Hospitality Atmospheres από την Design Ambassador και το Archisearch.gr: το μάρκετινγκ συνομιλεί με την αρχιτεκτονική

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, το Archisearch.gr και η Design Ambassador επιμελούνται και παρουσιάζουν την συζήτηση “Hospitality Atmospheres: Dimensions of Architecture” στον νέο εκθεσιακό χώρο των κεντρικών γραφείων της εταιρίας KOURTIS CONTRACT σε συνεργασία με την εταιρία EKA HELLAS. Η συζήτηση διαδέχεται το περσινό θέμα “Sense Architecture: Building the Experience of Atmospheres” που πραγματοποιήθηκε από την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Η αποτίμηση του χαρακτήρα ενός χώρου είναι μία περίπλοκη πολύ-αισθητηριακή μείξη αμέτρητων παραγόντων, οι οποίοι άμεσα και συνθετικά, εκλαμβάνονται ως μία ενιαία ατμόσφαιρα, αισθητικό περιβάλλον, ψυχική διάθεση ή συναίσθημα. “Μπαίνω σε ένα κτίριο, βλέπω ένα χώρο και, σε κλάσματα του δευτερολέπτου, έχω μία αίσθηση γι’ αυτόν”, λέει ο βραβευμένος με Pritzker, Peter Zumthor, το έργο του οποίου έχει συνδεθεί με την μελέτη της ατμόσφαιρας. Ήδη πριν από 10 χρόνια, ο Ελβετός αρχιτέκτονας εστίασε την προσοχή στις αισθητηριακές ποιότητες της αρχιτεκτονικής, στους ήχους, στην οσμή, κ.ο.κ. ως θεμελιώδεις για την εμπειρία μας από αυτήν.

Σήμερα, με την ιλιγγιώδη άνοδο του κλάδου του τουρισμού και της φιλοξενίας, η συζήτηση για την ατμόσφαιρα ως διάσταση της αρχιτεκτονικής γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο χώρος και οι πραγματικές αρχιτεκτονικές εμπειρίες λειτουργούν όπως το ρήμα στη γλώσσα: αποτελούν μία πρόσκληση και πρόταση σε συγκεκριμένες αντιδράσεις, ενέργειες και πράξεις. Έτσι, το management του ατμοσφαιρικού σχεδιασμού μπορεί να αποτελέσει μια πολύ λεπτή μορφή εξουσίας. Η δύναμή του ενισχύεται ακόμη περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη την αναγωγή της αρχιτεκτονικής ατμόσφαιρας στην κλίμακα της πολιτιστικής, τοπικής και κρατικής οντότητας, το λεγόμενο “genius loci” που ορίζει την ταυτότητα ευρύτερων τόπων.

Στη συζήτηση με θέμα “Hospitality Atmospheres: Dimensions of Architecture”, διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές αλλά και άνθρωποι του τουρισμού, θα συνεχίσουν τον διάλογο πάνω στις διαστάσεις της αρχιτεκτονικής ατμόσφαιρας σε κάθε κλίμακα, από την πρώτη αίσθηση στο λόμπι ενός ξενοδοχείου, στην εστίαση στη λεπτομέρεια και στη λειτουργία του εκάστοτε χώρου φιλοξενίας στο χώρο της γειτονιάς και της πόλης. Σκοπός αυτής της συζήτησης είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους της τουριστικής βιομηχανίας ως προς την ανάλυση των ατμοσφαιρικών πτυχών της αρχιτεκτονικής για τη φιλοξενία, την εκτίμηση του ρόλου που παίζουν οι ατμόσφαιρες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής σκέψης για το management και το βαθμό στον οποίο οι ατμόσφαιρες έχουν τη δύναμη να κατευθύνουν τις αγοραστικές αποφάσεις του κοινού των ξενοδοχείων.

Καλεσμένοι ομιλητές της συζήτησης είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της SWOT A.E. | Hospitality Management Company, η Ιόλη Χιωτίνη, Interior Stylist και Σύμβουλος, η Μαρίκα Μαυρολέων, Αρχιτέκτονας και Deputy Operations Manager και ο Θάνος Ζακόπουλος από το CTRLZAK Art & Design Studio.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts, μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1995, ενώ παράλληλα διατηρεί συμμετοχική δράση σε διάφορους οργανισμούς και επαγγελματικές ενώσεις ενασχολούμενος συστηματικά με την εφαρμογή νέων ιδέες και πολιτικών τόσο στο χώρο του τουρισμού αλλά και στον ευρύ επιχειρηματικό κόσμο. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης (Boston University) και στη συνέχεια Διεθνές Management στο μεταπτυχιακό τμήμα του Boston College. To 2008 ολοκλήρωσε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PDP του New York Cornell University.

Το 2018, εντάχθηκε στην Επιτροπή του νεοσύστατου κέντρου βιωσιμότητας Sustainability Development Center on Governance and Public Law ενώ παράλληλα αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του επίσης νεοσύστατου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Μέχρι και το 2017, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος ήταν Μέλος του ΔΣ & Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΞΕΕ ενώ το 2018, εκλέχτηκε εκ νέου στο ΔΣ εκπροσωπώντας τα πέντε αστέρων ξενοδοχεία Κρήτης και Γενικός Γραμματέας στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου. Είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Νέων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) καθώς και Αντιπρόεδρος στο Ευρασιατικό Συμβούλιο (GEBC). Επίσης, από το 2010, κατέχει τον τίτλο του επίτιμου Πρόξενου της Ουκρανίας για την Πελοπόννησο.

Τα τελευταία χρόνια, στηρίζει έμπρακτα νέα ανερχόμενα στελέχη να αποκτήσουν ένα πιο ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον, είτε μέσα από συνεργασίες με ακαδημαϊκούς φορείς στο ρόλο του μέντορα, είτε μέσα από ομιλίες του σε μεγάλα συνέδρια, πανεπιστήμια και σχολές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι Ιδρυτής & Πρόεδρος της SWOT A.E. | Hospitality Management Company, μία από τις πιο σύγχρονές εταιρείες διαχείρισης και ανάπτυξης υπηρεσιών φιλοξενίας, που δραστηριοποιείται από το 2013 στην Ελλάδα.

Είναι απόφοιτος του Alpine | The Swiss Business School for Hotel & Tourism Management στο οποία σπούδασε Οργάνωση & Διοίκηση Τουρισμού κι έχει ολοκληρώσει την πιστοποίηση σπουδών του στο πρόγραμμα Hospitality Management του Cornell University των Η.Π.Α.

COLORS URBAN HOTEL THESSALONIKI. DESIGN BY URBAN SOUL PROJECT. A MEMBER OF SWOT HOSPITALITY MANAGEMENT

Έχει εργαστεί σε σημαντικές διοικητικές θέσεις Πολυεθνικών Εταιρειών και Ελληνικών  Οργανισμών του Τουρισμού (ΤUI, Helios, Club Hotel), ενώ έχει σημαντική εμπειρία στον χώρο του Αθλητισμού, έχοντας διατελέσει Εμπορικός & Εκτελεστικός Διευθυντής σε διοικήσεις Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών. Ειδικεύεται στη δομική ανάπτυξη επιχειρήσεων, την επικοινωνία, ενώ διακρίνεται για τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων και υπηρεσιών. Η στρατηγική και η ταχεία ανάπτυξη της SWOT είναι ο δείκτης αποτελεσματικότητας των δράσεων του. Η εταιρεία βραβεύεται διαρκώς από το 2015, ενώ τον Μάρτιο του 2019, βραβεύτηκε ο ίδιος, από τα Greek Hospitality Awards, ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού της Ελλάδας.

Η Ιόλη Χιωτίνη είναι interior stylist με μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση χώρων φιλοξενίας.

Διαθέτοντας υπόβαθρο στην Αρχιτεκτονική Εσωτερικών χώρων και ειδίκευση στην Ψυχολογία Περιβάλλοντος, η προσέγγιση της εστιάζει στο «βίωμα» ενός χώρου. Αναγνωρίζοντας την ταυτότητα του χώρου, αποσκοπεί στην ανάδειξη των δυνατοτήτων του με όρους αισθητικής και ικανοποίησης του χρήστη.

Έχει ταξιδέψει και εργαστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως το Λονδίνο και το Μιλάνο, σε διαφορετικούς δημιουργικούς τομείς και οργανισμούς μεταξύ των οποίων το περιοδικό Wallpaper*. Επίσης, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους φωτογράφους ως στυλίστας χώρων φιλοξενίας ενώ τελευταία δουλεύει ως σύμβουλος εμπορικών brands.

ΜΑΡΙΚΑ ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ

Η Μαρίκα Μαυρολέων σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ ενώ διαθέτει και τίτλο Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Επίσης, κατέχει Master στο Architectural Management & Design από το IE Business School στην Μαδρίτη της Ισπανίας.

SAY HOTEL. KIFISSIA – DESIGN & BUILD BY A&M ARCHITECTS | AERIAL VIEW

Εργάστηκε για τρία χρόνια στην HDR Inc όπου ασχολήθηκε με έργα μεγάλης κλίμακας, κτήρια μεικτών χρήσεων, γραφεία, ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις και χώρους υγείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και την Αμερική, μεταξύ των οποίων και ένα κέντρο ασθενών για το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners.

SAY HOTEL. KIFISSIA – DESIGN & BUILD BY A&M ARCHITECTS | CORNER NIGHT VIEW
SAY HOTEL. KIFISSIA – DESIGN & BUILD BY A&M ARCHITECTS | ENTRY VIEW

Ο Θάνος Ζακόπουλος είναι ένας δημιουργός πολλαπλών εκφράσεων και θεμάτων που ισορροπούν μεταξύ σύγχρονης τέχνης και design. Καλλιτέχνης, σχεδιαστής, φωτογράφος, τον ενδιαφέρει το πάντρεμα διαφορετικών ειδικοτήτων δημιουργώντας δουλειές που μιλούν για τον κόσμο που μας περιβάλλει και την σχέση μας με αυτόν.

ΘΑΝΟΣ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και καλλιτεχνικά projects κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Το 2009 ίδρυσε μαζί με την Katia Meneghini το CTRLZAK Art & Design Studio, μία πολυδιάστατη ομάδα με έδρα το Μιλάνο, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής. Όταν δεν βρίσκεται εκεί κανει ταξίδια έρευνας που τον πάνε σε περίεργα μέρη στα άκρα του χωροχρόνου και παραπέρα.

PERFECT KNIFE – CTRLZAK ART & DESIGN STUDIO
HYBRID – CTRLZAK ART & DESIGN STUDIO
HYBRID – CTRLZAK ART & DESIGN STUDIO
EKIES ALL SENSES RESORT – CTRLZAK ART & DESIGN STUDIO
EKIES ALL SENSES RESORT – CTRLZAK ART & DESIGN STUDIO

EKIES ALL SENSES RESORT – CTRLZAK ART & DESIGN STUDIO
EKIES ALL SENSES RESORT – CTRLZAK ART & DESIGN STUDIO

Κλείστε τώρα το εισιτήριό σας για την συζήτηση “Hospitality Atmospheres: Dimensions of Architecture” εδώ!


RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου