text in EN, GR

Playful spatial transformations. Diploma thesis project by Anastasia Katzou & Elli Kikidi from Architecture school department, AUTH

Project description

The ideas of playfulness, adaptability, collectivity, and diversity were the main influencers in the inception for the concept formulation for this thesis. During our time, that things are changing rapidly, needs differ from day to day, hour to hour, person to person, society needs design flexible and responsive to all these requirements, every time.


In such a situation, there is no need to stay focused on the conservative idea of the completely stable character of design, according to which every designed object is aimed to serve a single one purpose.

LOCATION

The need for adaptable design, ready to be transformed and introduce people to this contemporary changing reality and educate them to accept and adapt in each social and time context, is obvious. Approaching this idea, at the same time, main priority is the creation of flexible, enjoyable spaces and the adoption of a more playful perspective to architectural design, through which the concept of stability of the well-defined urban fabric is redefined.  An important intention is to create an interesting public space-part in the city, which contributes to the discharge of the intensity of daily routine, and offers its users a variety of experiences through special spatial qualities.

Thessaloniki, as a particularly densely populated city, would benefit significantly from this treaty and specifically, the area of Toumba is considered as an ideal location since it is characterized by lack of public spaces and high percentage of residents, belonging to diverse   social groups.  The project location is a 5000 m2 plot, facing the central road of Gr. Lambraki, a quite important site, due to its previous uses, as Orphanage and later refugees’ shelter, as well as there is an abandoned structure in the southern part of the site, previously functioning as kindergarten. These elements were significant reference points for the building program.

The design is based on a playful treaty, with twists and turns between empty and full spaces. The program is organized around three atriums and four main building volumes, with the contribution of movable components, which work as unifying or separating objects between the stable parts of the building. At the same time, the movable components can create bigger or smaller interior spaces, according to the various requirements.

The main volumes, starting from the one facing Gr. Lambraki, includes permanent market, collective kitchen, adaptable-movable study rooms and library. The second one includes art workshops, startups’ co-working spaces, theatre and music rooms. The third one contains dance rooms, greenhouse, kids’ activities space and the forth one hosts kindergarten and herb garden with mainly herbaceous plants for educational purpose to activating the senses of both the children of the kindergarten and the people with special needs.

The design therefore focuses on creating a self-managed meeting place for all social and age groups, where people – in order to maintain it – coexist, interact and function as a community, enjoying places for study, activities, relaxation, play and work. Therefore, people are introduced to the concepts of coexistence, collectivity, cooperation and respect for the ever-changing environment, which prevails.

___________________________________

Credits & Details

Title of work: Playful spatial transformations

Students: Katzou Anastasia, Kikidi Elli

Year: July 2020

Supervisors: Alexopoulou Alexandra

University: Department of Architectural Engineering, Aristotle University of Thessaloniki

____________________________________________________________

Παιγνιώδεις χωρικές μεταβολές. Διπλωματική εργασία από την  Αναστασία Κάτζου και την Έλλη Κικίδη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ

Περιγραφή εργασίας

Έναυσμα της παρούσης διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η ανάγκη για ελευθέρους χώρους διαθέσιμους κάθε στιγμή προς όλους. Χώρους ικανούς να εξυπηρετήσουν τη διαφορετικότητα των αναγκών των κατοίκων μιας πόλης με συνιστώσες το εκάστοτε κοινωνικό και χρονικό πλαίσιο.



Το παιχνίδι και η έννοια της μεταβλητότητας συνέβαλλαν σημαντικά στη σύλληψη του concept , καθώς πρωταρχικός στόχος υπήρξε η δημιουργία ευέλικτων και ευχάριστων χώρων, ικανών να προσαρμόζονται στις διαφορετικές απαιτήσεις της καθημερινότητας αλλά και να χρησιμοποιούνται από διαφορετικούς χρήστες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους.

Συγχρόνως επιδιώκεται η ενίσχυση μιας πιο  παιγνιώδους αντιμετώπισης του χώρου , με τη συμβολή μεταβλητών στοιχείων, τα οποία επαναπροσδιορίζουν την έννοια της σταθερότητας  του  απόλυτα καθορισμένου αστικού ιστού.

Σημαντική πρόθεση είναι η δημιουργία ενός ενδιαφέροντος δημόσιου χώρου-τμήματος της πόλης, που συνεισφέρει στην αποφόρτιση της έντασης της καθημερινότητας, και προσφέρει στους χρήστες του ποίκιλλες εμπειρίες διάμεσου ιδιαίτερων χωρικών ποιοτήτων.

Η Θεσσαλονίκη, ως μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη πόλη, θα επωφελούταν σημαντικά από μια τέτοια συνθήκη και συγκεκριμένα, η περιοχή της Τούμπας θεωρείται ιδανική τοποθεσία, καθώς  χαρακτηρίζεται από έλλειψη ελευθέρων δημόσιων χώρων και υψηλό ποσοστό κατοίκων, που ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Η τοποθεσία του έργου είναι ένα οικόπεδο 5000 τ.μ, που συνορεύει με τον κεντρικό δρόμο της Γρ. Λαμπράκη, ένας αρκετά σημαντικός χώρος, λόγω των προηγούμενων χρήσεων του, ως ορφανοτροφείο και αργότερα ως αυτοδιαχειριζόμενος συλλογικός χώρος και καταφύγιο προσφύγων.

Στο νότιο τμήμα του χώρου βρίσκεται και μια εγκαταλελειμμένη δομή που προηγουμένως λειτουργούσε ως νηπιαγωγείο. Οι προ υπάρχουσες χρήσεις αποτέλεσαν σημαντικά σημεία  αναφοράς  για τη συγκεκριμενοποίηση του κτιριολογικού προγράμματος, καθώς πέρα από τη συλλογικότητα που κυριαρχούσε στην περιοχή και υπήρξε ανέκαθεν βασικός στόχος, προτείνεται και η διατήρηση της χρήσης του νηπιαγωγείου στο αντίστοιχο σημείο.

Ο σχεδιασμός βασίζεται σε μια παιγνιώδη συνθήκη, με εναλλαγές μεταξύ κενού και πλήρους. Το πρόγραμμα οργανώνεται γύρω από τρία αίθρια και τέσσερις κύριους όγκους κτιρίων, με τη συμβολή κινητών στοιχείων, τα οποία λειτουργούν ως ενοποιητικά ή διαχωριστικά στοιχεία μεταξύ των σταθερών κτηριακών όγκων.

Ταυτόχρονα, τα κινητά στοιχεία μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερους ή μικρότερους εσωτερικούς χώρους, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Ο πρώτος κτηριακός όγκος, που συναντά τον κεντρικό δρόμο της Γρ. Λαμπράκη, περιλαμβάνει μόνιμη αγορά, συλλογική κουζίνα, μεταβαλλόμενους χώρους μελέτης και βιβλιοθήκη.

Ο δεύτερος περιέχει εργαστήρια τέχνης, χώρους εργασίας για startups’ και αίθουσες θεάτρου και μουσικής. Ο τρίτος περιλαμβάνει αίθουσες χορού, θερμοκήπιο, χώρο δραστηριοτήτων για παιδιά ενώ ο τέταρτος  φιλοξενεί το νηπιαγωγείο και βοτανόκηπο με κυρίως ποώδη φυτά για εκπαιδευτικό σκοπό για την ενεργοποίηση των αισθήσεων τόσο των παιδιών του νηπιαγωγείου όσο και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Συνεπώς ο σχεδιασμός προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου χώρου συνάντησης όλων των κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων, όπου με στόχο και τη διατήρηση αυτού , οι άνθρωποι συνυπάρχουν, αλληλοεπιδρούν και λειτουργούν ως κοινότητα, συναντώντας χώρους μελέτης, δραστηριοτήτων, χαλάρωσης , παιχνιδιού και απασχόλησης.

Επομένως, οι άνθρωποι εισάγονται στις έννοιες της συνύπαρξης, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και του σεβασμού για το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που επικρατεί.

__________________________________________________

Credits & Details

Τίτλος εργασίας: Παιγνιώδεις χωρικές μεταβολές

Φοιτητές: Κάτζου Αναστασία, Κικίδη ‘Ελλη

Έτος: Ιούλιος 2020

Επιβλέποντες: Αλεξοπούλου Αλεξάνδρα

Σχολή: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


RELATED ARTICLES

Διερεύνηση της Γυναικείας Παρουσίας στην Ελληνική Μεταπολεμική Αρχιτεκτονική : Αναστασία Τζάκου, Μυρτώ Κωστίκα, Σέβα Καρακώστα - 3 Μονογραφίες | Ερευνητική εργασία από τις Κορίνα Νούση & Έλλη Τσακοπούλου