Η κατοικία στον Βώλακα της Τήνου, του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα, πραγματοποιήθηκε με Sable Noir 2200 της AkzoNobel

Ένα τοπίο σχεδόν απόκοσμο, σεληνιακό. Ηφαιστειακοί, σφαιρικοί βράχοι στήνουν το σκηνικό του χωριού Βωλάξ στην Τήνο, ίσως την “αυθεντικότερη” τοποθεσία στην Τήνο, μοναδική τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στον κόσμο. Αυτή είναι η παλέτα του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλλα για το έργο του “Κατοικία στο Βωλάξ”. Ένα έργο “πρόκληση”, που βραβεύτηκε στην 8η Biennale Νέων Αρχιτεκτόνων.

Τρεις επιμέρους μονάδες, που κατανέμονται γύρω από σφαιρικούς βράχους, αφήνοντας στο κέντρο ένα αίθριο, αποτελούν την κατοικία. Τα τρία κτίρια που στεγάζουν τις βασικές λειτουργίες, διαφέρουν μεταξύ τους σε ύψος, διαστάσεις και υλικά. Χαρακτηριστική είναι η βορεινή όψη της κατοικίας, καθώς ένας όγκος από εμφανές και άβαφο σκυρόδεμα δημιουργεί ένα “όριο”, μια τεχνητή προστασία από τον “Βοριά”. Η επιλογή του σχήματός του από την άλλη, ως ένα στενόμακρο ορθογώνιο, αναδεικνύει τους βώλακες, “υπογραμμίζοντάς” τους, και ενισχύει την σφαιρικότητα τους, που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τη δική του γραμμικότητα. Όταν η αρχιτεκτονική καταφέρνει να υποταχθεί με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο στο φυσικό περιβάλλον και την ίδια στιγμή προσφέρει την καλύτερη λύση εφαρμογής, τότε υποκλινόμαστε.

AkzoNobel, Sable Noir 2200, Futura 2018-2021, Interpon D2525, House in Volax, Αριστείδης Ντάλας Βώλακας, Τήνος

Για τα συστήματα αλουμινίου του έργου επιλέχθηκε η σκούρα, έντονη και πυκνή μεταλλική απόχρωση Noir 2200 Sable της AkzoNobel, με εξαιρετική αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία του νησιού.

Η πούδρα ανήκει στη συλλογή Futura 2018-2021 που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές και όλους τους δημιουργούς του κατασκευαστικού κλάδου εδώ και 20 χρόνια. Ενημερωμένη με τις νέες τάσεις στα υλικά και το σχεδιασμό, η συλλογή – που ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια – περιλαμβάνει μια εκτεταμένη γκάμα από υψηλής, αποδεδειγμένης αντοχής οικολογικά χρώματα και φινιρίσματα, τα οποία αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το γραφείο trend experts PeclersParis.

AkzoNobel, Sable Noir 2200, Futura 2018-2021, Interpon D2525, House in Volax, Αριστείδης Ντάλας Βώλακας, Τήνος

Όλες οι πούδρες της συλλογής ανήκουν στην σειρά Interpon D2525 και είναι πιστοποιημένες κατά Qualicoat Class 2 και GSB Master, ενώ ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές AAMA 2604 (5 χρόνια Florida test) και BS EN 12206. Προσφέρουν αξεπέραστη, αποδεδειγμένη αντοχή της απόχρωσης, της γυαλάδας και των μηχανικών αντοχών του φιλμ στις καιρικές συνθήκες για πολλά χρόνια, με βάση πραγματικές μετρήσεις σε κτίρια.

Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη  Αριστείδης Ντάλας Αρχιτέκτονες
Χρώματα Πούδρας  YW360F, Noir 2200 Sable, Interpon D2525, AkzoNobel
Κατασκευαστής αλουμινίων  TEXNALKO Μ.ΡΗΓΟΣ – Α. ΒΙΔΑΛΗΣ ΟΕΔείτε περισσότερα για την κατοικία στον Βώλακα της Τήνου από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αριστείδη Ντάλα, εδώ!


RELATED ARTICLES