Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένος της Τρίτης ήταν ο Τσαμπίκος Πετράς, ιδρυτής του γραφείου Petrās Architecture, το 2013,  το οποίο έχει ως βάση την Αθήνα. Έχει λάβει διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Αναπτύσσει σύγχρονες τεχνολογίες σε σχέση με πατροπαράδοτες τεχνικές σχεδιασμού. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ, όπου πραγματοποίησε, με υποτροφία, και το μεταπτυχιακό του με θέμα «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός». Διερευνά σε διδακτορικό επίπεδο θέματα που αφορούν τη συμμετοχή των αισθήσεων στην αντίληψη του χώρου. Το έργο του έχει παρουσιαστεί στην 6η πανελληνία έκθεση WALLS στην Πάτρα, στην 6η, 7η, 8η και 9η Biennale Νέων Αρχιτεκτόνων καθώς και στη 13η διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής στο Buenos Aires. To 2011 απέσπασε την διάκριση Europe ’s Emerging Architect – 40under40 Award από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, και το 2018 το Διεθνές βραβείο Αρχιτεκτονικής από το The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design. Τέλος, διδάσκει στον «Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό 4» στο πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα έργα του γραφείου σήμερα αφορούν: «Κάποια commissions από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Προχωράμε στις μελέτες και σύντομα θα τα υλοποιήσουμε. Ορισμένα ιδιωτικά έργα, κυρίως στην Αθήνα. Κάποια πιο σύνθετα κτίρια, πολλαπλών χρήσεων».

Η πορεία του ξεκίνησε μέσα από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Η σημασία τους θεωρεί πως είναι: «Πολύ μεγάλη. Σου δίνει τη δυνατότητα να εξασκήσεις τη δημιουργικότητα σου, να έρθεις σε επαφή με άλλους τόπους, με λύσεις αρχιτεκτόνων διεθνώς».

Για το ξεκίνημα του γραφείου του, αλλά και αυτό που το ξεχωρίζει ανέφερε: «Ξεκινάει με προσπάθεια, επιμονή, ανάληψη ευθύνης. Απαιτεί οργάνωση για τη λειτουργία του. Για να ξεχωρίσει, χρειάζεται δημιουργικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα, εγρήγορση και ένταξη σε ένα κανονιστικό πλαίσιο».

Η επιλογή νέων συνεργατών είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο: «Οι συνεργάτες είναι κομμάτι της επιτυχίας. Πίσω από κάθε κτίριο, ιδέα, δημιουργικότητα βρίσκονται οι άνθρωποι».

Για τη διαδικασία σχεδιασμού στο γραφείο και τις κλίμακες με τις οποίες ασχολείται σημείωσε: «Συμμετέχουμε όλοι, υπάρχει ένα pool ιδεών όπου ο καθένας εκφράζεται, σκέφτεται. Αποφασίζονται πράγματα από κοινού, διαμοιράζονται, ξαναερχόμαστε κοντά, τα ξανασυζητάμε, ξαναμοιράζονται αρμοδιότητες. Ταυτόχρονα ο καθένας συνεισφέρει με τη δική του εξειδίκευση. Όσον αφορά τις κλίμακες, έχω προτίμηση στις μεγαλύτερες κλίμακες, στα πιο σύνθετα έργα».

Για το δημόσιο διάλογο και την ελληνική αρχιτεκτονική πιστεύει πως: «Δεν έχουμε εξασκήσει την κουλτούρα να κριτικάρουμε με καλή διάθεση, έργα άλλων συναδέλφων ή να δεχόμαστε κριτική. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να ανοίξει η αρχιτεκτονική και προς το κοινό».

Σε ένα portfolio παρατηρεί: «Να υπάρχουν λίγα και ολοκληρωμένα projects. Να αφηγούνται μια κεντρική ιδέα, να έχουν καλή παρουσίαση, εύληπτα σχέδια, καλά visuals».

Ενώ για τη συνέντευξη, σημειώνει: «Έχει σημασία η φυσική επαφή. Καταλαβαίνεις τον ενθουσιασμό, τη δυναμική, την πρόθεσή για μάθηση. Με ενδιαφέρει πολύ το πάθος, η όρεξη, η ενέργεια».

Όσον αφορά τη γνώση προγραμμάτων φωτορεαλισμού, θεωρεί πως: «Είναι σημαντικό. Είναι εργαλεία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε, να προσομοιώσουμε το χώρο».

Τέλος, για τη γεφύρωση μεταξύ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επαγγέλματος, υπογραμμίζει: «Το πανεπιστήμιο σου δίνει τη μέθοδο για να εξελίσσεσαι, να μελετάς, να κατανοείς, να εμβαθύνεις. Χρειάζεται προσπάθεια και επαφή και με τα δύο».

Ακούστε το podcast με τον Τσαμπίκο Πετρά εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES