Έπαινος στους Arsis Architects στον Ανοικτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό προσχεδίων για την επέκταση και προσθήκη ορόφου σε Βρεφονηπιακό Σταθμό

Η κεντρική ιδέα της πρότασης αναφέρεται στην προσπάθεια συγκρότησης ενός κτηρίου – παιχνιδιού με πολυεπίπεδες αναφορές σε βασικά στοιχεία παιδικών παιχνιδιών τα οποία συνθέτουν κλειστούς όγκους, κινήσεις, επιφάνειες, χωρικές σχέσεις μεταξύ κλειστών και ανοικτών χώρων, μεταξύ δομημένου και φυσικού, ορθοκανονικού και οργανικού.


Στα πλαίσια αυτά για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την επέκταση και την προσθήκη ορόφου στον βρεφονηπιακό σταθμό  επί των οδών Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου αναπτύσσονται οι βασικές συνθετικές αρχές της πρότασης:

• Σχεδιασμός ενός ενιαίου αντιληπτικά οργανικού σχήματος, μιας πτύχωσης, η οποία φαίνεται ικανή να αποτελέσει το οπτικό και χωρικό στοιχείο αναφοράς του σταθμού.

• Προσπάθεια ενσωμάτωσης του υφιστάμενου κτιρίου και ένταξη του νέου συνόλου στο «δημόσιο τοπίο» της γειτονιάς.

• Η εσωτερική λειτουργική διάρθρωση του κτηρίου ως παιδαγωνικό κτίριο με δημόσιο, «ανοικτού» τύπου χαρακτήρα.

• Η έμφαση του χρώματος και των υλικών, που αντιμετωπίζονται, ως πρωταρχικές παιδαγωγικές αναφορές της παιδικής αντίληψης.

• Η άμεση σχέση των αιθουσών με τον αύλειο περιβάλλοντα χώρο τους και η επέκταση του ελεύθερου πράσινου χώρου τόσο στο εσωτερικό πυρήνα του κτηρίου , όσο και στα φυτεμένα δώματα του κτηριακού όγκου.

Η υλοποίηση αυτών των κεντρικών συνθετικών αρχών αναπτύσσεται με τους ακόλουθους χειρισμούς:

– Το κτήριο – παιχνίδι συγκροτείται μέσα από την άρθρωση των διακριτών δομημένων όγκων γύρω από ένα κεντρικό αίθριο, ενσωματώνει το υφιστάμενο κέλυφος, ακολουθώντας ένα βασικό παιχνίδι κατασκευαστικής λογικής τύπου lego. Η σφιχτή κατασκευαστική δομή του κτηρίου, αλλά και η μικροκλίμακα που δημιουργείται με τη διάσπαση των επιμέρους όγκων συνδιαλέγεται με τα όμορα εν σειρά κελύφη και ολοκληρώνει το αστικό μέτωπο του οικοδομικού τετραγώνου. Το κτίριο διαρθρώνεται σε δύο στάθμες κύριων χώρων και μία στάθμη δώματος βοηθητικών χώρων παρασκευής φαγητού. Οι δύο πρώτες στάθμες χωροθετούνται ως προς το φυσικό έδαφος με τρόπο ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση είτε στον αύλειο χώρο του οικοπέδου, είτε σε ανοικτό χώρο εξώστη ή ημιυπαιθρίου. Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή χρήση του υπαίθριου χώρου του οικοπέδου, καθώς τα νήπια έχουν δυνατότητα άμεσης εκτόνωσης στον χώρο της αυλής, ενώ τα βρέφη χρησιμοποιούν τους προστατευμένους ανοικτούς χώρους του ορόφου.

– Το βιοκλιματικό πέτασμα – πτύχωση συγκροτείται ως μία ‘ρευστή’ διάφανη επιφάνεια που περιβάλλει τους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους του κτηρίου, ελίσσεται γύρω από το κέλυφος σχηματίζοντας μία δεύτερη όψη, διαπερνά το φυτεμένο δώμα και καταλήγει στον κεντρικό ανοικτό πυρήνα του Αιθρίου ως παιχνίδι – πλέγμα σκοινιών αναρρίχησης.

Η υλικότητα του πετάσματος ‘δανείζεται’ την κατασκευαστική λογική των παιχνιδιών από πλέγματα συρματόσχοινων επενδεδυμένων με χρωματιστά συνθετικά σχοινιά, δημιουργώντας ένα οικείο αντιληπτικά περιβάλλον που τα παρακινεί στο παιχνίδι της ανακάλυψης και της εξερεύνησης. Το πέτασμα χαρακτηρίζεται από βιοκλιματική συμπεριφορά, αισθητική ποιότητα και ασφάλεια χρήσης και προσφέρεται για τρεις τουλάχιστον ευφυείς τρόπους εναλλακτικής λειτουργίας (περίφραξη-κιγκλίδωμα, βιοκλιματικό πέτασμα – πέργκολα, δημιουργία δεύτερης όψης – σκίασης) ενώ εξασφαλίζει ταυτόχρονα οπτική διαφάνεια αλλά και προστασία των νηπίων και βρεφών.

– Η αντιληπτικά ισχυρή μορφή του πετάσματος , διαπερατή και οργανική, σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον φυσικό-φυτικό στοιχείο. Το όμορο γραμμικό πάρκο με τις εντυπωσιακές γιοκαράντες διαρρέει τα χρώματά του στον Σταθμό , τόσο στους εξωτερικούς χρωματισμούς όσο και στις εσωτερικές επιφάνειες, προσδίδοντας ‘χρωματική ταυτότητα’ στις διαφορετικές Αίθουσες του Σταθμού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Τίτλος έργου Το παιχνίδι
Αρχιτεκτονική Μελέτη ARSIS Architects
Ομάδα μελέτης Αικατερίνη Χελιδώνη, Βασιλική Κολιάκη, Σταυρούλα Μπακοπάνου, Ελένη Κουγιάλη
Σύμβουλος Μωραΐτης Κωνσταντίνος – Καθηγητής σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Διάκριση Έπαινος
Θέμα Διαγωνισμός Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων για την Επέκταση και Προσθήκη ορόφου στον Βρεφονηπιακό Σταθμό επί των οδών Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου
Τοποθεσία Πειραιάς
Στατική Μελέτη Παναγιώτης Ψυχογιός του Κωνσταντίνου
Η/Μ Μελέτη Αναστάσιος-Δαμιανός Μαΐστρος του Γεωργίου


RELATED ARTICLES