text in EN, GR

Η ομάδα του km architecture studio ανέλαβε την ανακαίνιση και αποκατάσταση κατοικίας 52 τ.μ., εντός του οικισμού της Χώρας Κυθήρων, που αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου κτίσματος, με αρχική κατασκευή τη δεκαετία του 1920, σύμφωνα με τις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού. Η εσωτερική αυλή, με θέα προς το Κάστρο, η εντυπωσιακή τραβέρσα στην οροφή της εισόδου, που προέρχεται από κατάρτι πλοίου, και το απόλυτο αιγαιοπελαγίτικο λευκό πρωταγωνιστούν στη σκηνοθεσία της νέας εμπειρίας κατοίκησης που οργανώνεται με στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού χαρακτήρα του κτίσματος.

-γράφει η Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου

Στη μεταπανδημική εποχή, ο σχεδιασμός της κατοικίας στρέφει την προσοχή του στο ήδη υπάρχον. Ύστερα από δύο χρόνια παγκόσμιου κατ’ οίκον περιορισμού, η ανάγκη να κατοικήσουμε, διαφορετικά, τις πόλεις αλλά και να ζήσουμε, αυθεντικά, στην ύπαιθρο αναδύεται σταθερά. Περισσότερο από ποτέ, η αρχιτεκτονική καλείται να λειτουργήσει ως κοινωνική και ανθρωπιστική επιστήμη: επανεξετάζοντας, επανασχεδιάζοντας και προτείνοντας, καταρχήν, ένα νέο μοντέλο ζωής και συνύπαρξης των πλασμάτων μεταξύ τους. Τα ελληνικά νησιά ως τόποι περισυλλογής, διασύνδεσης και διαφυγής απασχολούν, ενεργά, την αρχιτεκτονική κοινότητα.

Πως παρεμβαίνουμε στα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα χωρίς να διαταράξουμε τις λεπτές ισορροπίες του τόπου; Πως σχεδιάζουμε στα πλαίσια των παραδοσιακών οικισμών ενισχύοντας και όχι απορυθμίζοντας την εντροπία της εκάστοτε τοπικής κοινότητας;

Η πρακτική της ανακαίνισης και της αποκατάστασης ζητά από τον αρχιτέκτονα να πλησιάσει την ύπαρξη, να την αφουγκραστεί, για να δημιουργήσει, με διορατικότητα και ενσυναίσθηση, εμπνευσμένους χώρους καθημερινής ηρεμίας και δράσης.

Η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η πολυμορφία, η συμπερίληψη και η ενσωμάτωση αναδεικνύονται ισχυρές προϋποθέσεις και ζητούμενα ενός καλού σχεδιασμού.

-περιγραφικό κείμενο από τις αρχιτέκτονες

Η κατοικία βρίσκεται στον οικισμό της Χώρας Κυθήρων, κοντά στην είσοδο του Κάστρου. Πρόκειται για ισόγεια οικία με εσωτερική αυλή, επιφάνειας 52 τ.μ. Η είσοδος γίνεται από την αυλή. Η κατοικία κτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1920 και είναι τμήμα μεγαλύτερου κτίσματος. Ο τρόπος κατασκευής του κτιρίου και τα μορφολογικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά της ιστορικής αρχιτεκτονικής του νησιού.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στόχευαν στη λειτουργική της αναβάθμιση, ώστε να μετατραπεί σε σύγχρονη εξοχική κατοικία, και ταυτόχρονα στην αποκατάσταση και ανάδειξη των αυθεντικών στοιχείων του κτιρίου. Εσωτερικά έγιναν μικρές αλλαγές: διευρύνθηκε ο χώρος της εισόδου και μετακινήθηκε η κρεβατοκάμαρα στο δωμάτιο προς το Κάστρο. Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού αποτέλεσε η εσωτερική αυλή η οποία λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος εισόδου και συγκέντρωσης με θέα προς το Κάστρο, προστατευμένος λόγω του ψηλού μαντρότοιχου που τον περιβάλλει από τους ισχυρούς ανέμους.

Η όψη κατοικίας-αυλής προς το δρόμο αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή και τα εμφανή πώρινα θυρώματα διατηρήθηκαν. Η όψη του μαντρότοιχου που εσωκλείει την αυλή επενδύθηκε με έγχρωμο σοβά έτσι ώστε να ξεχωρίζει από την λευκή όψη της κυρίως κατοικίας, να οριοθετεί εξωτερικά την αυλή και να αποτυπώνει στην όψη τη διάκριση εσωτερικού-εξωτερικού χώρου.

Η επιλογή των υλικών που έγινε αντλεί στοιχεία από την τοπική αρχιτεκτονική και τα συνδυάζει με τον σύγχρονο σχεδιασμό. Οι ξύλινες οροφές με τις δοκούς-«τραβέρσες» από ξύλο καστανιάς, η εντυπωσιακή δοκός που διατρέχει το χώρο της εισόδου και προέρχεται από κατάρτι πλοίου, διατηρήθηκαν και συνδυάστηκαν με πατητή τσιμεντοκονία στα εσωτερικά δάπεδα και στον πάγκο της κουζίνας, ξύλινα κουφώματα σε off-white αποχρώσεις. Το λευκό κυριαρχεί εσωτερικά αλλά και στις εσωτερικές όψεις της αυλής, και συνδυάζεται με έγχρωμες διακοσμητικές λεπτομέρειες. Ο εξοπλισμός της κατοικίας αποτελείται από τα παλιά έπιπλα τα οποία συντηρήθηκαν και συμπληρώνεται με κτιστή επίπλωση.

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Εξοχική κατοικία στα Κύθηρα
Τυπολογία  Αποκατάσταση, Ανακαίνιση, Κατοικία
Τοποθεσία  Χώρα Κυθήρων
Επιφάνεια  52 τ.μ.
Έτος  2021
Αρχιτεκτονική μελέτη-κατασκευή  km architecture studio
Φωτογραφία  km architecture studiokm architecture studio renovated and restored a 52 sq.m. residence located in the historic town of Kythera (Chora) built in the 1920s as part of a larger building according to the principals of local traditional architecture. The inner courtyard, overlooking the Castle, the impressive wooden beam running through the entrance area, originating from a ship’s mast, and the characteristic aegean white hue define the habitation atmosphere based on the reveal of the authentic character of the building.

-text by the architects

This residence, located in the historic town of Kythera (Chora) nearby the Chora Castle, was built in the 1920s as part of a larger building. It is a 52 sq.m. ground floor house with an inner courtyard. Structural and morphological elements are typical of the local architecture.

The concept was to transform the residence into a modern country house, restoring and highlighting the original elements of the building.

Minor alterations were made in the interior: the entrance area was widened while the bedroom was moved to the room towards the Castle. Design key characteristic was the inner courtyard, which is perceived as an open-air welcome and gathering area overlooking the Castle, protected from the strong winds by the surrounding high wall.

The façade towards the street was restored to its original form. The courtyard façade was covered with colored plaster so as to stand out from the house white façade, while defining the courtyard externally and making a distinction between interior and exterior space.

Μaterials were chosen drawing inspiration from local architecture in combination with modern design. The wooden ceilings along with the impressive beam coming from a ship’s mast that runs through the entrance area, were restored. Stucco cement is used on the interior floors and the kitchen counter and white color on wall surfaces. Colored decorative details were chosen to make a contrast. The residence is furnished with antiques along with built-in furniture.

Facts & Credits
Project title  Summer house in Kythera
Typology  Restoration, Renovation, Residence
Location  Chora, Kythera island, Greece
Area  52 sq.m.
Date  2021
Architectural Design-Construction  km architecture studio
Photography  km architecture studio


RELATED ARTICLES