Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένος του Σαββάτου ήταν ο Σωτήρης Τσέργας, αρχιτέκτονας, συνιδρυτής, με την Κάτια Μαργαρίτογλου, τoυ Block722 Architects, με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2009, εξειδικεύεται στις κατοικίες, τα ξενοδοχεία. Έχει βραβευτεί στο Interior Design Best Year Awards στην Νέα Υόρκη, για το έργο τους Olea All Suite Hotel. H απλότητα, οι καθαρές γραμμές, τα υλικά υψηλής ποιότητας, η προσοχή στις λεπτομέρειες, η ομαδικότητα και η αγάπη για τη δουλειά, χαρακτηρίζουν το γραφείο. ‘Εχει παρουσιαστεί στον τύπο του εξωτερικού, όπως στο Wallpaper, ELLE Décor France, Marie Claire France, Cote Sud.

Όσον αφορά την εξέλιξη αναφέρει: «Αναζητάμε φρέσκιες ιδέες. Κάθε φορά προσπαθώ να αφουγκραστώ το περιβάλλον των έργων μας».

Θεωρεί πως τα έργα – σταθμοί του γραφείου τους είναι: «Οι δύο κατοικίες στη Σύρο. Χαιρόμαστε που βρίσκονται ακόμα στο προσκήνιο. Η κατοικία στη Μύκονο αποτέλεσε κλειδί στη γνώση και έκπληξη. Το Olea Resort στη Ζάκυνθο, για το οποίο αποσπάσαμε βραβείο στο Interior Design Awards στη Νέα Υόρκη».

Το γραφείο απασχολεί 29 άτομα. Από την πορεία τους έχει αποκομίσει: «Πρέπει να είσαι έτοιμος για αγώνα. Ήμασταν μικρό γραφείο. Φύγαμε στη Σουηδία, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε γραφείο και να καταλάβουμε τη αγορά εκεί. Από απόσταση μεγαλώσαμε και κρατήσαμε το γραφείο της Ελλάδας».

Για την κουλτούρα και το κλίμα του γραφείου σημειώνει: «Η ομαδικότητα και η ωραία ατμόσφαιρα είναι πολύ σημαντικά. Υπάρχει πίεση, αλλά προσέχουμε την κοινότητά μας. Έχουμε κουζίνα όπου μαγειρεύουμε, τρώμε όλοι μαζί, κάνουμε αθλητικές δραστηριότητες, ταξιδεύουμε. Δημιουργούμε μια οικογένεια».

Η διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου έργου είναι: «Γίνεται μία ολιστική έρευνα που αφορά τα στοιχεία του έργου. Δημιουργείται ένα brainstorming, μορφοποιείται στο πρώτο moodboard. Στο δεύτερο στάδιο κάνουμε ένα σκαρίφημα, γίνεται παρουσίαση, ανταλλαγή ιδεών με τον πελάτη. Προχωράμε σε διαφορετικά departments και φτάνουμε μέχρι την υλοποίησή του. Πάμε στα projects όταν ολοκληρώνονται, ώστε να τα βιώσουμε, να τα αξιολογήσουμε».

Ως γραφείο, η στάση που ακολουθούν είναι: «Δε θέλουμε να είμαστε οι σταρ του έργου. Προσπαθούμε να το δούμε υλιστικά, να παίξουμε με τις αισθήσεις του χρήστη».

Στους συνεργάτες τους αναζητούν: «Να λένε τι ξέρουν και τι όχι, να προσπαθούν να βελτιωθούν. Πρέπει να έχουμε δικαίωμα στο λάθος. Στο γραφείο προσπαθούμε να καταλάβουμε κάθε συνεργάτη, να του δώσουμε την ευκαιρία να κάνει με χαρά αυτά που τον ικανοποιούν»

Η εκπαιδευτική διαδικασία στην Ελλάδα πιστεύει πως: «Έχοντας προσωπική εμπειρία από το ΕΜΠ, θεωρώ ότι κάνει εξαιρετική δουλειά. Ωστόσο, η εξέλιξη είναι σημαντική, υπάρχει συνεχής αγώνας. Τα παιδιά να μη σταματήσουν να εξελίσσονται, να θεωρήσουν την αρχιτεκτονική χόμπι και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις και το πάθος τους».

Η συμβουλή του προς τους νέους καθώς και για ένα σωστό portfolio είναι: «Βγαίνοντας από τη σχολή, ψάξε αυτό που σε κάνει χαρούμενο. Το portfolio να είναι σύντομο και περιεκτικό, να έχει ωραία παρουσίαση, να είναι άμεσο, ειλικρινές. Εγώ προσέχω αισθητική, παρουσίαση, γραμματοσειρά, εικόνες. Αν με εξιτάρει, θα μπω σε διαδικασία περισσότερης ανάγνωσης».

Για τις μεταπτυχιακές σπουδές σημειώνει: «Είναι χρήσιμες, σε πάνε ένα βήμα πιο κάτω, μελετάς κάτι σε βάθος».

Όσον αφορά τα έργα στο εξωτερικό αναφέρει: «Η συνεργασία με τους πελάτες είναι πολύ καλή. Κάνουμε meetings, συζητάμε τις ανάγκες τους, το όραμά τους. Η περίοδος του κορονοϊού βοήθησε να εδραιωθούν τα e-meetings».

Τέλος, ο ίδιος θωρεί πως το να συνεργάζεται με τη σύντροφό του είναι: «Τύχη. Η Κάτια είναι η έμπνευση του γραφείου. Έχει συνεχώς τη διάθεση να εξελίσσει το γραφείο».

Ακούστε το podcast με το Σωτήρη Τσέργα εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES