text in EN, GR

Architect Anthi Oikonomou completed the radical restoration and renovation of a two-storey listed building in Plaka transforming it into two independent modern residences. The new design respects the neoclassical character of the building by maintaining and revealing its original architectural elements and materials while adding a sophisticated selection of new ones aiming at the creation of a warm indoor domestic atmosphere.

-text by the architect

In recent years there has been intense activity of restoration of buildings in the greater area of ​​downtown Athens, with significant maintenance and restoration of listed buildings, which stood abandoned for decades and are “little diamonds of the city”.

One such example is the listed two-storey building on Tripodon Street in Plaka, which is a representative sample of buildings built in the mid-19th century and surviving to this day. This neoclassical building is developed on two levels with a total area of 225,13 sqm and was built before 1858, with a unique view on a narrow street, framed by buildings of the same era.

The transformation of this magnificent building into a modern residence, required respect and courage based on its prominence.

The building was repaired and restored internally and externally with a new layout of the main use areas, taking into account the modern living conditions offering pleasant surprises. It maintained its character by carefully selecting new materials and reusing old existing ones, maintaining their natural form.

All existing materials were revealed and the new ones added, they do not interfere with the old aesthetics of the building, making the indoor atmosphere as warm as possible.

The aim is to organize the premises of the building, in order to provide its occupants with a protected and quiet environment, without cutting it off from the neighborhood. The building currently operates as two independent houses, the ground floor is separated from the first floor to meet the needs of the building’s occupants.

Access to the building is through a long narrow corridor with ornate decoration on the roof, which leads to the inner courtyard (patio), characteristic of the houses of that time. At the level of the atrium – ground floor, the first house is created that includes the living room, the dining room, the kitchen, distinguishing the painted decoration on their roof, as well as the bedroom and the bathroom. To the left of the courtyard is the old marble fountain, as well as the ornate staircase with marble and metal elements, which leads to the floor with the second house.

Here is the wooden loggia in L shape, which creates a corridor above the courtyard, for access to the various main areas of the house. To the right of the corridor, there are four bedrooms in a row, where their wonderful painted decoration is preserved and to the left of the corridor are the living room, the kitchen and the bathroom.

Facts & Credits
Project title  The revival of a two-storey listed building in Plaka
Typology  Renovation, Restoration, Residential
Location  Tripodon Street, Plaka, Athens 
Total area  225,13 sq.m.
Date of study  2019
Date of construction  2021
Architectural study  Anthi Oikonomou (architect)
Supervision  Christos Gkatzoulas (civil engineer)
Electromechanical study  Panagiotis Konstantinou (electrical engineer)
Artworks conservation study  Elias Totsis
Construction company  ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ ΙΚΕ 
Photography  Tilemachos Kouklakis



Η αρχιτέκτονας Ανθή Οικονόμου ολοκλήρωσε τη ριζική αποκατάσταση και ανακαίνιση ενός διώροφου διατηρητέου του 19ου αιώνα στην Πλάκα, μετατρέποντάς το σε δύο αυτόνομες, σύγχρονες κατοικίες. Ο νέος σχεδιασμός σέβεται απόλυτα το νεοκλασικό χαρακτήρα του κτηρίου, διατηρώντας και αποκαλύπτοντας τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία και υλικά, προσθέτοντας, παράλληλα, μια εκλεπτυσμένη επιλογή νέων υλικοτήτων με σκοπό τη δημιουργία μιας θερμής ατμόσφαιρας κατοίκησης.

-κείμενο από την αρχιτέκτονα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη δραστηριότητα αποκατάστασης των κτηρίων της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, με σημαντικές συντηρήσεις και αποκαταστάσεις διατηρητέων κτηρίων, που στέκονταν εγκαταλελειμμένα επί δεκαετίες αποτελώντας ‘’μικρά διαμαντάκια της πόλης’’.

 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το διατηρητέο διώροφο κτήριο της οδού Τριπόδων στην Πλάκα, που αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα κτηρίων που χτίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα και σώζονται μέχρι σήμερα. Το νεοκλασικό αυτό κτήριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με συνολική επιφάνεια 225,13 τ.μ. και κτίστηκε πριν το 1858, με μοναδική όψη σε στενό δρόμο, πλαισιωμένο από κτίρια αντίστοιχης εποχής.

Η μεταμόρφωση του υπέροχου αυτού κτηρίου σε σύγχρονη κατοικία, απαιτούσε σεβασμό και τόλμη με γνώμονα την ανάδειξη του.

Το κτήριο επισκευάστηκε και αποκαταστάθηκε εσωτερικά και εξωτερικά με νέα διάταξη των χώρων κύρια χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης προσφέροντας ευχάριστες εκπλήξεις. Διατήρησε το χαρακτήρα του με την επιμελή επιλογή νέων υλικών και την επανάχρηση παλιών υφισταμένων, διατηρώντας τη φυσική μορφή τους.

Όλα τα υφιστάμενα υλικά αποκαλύφθηκαν και τα καινούργια που προστέθηκαν, δεν παρεμβαίνουν στην παλαιά αισθητική του κτιρίου, κάνοντας την εσωτερική ατμόσφαιρα όσο το δυνατόν πιο θερμή.

Στόχος, η οργάνωση των χώρων του κτιρίου, ώστε να εξασφαλίσει στους ενοίκους του ένα προστατευμένο και ήσυχο περιβάλλον, χωρίς να το αποκόπτει από τη γειτονιά. Το κτήριο σήμερα λειτουργεί ως δύο ανεξάρτητες κατοικίες, αυτονομείται το ισόγειο από τον όροφο για να καλυφθούν έτσι οι ανάγκες των ενοίκων του.

Η πρόσβαση στο κτήριο γίνεται μέσω ενός μακρόστενου διαδρόμου με περίτεχνο διάκοσμο στην οροφή, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή (αίθριο), χαρακτηριστικό των οικιών της εποχής εκείνης. Στο επίπεδο του αιθρίου – ισογείου, δημιουργείται η πρώτη κατοικία που περιλαμβάνει το καθιστικό, τη τραπεζαρία και τη κουζίνα, διακρίνοντας τον ζωγραφικό διάκοσμο στην οροφή τους, καθώς και υπνοδωμάτιο με λουτρό.

Αριστερά της αυλής βρίσκεται η παλιά μαρμάρινη κρήνη, όπως και η περίτεχνη κλίμακα με μαρμάρινα και μεταλλικά στοιχεία, που οδηγεί στον όροφο με τη δεύτερη κατοικία. Εδώ διακρίνεται το ξύλινο χαγιάτι σε σχήμα γάμμα, που δημιουργεί διάδρομο πάνω από την αυλή, για την πρόσβαση στους διαφόρους κύριους χώρους της κατοικίας. Δεξιά του διαδρόμου, παρατάσσονται τέσσερα υπνοδωμάτια στη σειρά, όπου σώζεται ο υπέροχος ζωγραφικός διάκοσμος και αριστερά του διαδρόμου διαμορφώνονται, το καθιστικό, η κουζίνα και το λουτρό.

Drawings / Σχέδια

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Η αναβίωση ενός διώροφου διατηρητέου στην Πλάκα
Τυπολογία  Αποκατάσταση, Ανακαίνιση, Κατοικία
Τοποθεσία  Οδός Τριπόδων, Πλάκα, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτηρίου  225,13 τ.μ.
Έτος μελέτης  2019
Έτος κατασκευής  2021
Αρχιτεκτονική μελέτη  Ανθή Οικονόμου (αρχιτέκτων μηχανικός)
Επίβλεψη  Χρήστος Γκατζούλας (πολιτικός μηχανικός)
Η/Μ μελέτη  Παναγιώτης Κωνσταντίνου (ηλεκτρολόγος μηχανικός)
Μελέτη συντήρησης έργων τέχνης  Ηλίας Τότσης
Κατασκευαστική εταιρεία  ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ ΙΚΕ
Φωτογραφία  Τηλέμαχος Κουκλάκης


RELATED ARTICLES

The Architect Show 4 _ 'Fast forward', 10&11 Δεκεμβρίου 2022, Metropolitan Expo: τι θα δούμε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικής ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών