Women power in comics | Κάλεσμα συμμετοχής για τα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών του 2024

Έχετε πάθος με τη δημιουργία κόμικς, zines, manga ή εικονογραφήσεων που εξερευνούν τη δύναμη των γυναικών και αμφισβητούν τις κοινωνικές νόρμες; To WOMCOM σας προσκαλεί να υποβάλετε την πρότασή σας για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος φιλοξενίας έως τις 7 Απριλίου και να αποτελέσετε μέρος στην αναμόρφωση της αφήγησης γύρω από την αναπαράσταση των γυναικών στα κόμικς.

-Δελτίο τύπου

Μετά την επιτυχία των residencies του 2023 στο Νόβι Σαντ, Σερβία, και στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία, το Women Power in Comics (WOMCOM) ανακοινώνει το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών για το 2024. Τα δύο residencies θα λάβουν χώρα από τις 29 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου στην Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο και απ ό τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στο Ζάγκρεμπ στην Κροατία.

Μέσω των προγραμμάτων φιλοξενίας, οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κόμικς, να λάβουν καθοδήγηση από μέντορες, να συμμετέχουν σε εκθέσεις, να παρουσιάσουν το έργο τους στο έντυπο ανθολόγιο του πρότζεκτ και να γίνουν μέρος ενός ζωντανού δικτύου δημιουργών. Το WOMCOM είναι μία διεθνική πρωτοβουλία οργανισμών από έξι χώρες των Βαλκανίων: το Students’ Cultural Center Novi Sad (Σερβία), το Bakelit Multi Art Center (Ουγγαρία), το Kino Šiška (Σλοβενία), την PostScriptum (Ελλάδα), το Autonomous Cultural Center Attack (Κροατία) και το Association for Comic Affirmation (Μαυροβούνιο). Το διετές αυτό πρόγραμμα (2023-2024) στοχεύει στην ενίσχυση της ορατότητας των γυναικών καλλιτεχνών στον κόσμο των κόμικς και την ενδυνάμωσή τους, καθώς και στην ανάδειξη ζητημάτων φύλου στην τέχνη των κόμικς.

Προγράμματα φιλοξενείας καλλιτεχνών 2024

AiR στο Podgorica, Montenegro
29 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2024

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Μαυροβούνιο προσφέρει μία δυναμική πλατφόρμα για δημιουργούς κόμικς που θέλουν να διερευνήσουν και να επεκτείνουν τα όρια της τέχνης τους. Αναγνωρίζοντας την ψηφιακή εποχή, το πρόγραμμα εμβαθύνει στο εξελισσόμενο τοπίο των κόμικς στην ψηφιακή σφαίρα. Οι καλλιτέχνες ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία ψηφιακής επικοινωνίας για να συνδεθούν με το κοινό, να μοιραστούν ιδέες και να εξερευνήσουν νέους δρόμους δημιουργικής έκφρασης. Οι μέντορες του residency του Μαυροβουνίου είναι η Dragana Radanović και η Darija Begić.

Η Dragana Radanović είναι συγγραφέας κόμικς και εικονογράφος από την Σερβία. Ενδιαφέρεται για τη λογοτεχνία που εξερευνά δύσκολες θεματικές, αντισυμβατικά εικονογραφημένα βιβλία και αφηγήσεις που απεικονίζουν εμπειρίες που βρίσκονται στο περιθώριο. Έχει παρουσιάσει έργα της σε εκθέσεις στη Σερβία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Η Darija Begić είναι γραφίστρια και εικονογράφος από το Μαυροβούνιο. Στην πρακτική της διερευνά τα όρια της δημιουργίας της οπτικής ταυτότητας για διαφορετικά προϊόντα και μάρκες.

Εξειδικευμένη στον σχεδιασμό λογοτύπων, την τυπογραφία και τον σχεδιασμό βιβλίων, πειραματίζεται με ένα εύρος στυλ, προσεγγίσεων και τεχνικών.


AiR στο Zagreb, Croatia
8 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024

Το τελευταίο residency του WOMCOM θα φιλοξενηθεί στο Medika – Social Cultural Centre. Αυτός ο χώρος αποτελεί σημείο αναφοράς της εναλλακτικής σκηνής του Ζάγκρεμπ,
φιλοξενώντας μια πληθώρα από φεστιβάλ, εκθέσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια κ.ά. Με επίκεντρο τα webcomics, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα
δημιουργήσουν κόμικς σχεδιασμένα ειδικά για ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Instagram. Το πρόγραμμα φιλοξενίας θα κορυφωθεί στο φεστιβάλ κόμικς και τέχνης του δρόμου, OHOHO festival. Οι μέντορες του residency της Κροατίας είναι η Helena Janečić και ο Marko Dješka.

Ο Marko Dješka είναι καλλιτέχνης κόμικς, εικονογράφος και σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ζάγκρεμπ, με ειδίκευση στο τμήμα κινουμένων σχεδίων. Μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους που έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία σε πολλά φεστιβάλ. Η Helena Janečić είναι ανεξάρτητη ζωγράφος και συγγραφέας βιβλίων κόμικς με έδρα το Ζάγκρεμπ. Στην πρακτική της διερευνά το queerness στο σήμερα χρησιμοποιώντας διαφορετικά
μέσα και καλλιτεχνικές εκφράσεις. Το έργο της ποικίλει από μεγάλης κλίμακας ζωγραφικά έργα έως σχέδια εμπνευσμένα από κόμικς, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση των γυναικών και αμφισβητώντας τις κοινωνικές νόρμες σχετικά με την λεσβιακή σεξουαλικότητα.

Για περισσότερες π ληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και για να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε το website του WOMCOM εδώ.

Το Women Power in Comics χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Creative Europe. Οι απόψεις που εκφράζονται είναι των συμμετεχόντων του έργου και δεν εκφράζουν απαραίτητα εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.


RELATED ARTICLES