Συγκρότημα εξοχικών κατοικιών στο Τολό | από τους Α2Architects

Το συγκρότημα των τριών εξοχικών κατοικιών, σχεδιασμένο από τους Α2Architects, αναπτύσσεται σε μία πλαγιά με έντονη κλίση, βορειοανατολικό προσανατολισμό και ανεμπόδιστη θέα προς την περιοχή της Ασίνης και τη θάλασσα.

Οι τρεις κατοικίες σχεδιάστηκαν στην πλαγιά αμφιθεατρικά, συνδυάζοντας  υπέργεια και υπόσκαφη Δόμηση, με στόχο την πλήρη ένταξη στο φυσικό τοπίο και την ανεμπόδιστη θέα όλων των χώρων των κατοικιών.

Στο άνω μέρος του οικοπέδου στο φυσικό, υπάρχον πλάτωμα τοποθετήθηκε η Υπέργεια Κατοικία. Πρόκειται για μια Ισόγεια Κατοικία η οποία ορίζεται από 2 διακριτούς, όγκους, που διαχωρίζονται μεταξύ τους από ένα αίθριο με φύτευση.

Ο  όγκος με την δίρριχτη στέγη, αποτελεί τον ενιαίο χώρο που φιλοξενεί τους χώρους διημέρευσης ενώ ο δεύτερος  όγκος που τοποθετείται κάθετα στον πρώτο, περιλαμβάνει 2 υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους. 

Στην μέση του οικοπέδου, αρκετά χαμηλότερα από την υπέργεια κατοικία και ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο οργανώνεται η  υπόσκαφη Κατοικία και ακόμη χαμηλότερα, η Κατοικία εκμεταλλεύεται τις έντονες κλίσεις στο σημείο αυτό και εντάσσεται στο Φυσικό τοπίο , παραμένοντας και αυτή εξολοκλήρου «Υπόσκαφη».

Οι 2 υπόσκαφες κατοικίες αποτελούνται από δύο τμήματα που  διαχωρίζονται  μεταξύ τους από ένα αίθριο. Το ένα υπόσκαφο  τμήμα φιλοξενεί  σε έναν  ενιαίο χώρο, την είσοδο και τους χώρους διημέρευσης ενώ στο άλλο υπόσκαφο τμήμα, υποβιβασμένο κατά 1.00μ, οργανώνονται τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά.

Η κατοικία 3 διαθέτει επιπλέον έναν ανεξάρτητο, υπόσκαφο ξενώνα  σε ακόμη χαμηλότερη στάθμη.
Τα λουτρά  και οι Κουζίνες  οργανώνονται στο πίσω μέρος, ενώ  για τον φυσικό φωτισμό και αερισμό τους  έχουν σχεδιαστεί κατακόρυφοι δίοδοι .
Τα δώματα τους σκεπασμένα και φυτεμένα με χώμα, προσφέρουν μόνωση και εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο.

Οι  πισίνες και οι εξωτερικοί πλακόστρωτοι χώροι του συγκροτήματος αναπτύσσονται παράλληλα με τις 3 κατοικίες  σε άμεση επαφή με τους χώρους διημέρευσης , έχοντας θέα στην θάλασσα.

Όλοι οι χώροι των κατοικιών, έχουν άμεση πρόσβαση  στην ύπαιθρο και στους διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους, μέσω μεγάλων κουφωμάτων . Την επιλογή μεγάλων υαλοστασίων, επέτρεψε άλλωστε και ο Βορειοανατολικός προσανατολισμός των κτισμάτων.

Το συγκρότημα  μελετήθηκε με γνώμονα την δημιουργία λιτών και καθαρών όγκων.
Τα κτίσματα  παραμένουν ισόγεια και εντάσσονται στο φυσικό τοπίο.
Ο συνδυασμός υπέργειων και υπόσκαφων κτισμάτων, βατών δωμάτων και στεγών, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον σύνολο, ήπια ενταγμένο στο περιβάλλον του.

Οι πέτρινοι –κατά τμήματα- τοίχοι, το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης και τα φυτεμένα δώματα, διατηρούν τις κατοικίες δροσερές το καλοκαίρι και ζεστές τον Χειμώνα.
Φυσικός κλιματισμός επιτυγχάνεται επιπλέον με τα κατάλληλα τοποθετημένα ανοίγματα σε κάθε χώρο και τις κατακόρυφες διόδους Φωτισμού-Αερισμού.

Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται  με πλακοστρωμένα  πλατώματα και τοίχους αντιστήριξης από πέτρα, ενώ παλαιά ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια  αλλά και νέα φύτευση ολοκληρώνουν το Φυσικό Τοπίο.

Credits & Details

Τοποθεσία: Τολό, Ασίνη, Δ. Ναύπλιο

Επιφάνεια οικοπέδου: 6.500 m2

Συνολική επιφάνεια κατοικιών: 350 m2

Mελέτη – Κατασκευή: 2017-2018

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Α_2_ARCHITECTS

    Ομάδα μελέτης: Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα, Βίλμα Αγραφιώτη, Νίκος Ιωάννου

Κατασκευή: MYTINILINI DEVELOPMENT S.A.   

Επίβλεψη κατασκευής: Πάνος Μπάστος, Γιώργος Αναγνου

Στατική Μελέτη: Αντώνης Κότης

Φωτογράφιση: Γιώργος Κορδάκης

Styling: Ιόλη Χιωτίνη

_________________________________________________________________________________________

Δείτε επίσης το έργο επανασχεδιασμού των ΚΕΠ των Α2Architects εδώ


RELATED ARTICLES