτά κατασκευές, όπως φράγματα και χωματουργικά έργα, αποτελούν δημόσια αρχιτεκτονική με τη ρωμαϊκή ή Βιτρουβιανή έννοια. Είναι δημόσια έργα συλλογικής χειραφέτησης, κυριολεκτικά, ως φορείς βιωσιμότητας και συμβολικά, ως αποτέλεσμα του συλλογικού μόχθου και της επιθυμίας για πρόοδο.

Ο Κωστής Πανηγύρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Harvard. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 1994 συν-ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Λουκοπούλου | Μπερτάκη | Πανηγύρης στην Αθήνα.

O Ανδρέας Νικολοβγένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Πανεπιστήμιο Harvard. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2015 διατηρεί γραφείο στην Αθήνα.

Facts & Credits

Τίτλος: Υδατινα σώματα

Είδος: Ελληνικό περίπτερο, Μπιενάλε αρχιτεκτονικής Βενετίας

Τοποθεσία: Βενετία

Επιμελητές έκθεσης: Κωστής Πανηγύρης, Ανδρέας Νικολοβγένης 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ηλίας Κοσίντας


RELATED ARTICLES