Μια κομβική χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr την αποχαιρετά συνοψίζοντας τα καλύτερα έργα του 2020 σε μια σειρά επιμέρους κατηγοριών. Το Top10+1 Unbuilt Architecture 2020 παρουσιάζει δέκα και μια επιλεγμένες σχεδιαστικές προτάσεις που διακρίθηκαν την χρονιά που πέρασε για την καινοτόμο ερευνητική τους προσέγγιση στο πεδίο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού από την κλίμακα της ιδιωτικής κατοικίας και πολυκατοικίας μέχρι την κλίμακα των δημόσιων κτηρίων και ανοιχτών υπαίθριων χώρων.

1. Complex of Two Houses in Vourvoulos by Kapsimalis Architects

Το γραφείο Kapsimalis Architects σχεδίασε ένα σύμπλεγμα δύο κατοικιών έξω από το χωριό Βουρβούλος στη Σαντορίνη αντλώντας έμπνευση από το ιδιαίτερο τοπίο του νησιού και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κατοίκησης που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση κατοίκησης μέσα στο βράχο.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ

2. Ibsen Library in the city of Skien, Norway by Kengo Kuma & Associates, Mad Arkitekter in collaboration with Buro Happold Engineering

Το γραφείο Kengo Kuma and Associates σε συνεργασία με τους Mad arkitekter και Buro Happold Engineering κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για την δημιουργία της Ibsen Library, μιας βιβλιοθήκης αφιερωμένης στον κορυφαίο θεατρικό συγγραφέα Χένρικ Ίψεν, στη γενέτειρά του στην πόλη Skien της Νορβηγίας. Η νικητήρια πρόταση “Tree Crown” αποσκοπεί να μεταφράσει την λογοτεχνία του Ίψεν με αρχιτεκτονικούς όρους δημιουργώντας, ταυτόχρονα, έναν ανοιχτό πολιτισμικό κόμβο για την περιοχή, σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον φυσικό τοπίο του πάρκου που καλείται να ενσωματωθεί το κτήριο, μια αρένα συμπερίληψης και εξωστρέφειας που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του κοινωνικού ιστού μέσα από καλλιτεχνικές και δημοκρατικές πρακτικές.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
3. CYCLUS_VILLA HOTEL in Africa by TENSE ARCHITECTURE NETWORK
 
To Cyclus Hotel από το γραφείο Tense Architecture Network αποτελεί μία πρόταση για ένα θέρετρο στην Αφρική με έμφαση στα γήινα χρώματα, τη μονώροφη δόμηση, τα φυσικά υλικά και την κυριαρχία της άμμου.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
4. Sheltered Villas in Karpathos, Greece by The A&M Group
 
Η ομάδα των A&M Architects σχεδίασε τρείς αυτόνομες βίλες στη Κάρπαθο θέτοντας ως σχεδιαστική προτεραιότητα τον σεβασμό προς την φυσική τοπογραφία της περιοχής, εντάσσοντας έντεχνα τα κτήρια στο ανάγλυφο του τοπίου έτσι ώστε να ενσωματώνονται πλήρως σε αυτό, από την μία πλευρά, προσφέροντας, ταυτόχρονα, απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος από την άλλη.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
5. Συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ στη Λάρνακα Κύπρου από τους Papalampropoulos Syriopoulou Architecture Bureau 
 
Οι αρχιτέκτονες Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος και Γεωργία Συριοπούλου από το γραφείο Papalampropoulos Syriopoulou Architecture Bureau σε συνεργασία με τον πολιτικό μηχανικό Μαρίνο Καττή και την μηχανολόγο μηχανικό Μαρία Μαγείρου απέσπασαν το 2ο Βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό “Συγκότημα Κοινωνικής Κατοικίας στην Ενορία Αγίου Νικολάου” στο Δήμο Λάρνακας στη Κύπρο. Με τις ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ η ομάδα επιχειρεί να γεφυρώσει τις δύο αντικρουόμενες πρακτικές που αναδύονται από το πρόβλημα τυπολογικής αναζήτησης χωρικών διατάξεων κοινωνικής κατοικίας – τη χρήση του κανόνα τυποποίηση / επανάληψη / ομοιομορφία από την μία πλευρά και το αίτημα για πολυπλοκότητα / διαφορετικότητα / πολλαπλότητα και εκδημοκρατισμό του σχεδιασμού από την άλλη – μέσω μιας πρότασης που επιδιώκει ν’ αποτελέσει ένα βιώσιμο κοινωνικό πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού το οποίο, μέσα από ένα τεκτονικό σύστημα “κατάτμησης” και “αναδιανομής” του οικοπέδου στους μελλοντικούς χρήστες του, παρέχει τη δυνατότητα μετασχηματισμού και αναδιαμόρφωσης των ατομικών “ιδιοκτησιών” συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ενίσχυση μιας πλουραλιστικής πόλης.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
6. HOUSE 6 ° in Lagonisi by Mado Samiou Architecture
 
Το House 6 ° από το αρχιτεκτονικό γραφείο Mado Samiou Architecture αποτελεί ένα μινιμαλιστικό μανιφέστο μιας κατοικίας που οργανώνεται στο χώρο ως ένας συμπαγής λευκός όγκος που ανδύεται από το έδαφος και καταλήγει να αιωρείται πάνω από αυτό σε περιστροφή 6 μοιρών δημιουργώντας έτσι μία ήπια, αρμονική αντίθεση με την υφιστάμενη τοπογραφία.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
7. “LYCABETTUS PAN.ORAMA” by Plaini and Karahalios Architects & MSB Landschaftsarchitekten
 
Τα γραφεία Plaini and Karahalios Architects και MSB Landschaftsarchitekten παρουσιάζουν την πρόταση συμμετοχής τους στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών “ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ΠΑΝ.ΟΡΑΜΑ” η οποία αποσκοπεί να επανασχεδιάσει τον λόφο ως τόπο αναστοχασμού, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως φακός και καθρέπτης της σύγχρονης αθηναϊκής ζωής, μέσα από τρείς διακριτές και συνάμα αλληλοσυνδεόμενες σχεδιαστικές αφηγήσεις που αντιμετωπίζουν τον Λυκαβηττό ως τοπόσημο, παρατηρητήριο και πεδίο δράσεων αντίστοιχα.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
8.  “The mountain of knowledge” by Gruppa & Anagram A-U
 
Τα γραφεία Anagram Architecture & Urbanism και Gruppa Studio – με έδρα το Ρότερνταμ και τη Βαρκελώνη αντίστοιχα – συμμετείχαν με την πρόταση “The mountain of knowledge” στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο της περιοχής Dolní Měcholupy στη Πράγα της Τσεχίας θέτοντας ως στόχο του σχεδιασμού τη διάδραση και την πολιτισμική αλληλεπίδραση μεταξύ της σχολικής κοινότητας.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
9. Reuse the Roman Ruin – Piscina Mirabilis in Naples, Italy by Bagua+Bhava
 
Το γραφείο Bagua+Bhava συμμετείχε στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό “Reuse the Roman Ruin – Piscina Mirabilis” για την επανάχρηση και μετατροπή των ρωμαϊκών δεξαμενών Piscina Mirabilis στη Νάπολη, που οικοδομήθηκαν επί Αυτοκράτορος Αυγούστου τον 1ο μ.Χ. αιώνα, σε μουσείο σύγχρονης τέχνης.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
10. TEPAK student housing in Limassol, Cyprus by  Fereos Architects & Petras Architecture
 
Τα γραφεία Fereos + Associates Architects και Petrās Architecture κέρδισαν το 2ο βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μελέτη και επίβλεψη ανέγερσης των φοιτητικών εστιών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Λεμεσό. Η πρόταση οραματίζεται ένα χώρο φιλοξενίας φοιτητών που θα προάγει τη διαμόρφωση μιας επιστημονικής κοινότητας που θα βασίζεται στη συμβίωση και τη συνεργασία των μελών της.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
10+1. Independence Square in Podgorica, Montenegro by architects Konstantina Tzemou, Tommaso Bernabò Silorata & Ninoslav Krgovic
 
Οι αρχιτέκτονες Κωνσταντίνα Τζέμου και Tommaso Bernabò Silorata του γραφείου Depólis σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ninoslav Krgovic κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την Independence Square στην πόλη Podgorica του Μοντενέγκρο προτείνοντας έναν πολυεπίπεδο αστικό δημόσιο χώρο πολλαπλών χρήσεων που εισάγει μια νέα αντίληψη για τον σχεδιασμό των “κοινών”, ένα χωρικό σχεδιασμό που παράγει ευμετάβλητους χώρους που προσαρμόζονται ιδανικά στις ποικίλες κοινωνικές, πολιτιστικές και εποχικές περιστάσεις.
 
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το έργο εδώ
 
 
 
Δείτε, ακόμα, το Top10+1 Student Works 2020 by Archisearch.gr, εδώ!

RELATED ARTICLES