Open House Athens 2024 - Celebrating 10 years | Όλα όσα συνέβησαν

Η δέκατη επέτειος του Open House Athens, που διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου του 2024, αντιπροσωπεύει μια δεκαετία αφιερωμένη στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Με πάνω από 70 κτίρια που άνοιξαν τις πόρτες τους και πλήθος παράλληλων δράσεων, το φετινό Open House Athens απέσπασε εξαιρετική ανταπόκριση, προσελκύοντας για άλλη μια φορά χιλιάδες επισκέπτες. Μέγας χορηγός της εκδήλωσης ηταν η εταιρεία ELVIAL.

-δελτίο τύπου

Κατά τη διάρκεια του Open House Athens, διεξήχθησαν δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους, απο τους 500 εθελοντές της εκδήλωσης, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της Allianz. Το ιστορικό Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, επί των 150 χρόνων λειτουργίας του, άνοιξε τις πόρτες του κατόπιν ραντεβού, για το κοινό του Open House Athens, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν την αρχιτεκτονική και την ιστορία του.

MEGARO MELA | ELPIDA SPYROU

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις που υποστήριξαν τη φετινή θεματολογία του Open House Athens, χορηγός της οποίας ήταν η Εθνική Τράπεζα. Ο βασικός τους στόχος ήταν η προώθηση της προσβασιμότητας και η προώθηση της πολυπολιτισμικότητας μέσω της συμπερίληψης.

Η ενημέρωση σχετικά με τα κτίρια που είναι προσβάσιμα περιλάμβανε την εφαρμογή φίλτρων προσβασιμότητας στην ιστοσελίδα, ειδική σήμανση στα κτίρια που είναι προσβάσιμα και συμμετέχουν στο έντυπο πρόγραμμα, καθώς και διαδικτυακές δράσεις. Με τη συνεργασία του Open House Athens και του Mind the Map, δημιουργήθηκαν απτικοί χάρτες και ένα τρισδιάστατο μοντέλο του Μεγάρου Δεληγιώργη, προκειμένου να παρέχονται πληροφορίες στα άτομα με μερική η ολική τύφλωση μέσω της αφής. Ακόμα, όλες οι ξεναγήσεις του Open House Athens είχαν την δυνατότητα διεξαγωγής τους στην Αγγλική γλώσσα, προσφέροντας έτσι πρόσβαση σε επισκέπτες από διάφορες γλωσσικές κοινότητες.

BAGEION | MARIA CHATZIDOUROU

Οι παράλληλες δράσεις του Open House Athens 2024 ξεκίνησαν μια εβδομάδα νωρίτερα από την κύρια εκδήλωση, με το Made in Athens και ένα special tour στο εργοστάσιο της Vitex, η οποία ήταν και χορηγός της δράσης.

DOLCE | NIKOS SIMOS
 
KATERINA LATOUFI CERAMICS | IOANNA ALEXOPOULOU

Το Open Walk με την υποστήριξη της εταιρείας Daskalakis & Associates, ταξίδεψε το κοινό σε μοναδικές γωνιές της πόλης, αναδεικνύοντας κρυμμένα αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία. Οι διαδρομές περιελάμβαναν τα αρχοντικά της Κηφισιάς και την εξερεύνηση αρχιτεκτονικής της Κυψέλης μέσω της οδού Φωκίωνος Νέγρη.

ATELIE ODOU KYKLADON | ELPIDA SPYROU

Η δράση Open School απευθυνόμενη σε μαθητικά και εκπαιδευτικά γκρουπ και στην κινεζική κοινότητα της Αθήνας, περιλάμβανε επισκέψεις σε κάποιους χώρους δημιουργίας και κτίρια του προγράμματος.

Συνεχίζοντας, διεξήχθησαν διαδικτυακές δράσεις όπως το Livestream tours και το Open Office. Το Livestream tours πραγματοποίησε ξεναγήσεις σε δύο κτίρια που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα και προβλήθηκαν μέσω του λογαριασμού του OHA στο Instagram. Το Open Office με χορηγο την Dimand, αφορά συνεντεύξεις και περιηγήσεις σε τρία γραφεία της Αθήνας που ξεχώρισαν στον εργασιακό τους κλάδο. Τα βίντεο ανέβηκαν στο κανάλι του Open House Athens στο YouTube. Δείτε τα βίντεο εδώ.

Το 3D Virtual Tour που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Landmark στο κτίριο της Αμερικανικής σχολής κλασσικών σπουδών, παρείχε στους επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την εμπειρία των Laser Scanners στην αποτύπωση του δομημένου περιβάλλοντος.

Από την ατζέντα του ΟΗΑ 2024 δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί

Ο διαγωνισμός Open Photo στο Instagram, με χορηγό την Prodea Investments, λαμβάνει χώρα μέχρι τις 21.04. Ανοικτός σε όλους, προσκαλεί ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, καθώς και λάτρεις της αρχιτεκτονικής και του Open House Athens. Το θέμα του διαγωνισμού είναι “People to Architecture, Architecture to People”, με τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν να βραβεύονται με φωτογραφικές μηχανές από τη Fujifilm Hellas.

Στο Prodea Openvote οι επισκέπτες ψηφίζουν εδώ μέχρι τις 21.04 την αγαπημένη τους ξενάγηση και μπαίνουν στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή Fujifilm Hellas. Επιπλέον, οι εθελοντές αντίστοιχων κτιρίων/διαδρομών επιβραβεύονται με έπαινο και αναμνηστικά δώρα.

Το Open your map αποτελεί έναν διαγωνισμό για τον καλύτερο χάρτη του Open House Athens με χορηγό την Κleemann. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να σφραγίσουν τον χάρτη τους σε κάθε κτίριο που επισκέπτονταν και να ανεβάσουν φωτογραφίες στο Instagram εως τις 21.04 για να κερδίσουν αναμνηστικά δώρα.

Το Open Your Portfolio έως τις 30.04 προσφέρει υποτροφία για μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Βακαλό Art&Design,. Ο νικητής κερδίζει υποτροφία αξίας 8.000 ευρώ για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25.

GRANDE BRETAGNE HOTEL | KATERINA FYKARI

Στο Open Call for Visual Stories οι επισκέπτες μπορούν να εκφράσουν το θέμα “προσβασιμότητα και συμπερίληψη” έως τις 6.05 με οποιαδήποτε μορφή τέχνης επιθυμούν. Οι τρεις νικητές θα κερδίσουν αναμνηστικά δώρα και θα συμμετάσχουν σε έκθεση στο Δουβλίνο.

GRANDE BRETAGNE HOTEL | KATERINA FYKARI

Ένας νέος διαγωνισμός έφτασε στο ΟΗΑ το 2024, το Open Travel contest σε συνεργασία με τον μεγάλο χορηγό της δράσης, την εταιρεία ELVIAL. Οι επισκέπτες που θα ανεβάσουν stories στο Instagram από την εκδήλωση έως τις 23.04 , κάνοντας mention και follow τα προφίλ @openhouseathens & @elivial_sa, θα μπούν στην κλήρωση, με έναν τυχερό να κερδίσει ένα ταξίδι για 2 άτομα στη Θεσσαλονίκη για το Open House Thessaloniki 2024.

Η Joanna Mollaj ως νικήτρια του διαγωνισμού Design the poster που συνδιοργανώθηκε με τη Σχολή Βακαλό Art &Design, σχεδίασε την οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης.

POSTER | ELPIDA SPYROU

Το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιουνίου, το Open House Athens θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπεταν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για να αναδείξει την παραγωγική κοινότητα μιας ακόμα ελληνικής πόλης μέσω της μοναδικής δράσης Made in Kalamata.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ

Με την ολοκλήρωση του Open House Athens 2024, η ομάδα του εκφράζει τις ειλικρινείς της ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, στους εθελοντές, στους χορηγούς, στους φορείς καθώς και σε κάθε επισκέπτη που τίμησε το Open House με την παρουσία του. 10 χρόνια τωρα, all part of a great team. Χρόνια πολλά Open House Athens!

Το Open House Athens λαμβάνει μέρος στο τριετές project (2023-2025), OpenHouseEuropeτο οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον. Στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν 14 ΟΗ σε 14 πόλεις της Ευρώπης. Τα ΟΗ φεστιβάλ προγραμματίζουν ακόμα σαν OpenHouseEurope κοινές δράσεις και θέματα όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία διαδικαστικών εργαλείων για την σημασία του ρόλου της αρχιτεκτονικής και η προβολή θετικών παραδειγμάτων για το πώς η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ακόμα στο πλαίσιο της διά δράσης μεταξύ των πόλεων και της ανταλλαγής εμπειριών, προβλέπεται στο πρόγραμμα η ανταλλαγή εθελοντών και η διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων.  

Τo Open House Athens πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. 
Μεγάλος χορηγός ήταν η ELVIAL
Υποστηρικτές φορείς ήταν η ΣΤΑΣΥ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Νομισματικό Μουσείο
Χορηγός OPEN VOTE & OPEN PHOTO: ηταν η PRODEA investments
Χορηγός OPEN OFFICE ήταν η DIMAND real estate development
Χορηγός εθελοντών ήταν η ALLIANZ
Χορηγός MADE in Athens ήταν η VITEX
Χορηγός DESIGN THE POSTER ήταν η σχολή ΒΑΚΑΛΟ art& design
Χορηγός OPEN YOUR MAP ήταν η KLEEMANN
Χορηγός OPEN WALKS ήταν η DASKALAKIS & associates
Χορηγός προσβασιμότητας και συμπερίληψης ήταν η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Χορηγός 3D VIRTUAL TOURS ήταν η LANDMARK
Χορηγοί ήταν οι MARMOURIS, KENTRIKI | SAVILLS, HOTEL GRANDE BRETAGNE, ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ, FIBRAN, AREA DOMUS, KARTELL, FUJIFILM, IANOS, THESSPRINT, ERGON, GALLINA, PROVELLEGIOS, HOOPS, EVENTORA, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Α.Ε.
Χορηγοί φιλοξενίας ήταν οι ATHENS COCOMAT BC, THE MODERNIST, ATHENS CITY MOXY
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι OPEN TV, MAD, MAD RADIO, ΑΘΗΝΑ 984, IEFIMERIDA, BOVARY, ANDRO, ARCHISEARCH, COZYHOME, COZYVIBE, NEXTDEAL, ATHENS SURREAL, ARCHETYPE, DESIGN SOCIETY

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open HouseAthens και Open House Thessaloniki. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης OpenHouse.


The tenth anniversary of Open House Athens, which took place on April 13th and 14th, 2024, represents a decade dedicated to showcasing the city’s cultural heritage. With over 70 buildings opening their doors and a plethora of parallel activities, this year’s OPEN HOUSE Athens received an exceptional response, attracting thousands of visitors once again. The main sponsor of the event was ELVIAL company.

-press release

During Open House Athens, free architectural tours were conducted in both private and public spaces by the event’s 500 volunteers, generously supported by ALLIANZ .
The historic Grande Bretagne Hotel, operating for 150 years, opened its doors by appointment to the public of OPEN HOUSE Athens, offering a unique opportunity to discover its architecture and history.

Simultaneously, activities supporting this year’s theme of Open House Athens, sponsored by the National Bank of Greece, were completed. Their main goal was to promote accessibility and multiculturalism through inclusion. Information about accessible buildings included the application of accessibility filters on the website, special signage on accessible buildings participating in the program, and online activities. In collaboration with Open House Athens and Mind the Map, tactile maps and a three-dimensional model of the Deligiorgis Mansion were created to provide information to individuals with partial or total blindness through touch. Additionally, all Open House Athens tours were available in English, providing access to visitors from various linguistic communities.

IDRYMA EUGENIDOU | IOANNA ALEXOPOULOU

The parallel activities of Open House Athens 2024 began a week earlier than the main event, with Made in Athens and a special tour at the Vitex factory, which was also a sponsor of the activity. Open Walk, supported by Daskalakis & associates, took the public to unique corners of the city, highlighting hidden architectural and historical monuments. Routes included the mansions of Kifissia and the exploration of Kypseli’s architecture via Fokionos Negri Street.

MITOS MARIOS DANIEL

The Open School activity, targeting student and educational groups as well as the Chinese community of Athens, included visits to some creative spaces and program buildings.
Furthermore, online activities such as Livestream tours and Open Office were conducted. Livestream tours conducted tours of two buildings participating in this year’s program and were broadcasted via OHA’s Instagram account. Open Office, sponsored by Domand, involved interviews and tours of three offices in Athens that stood out in their field of work. The videos were uploaded to the Open House Athens YouTube channel. Watch the videos here.

The 3D Virtual Tour conducted by Landmark company at the American School of Classical Studies building provided visitors with the opportunity to experience Laser Scanners in capturing the structured environment live.

From the agenda of OHA 2024, the established competitions could not be missed

The Open Photo contest on Instagram, sponsored by Prodea Investments, takes place until 21.04. Open to all, it invites amateur and professional photographers, as well as architecture enthusiasts and Open House Athens lovers. The theme of the contest is “People to Architecture, Architecture to People”, with three distinguished photographs being awarded Fujifilm Hellas cameras.

OPEN WALK-KYPSELI | LILLY ANASTASIOU

In Prodea Open Vote, visitors vote here until 21.04 for their favorite tour and enter a draw for a Fujifilm Hellas camera. In addition, volunteers of respective buildings/routes are rewarded with praise and commemorative gifts. Open your map is a competition for the best map of Open House Athens, sponsored by Kleemann. Visitors had the opportunity to stamp their map at each building they visited and upload photos on Instagram until 21.04 to win commemorative gifts.

OPEN WALK-KYPSELI | LILLY ANASTASIOU

Open your Portfolio until 30.04 offers a scholarship for a Master’s program in Architectural Design at the Vakalo Art & Design School. The winner receives a scholarship worth 8,000 euros for the academic year 2024-25. In the Open call for Visual Stories, visitors can express the theme “accessibility and inclusion” until 6.05 in any desired art form. The three winners will receive commemorative gifts and participate in an exhibition in Dublin.

GRANDE BRETAGNE HOTEL | KATERINA FYKARI

A new contest arrived at OHA in 2024, the Open Travel contest in collaboration with the major sponsor of the event, Elvial company. Visitors who upload stories on Instagram from the event until 23.04, mentioning and following the profiles @openhouseathens & @elivial_sa, will enter the draw, with one lucky winner winning a trip for 2 to Thessaloniki for Open House Thessaloniki 2024.

POSTER | ELPIDA SPYROU

Joanna Mollaj, as the winner of the Design the poster contest, co-organized with the Vakalo Art & Design School, designed the visual identity of the event. On the weekend of June 1st & 2nd, Open House Athens will travel to Kalamata in collaboration with the Captain Vassilis & Carmen Constantakopoulos Foundation to showcase the productive community of another Greek city through the unique Made in Kalamata initiative.

KTIRIO GRAFEION STIN ODO AMALIAS | IOANNA ALEXOPOULOU

With the completion of Open House Athens 2024, the team expresses their sincere thanks to everyone who contributed to the success of the event: the volunteers, the sponsors, the organizations, and every visitor who honored Open House with their presence. For 10 years now, we are all part of a great team. Happy anniversary, Open House Athens!

MOONLIGHT SONATA_IOANNA ALEXOPOULOU (3)

Open House Athens takes part in the three-year project (2023-2025) Open House Europe which is co-funded by the European Union. It is a project that seeks to encourage a meaningful debate on architecture as a common European identity, by highlighting the values of quality designed spaces to the general public and empowering citizens to support a well-built environment. The program will involve 14 OHs in 14 European cities. The OH festivals are still planning as Open House Europe joint actions and topics, such as enhancing accessibility and creating procedural tools for the importance of the role of architecture and showcasing positive examples of how architecture could respond to contemporary environmental and social challenges. Also, in the context of city-to-city interaction and exchange of experience, the program foresees the exchange of volunteers and the organisation of annual conferences.

MELAS MARTINOS GALLERY | IOANNA ALEXOPOULOU

Open House Athens took place under the auspices and with the funding of the Ministry of Culture and Sports and under the auspices of the Municipality of Athens.
Great sponsor was ELVIAL
The supporting organizations were STASY, Athens Concert Hall, and the Numismatic Museum.
The sponsor of OPEN VOTE & OPEN PHOTO was PRODEA investments
The sponsor of OPEN OFFICE was DIMAND real estate development
The volunteer sponsor was ALLIANZ.
The sponsor of MADE in Athens was VITEX.
The sponsor of DESIGN THE POSTER was the VAKALO art & design School.
The sponsor of OPEN YOUR MAP was KLEEMANN.
The sponsor of OPEN WALKS was DASKALAKIS & associates.
The sponsor of accessibility and inclusion was the NATIONAL BANK of Greece.
The sponsor of 3D VIRTUAL TOURS was LANDMARK.
Sponsors included MARMOURIS, KENTRIKI | SAVILLS, HOTEL GRANDE BRETAGNE, TSAUSOGLOU, FIBRAN, AREA DOMUS, KARTELL, FUJIFILM, IANOS, THESSPRINT, ERGON, GALLINA, PROVELLEGIOS, HOOPS, EVENTORA, PAPANDREOU S.A.
Hospitality sponsors were ATHENS COCOMAT BC, THE MODERNIST, ATHENS CITY MOXY. Media sponsors were OPEN TV, MAD, MAD RADIO, ATHINA 984, IEFIMERIDA, BOVARY, ANDRO, ARCHISEARCH, COZYHOME, COZYVIBE, NEXTDEAL, ATHENS SURREAL, ARCHETYPE, DESIGN SOCIETY.

Open House Greece is a Non-Profit Civil Society with the aim of promoting and highlighting Architecture and Culture, in Greece and abroad, through the annual Open House Athens and Open House Thessaloniki events. It was founded in May 2012 and belongs to the wider family of Open House Worldwide, which ensures the global promotion of each Open House event.


RELATED ARTICLES