text in EN, GR

Thesis revolves around the design of a climbing center in Nafplio, in a rocky landscape next to the sea, connected with an exterior existing natural climbing track on site.

-text by the authors

An exterior gathering area is added as an extension to the main unit. The design includes a mild outdoor landscaping and an accommodation unit. This juxtaposition of the two sides of Nafplio, the inner city and the sterile Akronafplia inspired us to occupy with this big linear pedestrian path that connects them.

We decided to focus on the activity of climbing that occurs on the impressive rocks on the side of the coastal road, an activity that is highly active in the area. Near the small beach of Neraki, we discovered that the double activity of swimming and climbing occurs in the same spot. In this node of functions, the proposal is placed.

The purpose was to express this introvert character of the town with the surrounding landscape, as a counterpoint with an extrovert relationship that a possible proposal would have with sea and nature, in order to redefine the “balance” in the area.

The vertical plane, is expressed as a vertical concrete wall, slightly tilted towards the rock. The space in between, is nesting the function of climbing, additionally to the exterior existing climbing track. The horizontal plane is expressed as a levitated concrete slab that penetrates the in-between space, a structured space of gathering. Free movement and wandering regardless of status at all levels was a key goal in the design to combine the special use of the intervention with its public character.

The intervention is a conversation between nature and artificial.

Facts & Credits
Project title  “HIGH BY THE BEACH”: Climbing Center in Nafplio
Students  Evgenina Aggelaki, Dimitris Stogiannos, Charitina Trikka
Date  February 2020
Course  Diploma thesis
Supervisors  Tilemachos Andrianopoulos, Panagiotis Vasilatos 
Institution  School of Architecture, National Technical University of Athens (NTUA)



Η διπλωματική εργασία της Ευγενίνας Αγγελάκη, του Δημήτρη Στογιάννου και της Χαριτίνας Τρίκκα πραγματεύεται ένα κέντρο αναρρίχησης στο Ναύπλιο, σε ένα βραχώδες τοπίο δίπλα στη θάλασσα, το οποίο συνδέεται εξωτερικά με υπάρχουσες αναρριχητικές πίστες.

-κείμενο από τους δημιουργούς

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα δομημένο εξωτερικό χώρο μαζικής εκτόνωσης, ένα ‘μπαλκόνι’ στη φύση, μία ήπια διαμόρφωση του τοπίου και ολοκληρώνεται με μία μονάδα καταλυμάτων για τους εκδρομείς/αναρριχητές. H αντιστικτική σχέση των δυο πλευρών του Ναυπλίου, της εσωστρεφής πόλης και της άγονης Ακροναυπλίας μας ενέπνευσε να ασχοληθούμε με την μοναδική πεζή διαδρομή που τις συνδέει.

Όντας παρατηρητές της έντονης δραστηριότητας της αναρρίχησης κατά μήκος αυτής της διαδρομής, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της. Στιγμιαία στην παραλία Νεράκι , η τομή του τοπίου αποτελείται από μια ορθή γωνία που ορίζεται από έναν βράχο και την θάλασσα, την αναρρίχηση και το μπάνιο. Στην αλληλοτομία αυτών, τοποθετείται η πρόταση.

Ο σκοπός ήταν να εκφράσουμε τον χαρακτήρα του Ναυπλίου, αντιστικτικά με μία εξωστρεφή σχέση που θα έχει μία παρέμβαση με την φύση και τη θάλασσα, με στόχο να οριστεί εκ νέου η “ισορροπία” στη περιοχή.

Το κατακόρυφο επίπεδο, εκφράζεται ως ένα τοιχίο από μπετόν που αποτελεί μία “δεύτερη επιδερμίδα” στον βράχο. Ο ενδιάμεσος χώρος φωλιάζει τη λειτουργία της αναρρίχησης και συνδέεται εξωτερικά με τις υπάρχουσες αναρριχητικές διαδρομές. Το οριζόντιο επίπεδο, εκφράζεται ως μία υπερυψωμένη πλάκα από μπετόν που εισχωρεί στον ενδιάμεσο χώρο. Η ελεύθερη κίνηση και περιπλάνηση ανεξαρτήτως ιδιότητας σε όλα τα επίπεδα ήταν βασική επιδίωξη στον σχεδιασμό για να συνδυαστεί η ειδική χρήση της παρέμβασης με τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Η παρέμβαση είναι μια συνομιλία της φύσης με το ανθρώπινο τεχνητό στοιχείο.

Στοιχεία έργου
Τίτλος εργασίας  “HIGH BY THE BEACH”: Κέντρο Αναρρίχησης στο Ναύπλιο
Φοιτητές  Ευγενίνα Αγγελάκη, Δημήτρης Στογιάννος, Χαριτίνα Τρίκκα 
Έτος  Φεβρουάριος 2020
Μάθημα  Διπλωματική εργασία
Επιβλέποντες καθηγητές  Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Παναγιώτης Βασιλάτος 
Σχολή   Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)


RELATED ARTICLES