Kokosalaki Architecture completed Inner Courtyard Residence in Roustika village, Crete, an ideal summer house for a French couple which serves as a unique, restful retreat, combining traditional Cretan architecture elements with contemporary ones along with a distinctive large arched entrance, leading to an enclosed courtyard, which refers to the Venetian period of Crete.

-text by the authors

At the foot of “Lefka Ori” the village of Roustika grow on the hilltops, tucked away in the olive groves, vineyards and herb bushes. In this primordial place, 500 meters from the village a French couple decided to house their large extended family and spend their summers in a pure Cretan environment where traditions hold and stand the test of time.

At first we wrote a brief as if it was a first page of a summer novel, narrating a summer day in this imaginary Cretan house and its rural environment. Simultaneously, it describes different areas of the house and the surrounding large garden and how could be enjoyed by the inhabitants on different hours of the day.

Immediately, the direct relation between inside and outside was our main concept. Cretan life is well connected with earth, the outdoors, the olive trees, and we were keen in sustain this throughout our design.

We wanted to create a typically Cretan dwell, simple, distinguished and very proud. By combining these characteristics with a contemporary approach and a respect for the natural environment resulted to a unique, restful retreat. The large arched entrance, leading to an enclosed courtyard, revives memories of the Venetians who left their mark on the island.

The thick store walls, built on different levels, create staircases, terraces, outdoor showering and seating areas. Purity of lines, modern methods of constructing with local materials (traditional ochre is mixed in the plaster of the exterior) with sophisticate detailing (modern wooden sliding doors, or hihidden gutter system) set the tone of the outside and inside of the house. Studying the topography and placing the building harmoniously onto the landscape created a home as if it was always there…

Facts & Credits
Project title  Inner Courtyard
Location  Roustika village, Crete, Greece
Plot Area  4.500m²
Built Area  210m²
Date of study  2017
Construction Date  2018-2019

Architecture, Interior Design, Bioclimatic Design   Kokosalaki | Architecture
Team  Natalia Kokosalaki, Eirini Mavrouka, Jason Vayanos
Civil Engineering  Panos Chatzis
Mechanical Consultant  Manos Agapakis
Project Manager  Haris Kokosalakis
Lighting  ΙFI lighting solutions
Photography  Giorgos Messaritakis
3D Visuals  Eirini Mavrouka, Jason Vayanos



Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture ολοκλήρωσε την εξοχική κατοικία Inner Courtyard στο χωριό Ρούστικα της Κρήτης, για ένα ζευγάρι Γάλλων, δημιουργώντας ένα μοναδικό ησυχαστήριο που συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία κρητικής αρχιτεκτονικής, στοιχεία μινιμαλισμού και ένα χαρακτηριστικό, γιγαντιαίο άνοιγμα, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή, και κάνει αναφορά στην αρχιτεκτονική της Ενετοκρατίας.

-κείμενο από τους δημιουργούς

Στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, τα Ρούστικα απλώνονται στις κορυφές των λόφων, κρυμμένα στους ελαιώνες και την πυκνή βλάστηση. Σε αυτό το αρχέγονο τόπο, 500 μέτρα από το χωριό ένα ζευγάρι Γάλλων αποφάσισε να στεγάσει την μεγάλη οικογένεια τους σε ένα αμιγώς Κρητικό περιβάλλον για να απολαμβάνουν τα καλοκαίρια τους σε ενα μέρος οπου οι παραδόσεις κρατούν στην δοκιμασία του χρόνου.

Για να οργανώσουμε τους χώρους και τις ανάγκες της οικογένειας, γράψαμε ενα σύντομο κείμενο σαν να ήταν η πρώτη σελίδα ενός μυθιστορήματος, περιγράφοντας μια τυπική καλοκαιρινή μέρα σε αυτό το μυθοπλαστικό Κρητικό σπίτι και το αγροτικό του περιβάλλον. Περιγράφει τους διάφορους χώρους του σπιτιού και τον μεγάλο κήπο.

Η άμεση σχέση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εξελίχθηκε ως η κύρια ιδέα μας. Η Κρητική ζωή είναι στενά συνδεδεμένη με τη γη, την ύπαιθρο, τα ελαιόδεντρα, και  ηταν στόχος μας να το διατηρήσουμε αυτό κατά την διαρκεια του σχεδιασμού μας.

Το αρχιτεκτονικό σύνολο της υπάρχουσας κατοικίας διασπάται σε τρεις επιμέρους όγκους. Οι δύο όγκοι είναι διώροφοι και ο ένας μονώροφος. Οι διώροφοι όγκοι εξωτερικά φαίνονται ως ενα ενιαίο σύνολο παρότι έχουν διαφορετική επένδυση υλικών, ενώ εσωτερικά συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας εσωτερικής αυλής, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της παραδοσιακής κρητικής αρχιτεκτονικής. Η εσωτερική αυλή αποτελεί τον πυρήνα της κατοικίας και μέσω μιας εξωτερικής σκάλας και μίας εξωτερικής γέφυρας συνδέει τους δύο όγκους οριζόντια και κατακόρυφα.

Η μεγάλη τοξωτή είσοδος με τα γιγάντια πελέκια, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή, αναβιώνει τις μνήμες των Ενετών που άφησαν το αποτυπωμα τους στο νησί.

Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι, που είναι χτισμένοι σε διαφορετικά επίπεδα, δημιουργούν σκάλες, βεράντες, υπαίθριο ντους και χώρους καθιστικού. Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά (η παραδοσιακή ώχρα αναμιγνύεται με σοβά) με προσεγμενες λεπτομέρειες (σύγχρονα ξύλινα κουφώματα, κρυφό σύστημα υδρορροής, κολυμβητική δεξαμενή με υπερχείλιση κ.ο.κ.) ρυθμίζουν τον τόνο του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού. Ο ξενώνας αποτελεί ξεχωριστό κτίσμα, παρόλο που ενώνεται με τους υπόλοιπους όγκους μέσω ενός σημείου ώστε να δημιουργείται ένα εντυπωσιακό πέρασμα στην κεντρική αυλή.

Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια τυπική Κρητική κατοικία, απλή φτιαγμενη σχεδον εξ ολοκλήρου απο τον ντόπιο πληθυσμό, διακεκριμένη και πολύ περήφανη. Συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά με μια σύγχρονη προσέγγιση και μια διεξοδική μελέτη της τοπογραφίας, τοποθετήσαμε μια μοναδική κατοικία στο τοπίο, σαν το κτίριο να ήταν πάντα εκεί …

Σχέδια / Drawings

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Inner Courtyard |  Εξοχική κατοικία στην Κρητη (Ρούστικα III)
Τοποθεσία  Ρούστικα, Κρήτη
Εμβαδόν οικοπέδου  4.500m²
Εμβαδόν κτηρίου  210m²
Έτος μελέτης  2017
Έτος κατασκευής  2018-2019

Αρχιτεκτονική, Εσωτερική διακόσμηση, Βιοκλιματικός σχεδιασμός   Kokosalaki | Architecture
Ομάδα μελέτης  Ναταλία Κοκοσαλάκη, Ειρήνη Μαβρουκά, Ιάσωνας Βαγιανός
Στατική μελέτη  Πάνος Χατζής 
Σύμβουλος μηχανολογικών  Μάνος Αγαπάκης 
Project Manager – Επίβλεψη  Χάρης Κοκοσαλάκης 
Μελέτη φωτισμού  ΙFI lighting solutions
Φωτογραφία  Γιώργος Μεσσαριτάκης
Τριασδιάστατες απεικονίσεις  Ειρήνη Μαβρουκά, Ιάσωνας Βαγιανός

Προμηθευτές
Οικοδομικά  Νίκος Πολάκης 
Κουφώματα  Έμμετρον
Πισίνα  ΔΙΟΔΟΣ Ρέθυμνο
Κουζίνα  Φουντουλάκης
Ειδικές κατασκευές  Custom made πλακίδια – Μελίνα Ξενά



Check out, also, No Rocks Apartment by Kokosalaki Architecture, here!

Δείτε, ακόμα, το διαμέρισμα No Rocks από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture, εδώ!  


RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου