text in EN, GR

gkotsis serafimidou architects designed Marmari House in Evia reconstructing respectfully the already existing stone building situated into the plot while designing a house extension as a white box which acts like a foreign object that landed into the surrounding rocky landscape hovering and balancing on the steepest point of the plot.

-text by the authors

The story of the building unfolds on a rocky and extremely slopping site, overlooking in southern Evian Sea. The already existing building and the surrounding stone enclosure in the plot, almost look like imprints that co-exist with the current surrounding landscape. The reconstruction of the existing building occurs with respect to the original structure, while its wooden ceilings and the wall grouting are maintained, giving emphasis to the terrain.

At the same time, openings are modified, in order to accommodate new functions. The innerness of the building and the small openings have defined the existing building as the private space and, in addition to this, bedrooms and private bathrooms areas have been integrated to it.

Meanwhile, a white box was re-designed, almost like a foreign object, that “lands” on the landscape and balances on the edge, the steepest point of the site, creating a characteristic hovering.

The white box accommodates daytime functions in an open-plan space with living, dining areas and the kitchen. They are all housed in a single space that is defined through the three large openings. The openings are strictly arranged with respect to the views of the sea, the mountain and, more emphatically, the settlement, which leads to the most active scenery, the harbor.

The main access and connection between the old and the new buildings take place through a link. A glass and metal perforated neck plays the role of a gray zone. Its purpose is to make the connection of the past and the present almost invisible. The existing landscape remains, for the greatest part, untouched with sole interventions being the stone low walls, which create internal paths and act as the primary circulation system, with ulterior purpose of maintaining the existing topography.

Facts & Credits
Project title  House in Marmari
Typology  Residential
Location  Marmari, Evia, Greece
Plot area  1.000 sq.m
Building area  160 sq.m
Design  2016
Completion  2018
Client  Private
Architects  gkotsis serafimidou architects
Principal architect  Christos Gkotsis
Structural Engineering  George Lazaropoulos
EM Engineering  Stelios Venieris (Inspiretech)
Project management  Christos Gkotsis
Photography  George Messaritakis



Το αρχιτεκτονικό γραφείο gkotsis serafimidou architects σχεδίασε την Κατοικία στο Μαρμάρι στην Εύβοια ανακατασκευάζοντας το πέτρινο κτίριο, που προϋπήρχε στο κτήμα, με σεβασμό στην αρχική του δομή, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, μια προέκταση του χώρου κατοίκησης που οργανώνεται ως ένα λευκό κουτί το οποίο “προσγειώνεται” στο περιβάλλον βραχώδες τοπίο σαν ένα ξένο αντικείμενο που ισορροπεί πάνω από τη θάλασσα, στο πιο απότομο σημείο του οικοπέδου, δημιουργώντας μία χαρακτηριστική αιώρηση του όγκου του.

-κείμενο από τους δημιουργούς 

Η ιστορία του κτιρίου εκτυλίσσεται σε ένα βραχώδες και έντονα επικλινές οικόπεδο, με θέα στο Νότιο Ευβοϊκό. Το πέτρινο κτίριο που προϋπάρχει στο κτήμα και οι τοίχοι που το περιβάλλουν, στέκουν σχεδόν σαν απολιθώματα, που συνυπάρχουν με το φυσικό τοπίο. Tο πέτρινο υφιστάμενο κτίσμα ανακατασκευάζεται με σεβασμό στην αρχική του δομή, διατηρώντας τις ξύλινες οροφές και την αρμολόγηση των τοίχων, δίνοντας έμφαση στο ανάγλυφο ενώ τροποποιούνται τα υφιστάμενα ανοίγματα, με σκοπό να υποδεχτούν τις νέες λειτουργίες των χώρων. Η εσωτερικότητα του κτίσματος και τα μικρά ανοίγματα αυτό-προσδιορίζουν το υφιστάμενο κτίσμα ως τον ιδιωτικό χώρο και, σε συνέχεια αυτού, χώροι υπνοδωματίων και ιδιωτικών λουτρών εντάσσονται σε αυτό.

Παράλληλα, σχεδιάζεται εκ νέου ένα λευκό κουτί, που σχεδόν σαν ξένο αντικείμενο “προσγειώνεται” στο τοπίο και ισορροπεί στη μία άκρη, στο πιο απότομο σημείο του οικοπέδου, δημιουργώντας μία χαρακτηριστική αιώρηση.

Μέσα του φιλοξένει όλες τις καθημερινές λειτουργίες διημέρευσης, το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα σε ένα ενιαίο χώρο, ο οποίος ορίζεται εσωτερικά μέσω των τριών μεγάλων ανοιγμάτων. Τα τρία ανοίγματα, αυστηρά τοποθετημένα, καδράρουν τη θάλασσα και το βουνό, με μεγαλύτερη έμφαση στον οικισμό, που καταλήγει στο πιο δραστήριο σκηνικό του τόπου, το λιμάνι.

Η πρόσβαση, αλλά και η σύνδεση μεταξύ παλαιού και νέου κτίσματος ορίζεται από ένα συνδετήριο γυάλινο και μεταλλικό λαιμό, ο οποίος παίζει τον ρόλο μιας ουδέτερης ζώνης, που σκοπός της είναι η σύνδεση υφιστάμενου-νέου να παραμένει σχεδόν αόρατη. Το τοπίο έμεινε σχεδόν ανέγγιχτο, με μοναδικές επεμβάσεις τους πέτρινους χαμηλούς τοίχους που δημιουργούν εσωτερικά μονοπάτια και λειτουργούν κυρίως ως σύστημα κίνησης στο κτήμα, με ευρύτερο σκοπό να διατηρηθεί η υφιστάμενη τοπογραφία.

Drawings / Σχέδια

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Κατοικία στο Μαρμάρι
Τοποθεσία  Μαρμάρι, Εύβοια
Επιφάνεια οικοπέδου  1.000 m²
Συνολική επιφάνεια  160 m²
Χρόνος μελέτης  2016
Χρόνος αποπεράτωσης  2018
Ιδιοκτήτης  Ιδιώτης
Αρχιτεκτονική μελέτη  gkotsis serafimidou architects
Υπεύθυνος μελέτης  Χρήστος Γκότσης
Στατική μελέτη  Γιώργος Λαζαρόπουλος
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη  Στέλιος Βενιέρης (Inspiretech)
Επίβλεψη  Χρήστος Γκότσης
Φωτογραφία  Γιώργος Μεσσαριτάκης


RELATED ARTICLES

The Architect Show 4 _ 'Fast forward', 10&11 Δεκεμβρίου 2022, Metropolitan Expo: τι θα δούμε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικής ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών