Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένος της Δευτέρας ήταν ο Κώστας Πουλόπουλος, αρχιτέκτονας. Σπούδασε στην Αθήνα και την Ιαπωνία, όπου έζησε και δούλεψε στον Kengo Kuma. Αργότερα μετακόμισε στη Σκαανδιναβία, όπου εργάστηκε για τους Henning Larsen και BIG. Μετέπειτα, ίδρυσε το SquareOne με έδρα την Κοπεγχάγη, που αναπτύσσεται με έργα στην Ευρώπη ( Δανία, Λιθουανία, Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο ) και την Άπω ανατολή (Νότια Κορέα). Ταυτόχρονα, το γραφείο σκέφτεται και προτείνει τρόπους ζωής στις πόλεις του μέλλοντος, όπως για παράδειγμα πως αλλάζουν τα κτίρια όταν ένας νέος τύπου ανελκυστήρα εμφανίζεται. Τί να κάνουμε με έναν εγκαταλελειμμένο υδατόπυργο.

Για την απόφαση του να μετακομίσει και να εργαστεί στην Ιαπωνία αναφέρει: «Τελειώνοντας τη σχολή, άρχισα να μελετάω Ιαπωνικά. Βρέθηκα στο University of Tokyo, να κάνω δεύτερο master αρχιτεκτονικής. Η σημαντικότερη εμπειρία ήταν ότι έζησα σε μια τόσο μακρινή κουλτούρα και δούλεψα εκεί. Άλλαξε η οπτική μου σε πολλά ζητήματα. Το σημαντικότερο ήταν η κουλτούρα της υπομονής».

Μίλησε πριν δύο χρόνια για την δύναμη της πρωτοβουλίας, στο συνέδριο ΕΣΩ: «Η έννοια της πρωτοβουλίας έρχεται όταν σκέφτεσαι πως μπορείς να συνεισφέρεις στην κοινωνία, ιδίως σε μια εποχή που μιλάμε για βιωσιμότητα».

Για την περίπτωση του υδατόπυργου, ανέφερε: «Αυτό το έργο ήταν μια πρωτοβουλία. Βλέποντάς τον, αναρωτηθήκαμε αν κάποιος έχει ασχοληθεί με αυτό. Βρεθήκαμε με ένα project μετατροπής του σε ξενοδοχείο. Βραβεύτηκε σαν το πιο δημοφιλές όραμα για το 2018, ωστόσο μάλλον δε θα πραγματοποιηθεί. Δημιούργησε όμως συζήτηση γύρω από την επανάχρηση κτιρίων και το μέλλον».

Μοιράστηκε την εμπειρία του από τα γραφεία στα οποία εργάστηκε: «Δούλεψα σε διαφορετικές θέσεις, είδα άλλες πτυχές της διαδικασίας, πώς λειτουργούν τα γραφεία μεγάλης κλίμακας και οι επαγγελματίες πελάτες που πραγματοποιούν 5 έργα το χρόνο».

Σήμερα, το γραφείο αναλαμβάνει έργα όπως: «Τελειώνουμε τη μελέτη ενός συγκροτήματος τεσσάρων πύργων στη Σεούλ, σε συνεργασία με άλλους partners. Σχεδιάζουμε ένα κτίριο κατοικιών στο Ντίσελντορφ, μια πλωτή κατασκευή αναψυχής στην Κοπεγχάγη».

Για τα έργα που αναλαμβάνει το γραφείο σημειώνει: «Έχουμε πιο ισχυρή σχέση με το concept development και την οριστικοποίηση του design. Οι κλίμακες συνήθως έχουν να κάνουν με την πόλη και πιο μεγάλα κτίρια».

Η σημασία της συνεργατικότητας στην αρχιτεκτονική για τον ίδιο είναι ζωτικής σημασίας: «Ο αρχιτέκτονας είναι κρίκος μια αλυσίδας. Έχει σημασία η παραγωγή ενός έργου να αντιμετωπίζεται ως δίκτυο παραγόντων που όλοι προσθέτουν στην αξία του».

Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της: «Πλέον βλέπει κανείς συντονισμένη κίνηση ανάμεσα στους αρχιτέκτονες. Είναι σημαντικοί αυτοί που φέρνουν του αρχιτέκτονες και σχεδιαστές κοντά, όπως εσύ. Δεν αρκεί να σχεδιαστεί κάτι, πρέπει να επικοινωνηθεί».

Αυτό που θεωρεί σημαντικό στους συνεργάτες του είναι: «Πρέπει να υπάρχουν skills, για να μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Αυτό είναι το λειτουργικό μέρος. Το ουσιαστικό, είναι η ευφυία, μια καλώς νοούμενη δόση τεμπελιάς. Τέλος, η γνώση ξένων γλωσσών».

Όσον αφορά το portfolio, προτείνει στους νέους, να έχει: «Απλή δομή, καλή και λίγη πληροφορία. Ο τρόπος που επικοινωνούν με το γραφείο για να δείξουν το ενδιαφέρον τους».

Τέλος, από τη μέχρι τώρα πορεία του αναγνωρίζει: «Είχα πάντα ένα σημειωματάριο δίπλα μου, για ό,τι μπορεί να με ενδιέφερε ή να σκεφτόμουν. Τώρα έχω μια βιβλιοθήκη όπου ανατρέχω ανά καιρούς. Μέχρι σήμερα είναι το σημαντικότερο εργαλείο, γιατί εκεί υπάρχει πιο άμεση σχέση. Βλέπει κανείς να μετουσιώνεται η φήμη της αρχιτεκτονικής ως τέχνη».

Ακούστε το podcast με τον Κώστα Πουλόπουλο εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES