Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Το σημερινό επεισοδίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της  Λακιώτης α.ε.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένος της Κυριακής στο Archisearch Talks ήταν ο Αλέξης Βικέλας, αρχιτέκτονας, partner του γραφείου Vikelas Arhitects και, μεταξύ άλλων, δημιουργός του νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ, καθώς και του αρχιτεκτονικού τμήματος της σχολής Καλών Τεχνών του Dusseldorf. Η έρευνά του αφορά πολεοδομικά και κοινωνικά ζητήματα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της UIA (International Union of Architects) για την καταπολέμηση της φτώχειας, για τους άστεγους στο Παρίσι το 1997. Είναι επικεφαλής σχεδιασμού και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας I&A Βικέλας και συνεργάτες αρχιτέκτονες, ενώ έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό και την επίβλεψη περισσότερων από 200 κτιρίων.

Στην υποθετική περίπτωση που δε θα υπήρχε το γραφείο του πατέρα του, οι ενέργειές του θα ήταν: «Είναι πιθανό, να επεδίωκα να μείνω περισσότερο στο εξωτερικό και να αποκτήσω εμπειρία από γραφεία και άλλους πολιτισμούς».

Για τη συνεργασία του με τον πατέρα του, ανέφερε: «Ο καθένας έδωσε χώρο στον άλλον. Η κοινή μας πεποίπηθηση είναι ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να έχει ουσία και υπόσταση. Δοκιμάζουμε τις ιδέες μας και δίνουμε χρόνο στην εξέλιξη».

Για την ταυτότητα του γραφείου σημειώνει πως: «Προσπαθούμε, οι χώροι να έχουν ταυτότητα και προσωπικότητα, να είναι δοχεία ζωής, χωρίς να είμαστε δογματικοί. Ταυτόχρονα είμαστε δεκτικοί σε συνεργασίες».

Η άποψή του για τους δημόσιους χώρους, με αφορμή τις συζητήσεις για το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας» και την πλατεία Ομονοίας είναι πως: «Θα έπρεπε να είναι στα πλαίσια ενός οράματος που ξεκινάει με έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών. Πάνω σ ’αυτή τη βάση, να γίνονται διαγωνισμοί για τους άλλους χώρους. Επίσης, να υπάρχει συμμετοχή των πολιτών σε μια διαδικασία που θα εκφράσουν την άποψή τους».

Για τα κτίρια γραφείων και το σχεδιασμό τους μετά την πανδημία, θεωρεί πως: «Οι χώροι δε θα είναι τυπικά γραφειακοί, θα έχουν πιο ευχάριστο περιβάλλον. Θα δημιουργηθεί η ανάγκη να γίνουν κτίρια με περισσότερους υπαίθριους χώρους. Ίσως ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το κτίριο orbit».

Όσον αφορά τα κριτήρια που επιλέγονται νέοι συνεργάτες στο γραφείο, αναφέρει: «Το portfolio είναι εφόδιο. Θεωρώ πιο σημαντική την προσωπική συνέντευξη, να έχει προσωπικότητα με αντίληψη, ανοιχτούς ορίζοντες. Επίσης ,οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες».

Ενώ για τη γεφύρωση μεταξύ πανεπιστημιακών σπουδών και αρχιτεκτονικής πράξης υπογράμμισε: «Ένας νέος αρχιτέκτονας είναι καλό να αποκτήσει εμπειρία σε ένα περιβάλλον που του ταιριάζει και του προσφέρει δυνατότητες, να μη βιαστεί να μπει στον επαγγελματικό στίβο. Είναι σημαντικό να επεκτείνει κανείς τις σπουδές του, να ταξιδέψει, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να βρει τη δική του θέση στην αρχιτεκτονική, να δοκιμάσει και να πειραματιστεί».

Τέλος, οι συμβουλές του προς τους νέους αρχιτέκτονες είναι: «Να είναι ανοιχτός σε συνεργασίες, να έχει πάθος, κέφι, φιλοδοξίες, υπομονή και επιμονή, να μη φοβάται να κάνει λάθη».

Ακούστε το podcast με τον Αλέξη Βικέλα εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES