10 Years Open House Thessaloniki | 26th & 27th of November

Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική γιορτή της Θεσσαλονίκης, το Open House Thessaloniki γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια και επιστρέφει δυναμικά στις 26 & 27 Νοεμβρίου 2022, με ένα πρόγραμμα γεμάτο επετειακές εκδηλώσεις: ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαδρομές, διαγωνισμούς, επετειακά προϊόντα κα. 

– Press Release

BY MARIA KAISIDOU

Οι αιτήσεις εθελοντών για το OPEN HOUSE Thessaloniki 2022, θα είναι ανοιχτές έως τις 10 Οκτωβρίου. Όσοι θέλουν να είναι μέρος αυτής της μεγάλης ομάδας μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή πατώντας εδώ

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

OPEN TOURS 26 & 27.11

BY KONSTANTINOS ALEIFERIS

Η κύρια δράση του ΟΗΤ είναι το σαββατοκύριακο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, σχολεία, κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία κ.α. Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται από τους 500 εθελοντές της εκδήλωσης.

MADE in Thessaloniki 19 & 20.11

Η πρωτότυπη αυτή παράλληλη δράση περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, με στόχο να γνωρίσει το κοινό τη δημιουργική κοινότητα της πόλης, καθώς και τις παραγωγικές διαδικασίες που κρύβει κάθε επάγγελμα.

BY KONSTANTINOS ALEIFERIS

Οι ξεναγήσεις γίνονται από τους ίδιους τους δημιουργούς και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Το MADE in Thessaloniki ξεκίνησε ως παράλληλη δράση το 2015 κι έκτοτε καθιερώθηκε, με τη συμμετοχή περίπου 10-20 δημιουργών κάθε χρόνο.

OPEN SCHOOL 25.11

H εκπαιδευτική δράση του ΟΗΤ επιστρέφει φέτος την Παρασκευή 25.11! Πρόκειται για αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε ορισμένα κτίρια του προγράμματος οι οποίες πραγματοποιούνται από τους εθελοντές της εκδήλωσης και απευθύνονται σε μαθητικά και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

OPEN WALKS 26 & 27.11

Η ενότητα των θεματικών διαδρομών εντάχθηκε τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων του ΟΗΤ και γνώρισε αμέσως πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Οι διαδρομές έχουν ως στόχο να μας γνωρίσουν άγνωστες πλευρές της πόλης και λειτουργούν συμπληρωματικά με την κύρια δράση.

BY KONSTANTINOS ALEIFERIS

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί του Open House Thessaloniki:

OPEN PHOTO 
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο instagram, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης και του OPEN HOUSE Thessaloniki.

OPEN VOTΕ
Διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους θεατές της δράσης να ψηφίσουν το αγαπημένο τους virtual tour και την αγαπημένη τους διαδρομή.

Στο πρόγραμμα υπάρχει ακόμα και το διαδικτυακό κομμάτι της εκδήλωσης όπως έχει άλλωστε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. (OPEN OFFICE – συνεντεύξεις με αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης).

© GEORGE SFAKIANAKIS
© STUDIO VD – VAVDINOUDIS-DIMITRIOU

Jungle Office_Louizi-Louizis Architects

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2022 θα βρείτε εδώ: 

Για προτάσεις έργων- κτιρίων που θα θέλετε να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΟΗΤ 2022 μπορείτε να στείλετε email με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες στο info@openhousethessaloniki.gr μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

BY KONSTANTINOS ALEIFERIS

Το OPEN HOUSE Thessaloniki 2022 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποστηρίζεται ενεργά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE
H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ο ΘΕΣΜΟΣ OPEN HOUSE
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.


RELATED ARTICLES