Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Την Κυριακή, ο Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με το Δημήτρη Παπανικολάου, αρχιτέκτονα, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας, στη σχολή Αρχιτεκτονικής και στη σχολή Πληροφοριακών Συστημάτων. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του εργαστηρίου Αστικών Συνεργειών – Urban Synergetics Lab. Η έρευνα του επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στον αστικό ή αρχιτεκτονικό χώρο, την πληροφορία και τη συλλογική συμπεριφορά, καθώς και στο σχεδιασμό ψηφιακών ή φυσικών μέσων που συνδέουν ανθρώπους, τόπους και αντικείμενα. Έχει εργαστεί και διδάξει στη Microsoft Research, στο MIT Media Lab, στο New York University Interactive Telecommunications Program, και στο Harvard GSD. Η έρευνα του έχει δημοσιευτεί σε 32 συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, βιβλία. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις όπως το Buckminster Fuller Challenge, το Harvard Deans’ Design Challenge και το Knight Foundation Celebrate Charlotte Arts Initiative. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ κάτοχος  μεταπτυχιακού MSc in Media Arts and Sciences από το MIT Media Lab, SMArchS σε Design Computation από το MIT School of Architecture and Planning και διδακτορικού από το Harvard Graduate School of Design.

Για την πορεία του ως τώρα και το διεπιστημονικό εργαστήριό του, αναφέρει: «Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στο ΕΜΠ, έφυγα στο ΜΙΤ. Όταν τελείωσα το πρώτο μεταπτυχιακό, ο καθηγητής μου με προσκάλεσε στο Media Lab. Η εμπειρία αυτή άλλαξε τον τρόπο που βλέπω το design, την αρχιτεκτονική, τον τρόπο συνεργασίας με άτομα διαφορετικών κλάδων, περιοχών. Έπειτα πήγα στο Harvard για διδακτορικό. Αφού τελείωσα, έψαχνα θέσεις που θα μου επιτρέψουν να γεφυρώσω τον κόσμο της αρχιτεκτονικής με αυτόν των πληροφοριακών συστημάτων. Έτσι βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας».

Αναφέρθηκε στο εργαστήριο του, Urban Synergetics Lab: «Έχει στόχο, να διερευνήσει συλλογικά μοντέλα αστικής νοημοσύνης, να αναλύσει τις δυνατότητές τους και να σχεδιάσει στρατηγικές για να υλοποιήσει τα μοντέλα».

Αυτήν την περίοδο το project με το οποίο ασχολείται: «Λέγεται Charlotte breathes, Εκτός από το project ως έργο τέχνης, θέλουμε να ερευνήσουμε, πώς τέτοια μέσα επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε την αστική μας ταυτότητα».

Για τους συνεργάτες που αναζητά σημειώνει: «Αναζητώ άτομα open minded, με όρεξη να μάθουν, που τους αρέσει να βοηθούν, να μοιράζονται».

Εντοπίζει τις διαφορές στον τρόπο εκπαίδευσης στην Αμερική και στην Ελλάδα: «Στην Αμερική, τα καλά πανεπιστήμια, είναι πόλοι έλξης φοιτητών, καθηγητών, ομιλητών. Ενθαρρύνουν τη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα. Θα ήθελα να δω στις σχολές της Ελλάδας αντίστοιχες δράσεις».

Όσον αφορά το portfolio και το cv των νέων, αυτό που αναζητά είναι: «Στο portfolio, να έχουν τα κατάλληλα skills, καθώς και τι κίνητρο έχουν, τι στόχους ζωής και πως η συνεργασία μας θα τους βοηθήσει στη ζωή τους. Στο βιογραφικό, είναι σημαντικό να εξηγούν τι θέση είχαν, τι έκαναν, τι αποτέλεσμα είχε και σε σύγκριση με τι. Στο cover letter, να εξηγούν τι έχουν να προσφέρουν».

Στο δίλημμα πρώτα εργασία στην Ελλάδα ή μεταπτυχιακό στο εξωτερικό απαντά: «Σκέψου για ποιο λόγο θέλεις να κάνεις κάτι, για πόσο χρόνο, και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σου».

Ενώ για να τα κριτήρια επιλογής μεταπτυχιακού αναφέρει: «Αν θες να εστιάσεις σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, έχει βαρύτητα το θέμα. Αν ενδιαφέρεσαι να ανοίξεις τους ορίζοντές σου, τότε τα άτομα, το ίδρυμα, η πόλη παίζουν μεγαλύτερο ρόλο».

Τέλος για το κτίσιμο του προφίλ των νέων με σκοπό μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση υπογραμμίζει: «Αν δυσκολεύεσαι να εξακριβώσεις τι σου αρέσει και γιατί, εντόπισε άτομα που σε εμπνέουν και δες από πού έχουν περάσει».

Ακούστε το podcast με το Δημήτρη Παπανικολάου εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES