Peloponnese Rural House designed by Architectural Studio Ivana Lukovic
A plot situated in a remote, ordinary village of Kalamia, with olive groves surrounding and an unobstructed view to the Gulf of Corinth, is a setting for retreat from demanding urban life, the occupant of which is a nature-loving young couple with their three children. 

-text by the authors

The morphology of the place – the slope with a 6m height difference from the top to the bottom, led to the decision of creating the house with humble, stone stable-like appearance from the street side that discreetly fits into the neighborhood, while developing into the prominent, two-level construction from the garden.

PHOTO BY ATHINA SOULI

Thorough contextual and materiality research was done on how to incorporate dwelling in a contemporary manner into the surrounding. A starting point of creative departure was the industrial feel of a traditional stone stable, characteristic for the Peloponnese rural areas, with its low, long, and tiled shed roof appearance.

PHOTO BY ATHINA SOULI
PHOTO BY ATHINA SOULI

Entrance level is approached by ramp and represents communal space of the dwelling. It relates through the large openings to the outdoor observation platform, suitable for stars-gazing and experiencing distant view of the sea. Additional openings were created on the roof, South-West, and North-East side of the building to improve natural light and ventilation. Communication with the garden is established by cantilevered, concrete staircase.

PHOTO BY ATHINA SOULI

At the lower level, slab’s perforations in the interior corridor create cave-like atmosphere of private area. Bedrooms and guest suite, along with bathrooms suggest the monastic feel of the space, thanks to the basic, bespoke furnishing. Direct garden access from these places is generated with two courtyards that have the role of contemplation places.  

PHOTO BY ATHINA SOULI
PHOTO BY ATHINA SOULI

Environmental and local economy benefits have been accomplished by specifying craftsmen and natural materials within a 100-mile radius of the construction site. Reclaimed stone, applied on the elevations and at the entrance level interior space, was sourced from the nearby storage and supplemented with a new one from a local quarry. Washed wood shutters were handmade in recycled wood and black metal frame. Cement mortar in two shades was created on site to cover floor surfaces along with custom-made plywood furniture, whereas white oil treated OSB was used for the rest of the built-in equipment. They are all echoing the past while contributing to the materiality richness.

PHOTO BY ATHINA SOULI

It is important to emphasize that the entire 141m2 of habitable, custom-made space, was built with the restricted means, without compromising the initial architectural proposal.

PHOTO BY ATHINA SOULI
PHOTO BY ATHINA SOULI

Developed according to contemporary sustainable standards and located in a healthy environment, this house has been playing major role in the 2020 pandemic situation, providing its inhabitants both safety and comfort.

PHOTO BY ATHINA SOULI


 Plans

Credits & Details

Project name: Peloponnese Rural House

Company name: Architectural Studio Ivana Lukovic

Project location: Kalamia, Peloponnese, Greece

Completion Year: 2019

Other participants: 

Architectural and Interior Design: Ivana Lukovic, Architect

Collaborators: Alexandra Arampatzi, Architect, Acad drawings | Stanford Rabbit (Kostas Geranios, Architect and Orestis Mpormpantonakis, Architect), Architectural renderings,

Construction: Dr. Andronikos Theocharis, Civil Engineer

Mechanical study: Tasos Katsaros, Mechanical Engineer

Photography: Athina Souli, Photographer

Video credits: Athina Souli, Vangelis Michelidakis


RELATED ARTICLES

Μυστήριο 57 - Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας: ένα πρότυπο πλανόδιο εργαστήριο πολεοδομίας από τον βραβευμένο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Patrick Bouchain | 18 - 22 Οκτωβρίου 2021